Nem unjátok már a modern építészetet? Olyan ocsmány az egész. Csak egy példa: Vörösmarty téri üvegház, szerintem nagyon nem illik oda. Miért nem térünk vissza azokhoz a művészeti alkotásokhoz, ahol még tényleg szépet alkottak?
Érdekes, nekem az az épület kimondottan tetszik. És nagyon sok jó épület van: pl. a MüPa, a bálna (bár még nem jártam benn), a Felvonulási téren az, amelyiken este ilyen fényes hullámok vannak, a Puskás Ferenc stadion, stb.
Sőt a szocreál épületek között is akadnak szépek, pl. ez: [link]
vagy nálunk a bme r épülete is tök jó. Nem feltétlen ronda, ami nincs még százéves. Persze vannak elszúrt épületek is, de az idő majd megoldja ezt a gondot és jól lebontják őket. De ezek miatt mindre ráhúzni a vizes lepedőt botorság.
Üdv: egy laikus
ma 18:18
Történelmi városközpontba is lehet új épületet rakni, remek példák vannak erre pl. Münchenben vagy Berlinben (érdemes egyszer megnézni!). Lehet ezt jól és rosszul is csinálni. A Vörösmarty téren egy unalmas gagyi látható, de nem az egész "modern építészet" áll ott, hanem csak 1 db épület.
Miért ne? Nézd meg a "történelmi" városközpontot, egyáltalán nem homogén. Egymás mellett álló neoreneszánsz és neoklasszicista épületek például a Körúton. Meg még mennyiféle, aminek a stílusát nem is ismerem. Csak az a közös bennük, hogy régen épültek és ez látszik rajtuk.
Ami szerintem például nagyon nem szép, az a párizsi áruház az andrássyn. [link] Egyáltalán nem illik oda. Mert ott legalább nagyjából homogén az utcakép.
Egyébként ízléssel csinálva a régi és az új keverése izgalmas, feszültséget teremt, észreveteti magát. Például ez: [link] - nem mész el úgy mellette, ahogy a harmincadik archaizáló épület mellett például a körúton. Ott "egységesen" építkeztek, minden épület külön stílusú, és mindegyik stílus elé nyugodtan oda lehet biggyeszteni a neo- jelzőt. Ez sokkal rosszabb, senki észre sem veszi őket, unalmas.
Bocsánat, nem voltam egyértelmű. Önmagában nekem is tetszik. De az utcaképbe nem illik bele. Amíg koszos volt, még csak-csak, mert nem látszott, de most, hogy megcsinálták, egyértelműen látszik, hogy kilóg a sorból. Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy nem tetszik az Andrássyn.
Amúgy a második példám lehetett volna jobb is, láttam is olyan épületeket, de sajnos elég nehéz ráguglizni egy épületre, amiről azt se tudod, hol van, csak láttad valamikor és tetszik :) ezért raktam be ezt, mert végül is nem rossz, de tény, hogy sokkal jobbak vannak.
Még ami eszembe jutott, az a Louvre a piramisával, éles kontraszt van benne, de nagyon tetszik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!