Könyvíráskor rossz, hogyha pl sokat írok jelen időben E/3ban, közben néha elkülönítve E/1ben is, és most múltidőben akarom folytatni?
Ezt látni kéne. Engem például idegesít, ha sokszor váltakozik, főleg fejezeten belül. Viszont ha külön fejezetekre osztod, mint például a Bartimaeus trilógia teszi - ahol a címszereplő E/1-ben beszél a saját fejezetén belül, viszont más kiemelt szereplők esetében a "mesélő" viszi tovább a történet fonalát - már kevésbé bosszantó.
Viszont a "kezeid közül" nem biztos, hogy ki fog kerülni, csak a baráti kör részére. Sajnos nehéz és költséges könyvet kiadni. Hogy sikeres is legyen, megkapó történet és a megfogalmazás vonzereje kell, hogy a rendelkezésedre álljon.
Amit még tanácsolnék, hogy az írásnál vigyázz a helyesírásra, nyelvhelyességre, mert a kérdésben is van ilyen jellegű hiba, és az igényes olvasónak az ilyesmi szemet szúr. Nyomtatás, kiadás előtt úgyis elintézik ezt, de nem árt, ha maga az író is odafigyel rá, még akkor is, ha csak a baráti körével osztja meg a szellemi terméket.
Jó, ha olyan hatásokat keresel, ami a könyved írásában előrelendíthet. Amikor én írtam – és az volt pár éve már – a hangulat és életérzés is megfelelő volt hozzá. Csak úgy ömlöttek belőlem a szavak. Még szerencse, hogy a 10 ujjas gépelést tanultuk az iskolában, így még gyorsabban írhattam, mintha egyébként tollal és egy spirálfüzettel álltam volna neki. Egyszóval a hatások jók, de ha komorabb a regényed hangvétele, ne nagyon merülj bele az általánosan rossz közérzetbe. :)
Ha jobban belegondolok, a Dűne című könyvben is vannak érdekes közbevágások. Nem vezetik le E/1-ben a szereplőket, de dőlt betűvel többször is közbeékelik az adott karakter jelenet közben megesett gondolatát, mintha csak E/1-ben lenne a történet.
Talán jó is kisülhet belőle, ne add fel. Viszont az események folyására akkor figyelj oda, mert ide-oda cikázik a történet. Akiben megbízol, és jó barátod, családtagod is megkérheted egy próbaolvasásra, hátha ők mivel olvassák jobb kritikusaid is. De 1-2 negatív véleménytől még ne keseredj el. Ami pedig a legfontosabb, ha neked örömet okozz, hogy írj, akkor amíg csak teheted, csináld, ne hagyd abba, ne tántorítson el senkinek a véleménye. Mert ugyan, mi baj származhatna belőle, ha saját szórakoztatásodra egy teljes világot építesz fel csupán a fantáziád használva? Csak bátran.
Az utolsó vagyok, és egyben az első is. :)
Szívesen. Akkor sok sikert hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!