Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Kinek az ötlete volt Művészeti...

Kinek az ötlete volt Művészeti középiskolákat és főiskolákat létesíteni?

Figyelt kérdés

A 20.-21. század iskolái alapjában véve sablonosabbnál sablonosabb embertermékeket állítanak elő és képmutatásuk határtalan, de ki volt az a végtelenül képmutató, szánalmas személy, akinek kipattant a fejéből a művészeti iskolák ötlete? Egy valódi író, művész első gondolata, hogy aki onnan kikerül, soha nem lesz művész, a legnagyobb művészek soha nem jártak ilyen iskolába. Aki elvégzi az iskolát kap egy papírt, miszerint ő művész?

A társadalom iránt érzett szánalmam tetőfogára hág.

2011. júl. 16. 13:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Te komolyan azt gondolod, hogy a művészeti iskolák művészeket képeznek??? Hol élsz te??

zenét oktatnak, grafikusokat képeznek, stb..

2011. júl. 16. 14:09
 2/13 A kérdező kommentje:

14:09

Ami út LEHET a művészet felé. Több embert ismerek akik oda járnak/jártak és szinte kivétel nélkül művésznek vallják magukat.

Magyarországon élek, talán olvashattál már róla, kis hely hatalmas hőingadozással és sok vízzel.

2011. júl. 16. 15:17
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Vannak a művészetre fogékony emberek és vannak azok, akik csak szeretnek rajzolni, énekelni, táncolni.

Először mindenki úgy kezdni, amit másodjára írtam, de mire az iskolai évei végéhez közeledik, kialakul benne egy kép, hogy érdekli-e a művészet és akar-e tagja lenni a művésztársadalomnak.

Ez fejben, lélekben dől el. Nem az a művész, aki nyáron is sálat hord.

Az elvégzi az iskolát, kap egy papírt, hogy ő grafikus, festő, webdesigner, szobrász. Az iskolától nem lesz művész senki, csak iparos. Hogyan is tudnám ezt elmagyarázni jobban... Megtanítanak, hogyan rajzolj portrét, de attól, hogy te tanulmányrajzokat készítesz meg fotókat másolsz megrendelésre, még nem vagy művész. Ott kezdődik, hogy valami elindul benned, van mondanivalód, és azt veted papírra. Ott kezdődik a művészet.

üdv,

egy művészeti kart végzett ex-hallgató

2011. júl. 16. 21:26
 4/13 anonim ***** válasza:

Művészeti iskolák már sokszáz évvel ezelőtt is léteztek, a befutott festők, szobrászok tanoncokat fogadtak, és tanították/dolgoztatták őket a műhelyeikben. Gyakori volt, hogy pl. a festő mester elővázolta a képet, a tanoncok töltötték meg színekkel az alakokat, a mester még itt-ott festett rajta, majd szignózta a képet.

Amúgy, művésznek születni kell. A művészeti iskola a tehetségseknek kiugrási lehetőség, a középszerűeknek néhány eltelt év pár plusz tárggyal. A baj az, hogy a művészeti iskolákban egyre több a kontár, akinek diplomája van, de tehetsége nincs se az adott művészeti ághoz, se a tanításhoz, és diákok is egyre többen vannak, akik nem valók művészeti iskolába (mindegy, hogy zenei, képzőművészeti, vagy tánc).

A művészetoktatásban az a fontos, hogy a diákot rávezessék a technikákra, ne, pedig ráerőltessék az általános szabályokat. A tehetséggondozás sem kiemelt dolog a valóságban, csak a papíron.

2011. júl. 16. 21:30
 5/13 anonim ***** válasza:
*tehetségeseknek
2011. júl. 16. 21:31
 6/13 anonim ***** válasza:

Én is majdnem ilyen suliba mentem. Szerintem jó, hogy van, mert ott kapnak gyakorlati képzést arról, hogy rajzoljanak, fessenek, fotózzanak, bőven stb., rengeteg technikát megtanulhatnak, amit maguktól nem tudnának.

Nem mindenki lesz művész, aki onnan kijön hiába hiszi, de ha valaki tehetséges és elvégez egy ilyen iskolát, csak többet dob rajta.

2011. júl. 17. 09:22
 7/13 anonim ***** válasza:

Ezek az iskolák csak a szakmai alapot adják meg(mint ahogy írták: "iparost" képeznek). Ha valaki kikerül egy adott szakról (pl: képgrafika a középiskolában), azzal el tud menni egyetemre, sok-sok más szakra. Ha onnan kikerül, csak a szakmai tudása lesz megint nagyobb. Művész nem biztos hogy lesz. Majd azt döntse el az utókor, vagy a nép.

Lényeg a lényeg, hogy ez olyan mint bármelyik másik képzés, de művész csak abból lehet aki a szakmai tudástól jóval többet mutat.

Szerintem jó,hogy ki találták ezeket, egyszerűbb kitanulni a szakma fortélyait.

Üdv: egy kép grafikusnak tanuló (de koránt sem művész)

2011. júl. 17. 13:03
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
üljél már le egy tanévet egy ilyen iskolában és utána beszélj így az ott tanuló emberekről!!-.-"szánalmas vagy..
2011. júl. 23. 16:57
 9/13 A kérdező kommentje:

16:57

Vannak barátaim, akik oda járnak és részletesen elmondják mit csinálnak, mi a helyzet. Pont azért nem vagyok szánalmas, mert saját úton az életből merített tapasztalatokkal szeretném elérni azt, amit 25 emberre (mondjuk fogjuk rá, hogy ennyi egy osztálylétszám) ritmikusan nem szabadon, hanem kötelezve és fenyegetve (osztályzatok, fegyelem) próbálnak ráerőltetni egy épületben amire ha ránézel már írmagja sem marad az ihletednek.

Az előző válaszolóknak pedig igazuk van, akkor valóban működhet ez, ha csak rávezetik az embereket az adott témákra és mutatnak trükköket/technikákat, de úgy érzem a "művész" szó egyre inkább eltorzul és ez azok miatt van, akik művésznek vallják magukat amiatt, hogy lehúznak egy ilyen suliban x évet és azok a kontárok miatt is, amit az egyik válaszoló fentebb említett.

2011. júl. 23. 17:08
 10/13 anonim ***** válasza:

De amúgy akik azt mondják neked,hogy szar az ő iskolájuk, az az ő iskolájukra vonatkozik. Én imádom a sulimat, inkább ott vagyok mint otthon, mert a miénk az jó! Távolabbi "művészképző" is van, arra nagyon panaszkodnak.

Bár egy idő után a mi iskolánk tagjai is azt mondják(gy páran) h de szar a sulink, de ők nagy csicskák. Úgy jöttek nálunk el, hogy tudtak miki egeret rajzolni, és jaj de jó, szeretek rajzolni,majd elrajzolgatok. Csak hogy ezt komolyan kell venni. Az embereket az alapokra tanítják meg, pontosan lerajzolni xy dolgot. Művészetet sehol se tanítanak, ez tévedés(max a régebbi korok stílusjegyeit művtörin). De ezt most csak a rajzolásra értem, a zenészek és táncosok nálunk imádnak suliba lenni, éjjel-nappal ott vannak.

Az voltam aki azt írta,hogy képgrafikusnak tanul.

2011. júl. 23. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!