Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mozart vagy Beethoven?

Mozart vagy Beethoven?

Figyelt kérdés
melyik szereted jobban?melyik volt nagyobb?
2011. máj. 20. 14:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Kedves:

"Második vagyok."

Igazából a kérdezőnek szólt a válaszom. Mind láthatunk, ez esetben hallhatunk másképp. Jómagam abban a sormintában vagyok foglalva akik Bach Mozart mániások: Kierkegkegaarde, Goethe, Pilinszky, Miró, Shaw, Einstein, Walter, E. T. A. Hoffman, Harnoncourt és még sokan mások.

Igazából nem támadás volt amit írtam, csak idéztem egy megfontolt zenetudóst. Ettől Te még hallhatsz máshogy. És nekem sem kötelességem elfogadni azt amit te állítasz.

Ugyanakkor fenntartom, hogy Mozart objektíve nagyobb.

Ezzel semmi baj. Verdi objektíve nagyobb mint Rossini. De én azonnal elalszom ha Verdit hallok. Mi több Minden romantikustól elalszom (legyyen az akár nagy operista akár egyéb). Úgy is fogalmazhatok Mozartig ébren vagyok hiszen vele bezárólag MINDEN IZGALMAS, Beethovenre olykor-olykor (kamara-darabok) felriadok aztán hosszú egészséges alvás a huszadik századig amelyre újból örömmel csodálkozom!

A közölt részlet tartalmán pedig el lehet gondolkozni, nem ösztönből reagálni.

Ezzel együtt mindenkinek kedvére való szép muzsikát kívánok!

2011. szept. 3. 17:26
 12/16 anonim ***** válasza:
Szerintem a jobb akinek a nevében kiolvasható a méh angolul:). Kb. egyformán nagyok voltak talán Mozart 1 picikét nagyobb volt.
2012. jún. 21. 01:13
 13/16 anonim ***** válasza:
Idézzük Illyés Gyulát:°Mélységesen megvetem azt a korszakomat,amikor még azon gondolkoztam,melyik a nagyobb.[Kodály-Bartók]Hát csak egy lehet a legnagyobb?Miért?"Nos,miért?,Aki mérlegen nézi a tehetséget,vagy buta,vagy sznob...
2018. júl. 29. 13:12
 14/16 A kérdező kommentje:
Azért 10 egy néhány évesen megengedett ez a buta korszak. Szükséges ahhoz, hogy az úton haladj és felfedezd magad, hogy eljuss oda, ahol ma vagy. Csak mert Illyés Gyula mondta, nem kell vele egyet érteni és bölcsnek gondolni.
2018. aug. 1. 11:07
 15/16 anonim ***** válasza:

Mozart :)

Igazából nem nagyon szeretem Bethoveent mert az énektanárom mesélte mikor azt tanultuk, hogy Haydn aki az egész klasszicizmust megalkotta, mikor meghalt egy szolga temette el, Bethoveen meg 9 és felet írt, és minden metro leállt.

Meg azért is kedvelem jobban Mozartot, mert régen ment róla egy mese, és lehet, hogy ufó vagyol, de mai gyerekként, úgy, hogy érdekel a pop meg a rock, nagyon szeretem Mozartot.

2022. máj. 12. 18:38
 16/16 galasa válasza:
100%

Nem értek a zenéhez. Nem játszok semmilyen hangszeren, az "Érik a szőlő"-t is hamisan éneklem.

De!

Imádom a zenét!

Mindkét zeneszerzőt szeretem, de Mozart a szívem csücske, íme pár amatőr, dilettáns indok:

- ha a puszta tehetséget nézem, kétségkívül Mozartra szavaznék. Az Ő fejében kész zenemű született, leírta, ritkán javított, vagy dolgozott át, gyönyörű kottákat varázsolt, B. kottái borzasztóan néztek ki, a kottamásolókat az őrületbe kergette, a zeneszerzés számára olykor iszonyú nehézkes, fáradságos, volt, olykor valódi kínként élte meg,

- operaszerzésben messze felülmúlta Beethovent ( az említett Don Giovanni szerintem is a legnagyobb opera, de ez nagyon szubjektív) A Fidelio tucatnyi átdolgozás után nyerte el a végleges formáját, több opera nem is született B.- től,

- Mozartot 0-24-ben szórakoztató, Beethoven egy idő után pihenést igényel...

- B. szimfóniái, zongoraversenyei (5. zongiv.!) egyetlen hegedűversenye, néhány zongoraszonátája varázslatos,

- Mozart zenéiből próbáltam egy Best of-ot készíteni, de rájöttem, hogy lehetetlen... Mind-mind elképesztően jó!

Óriási szerencséje az emberiségnek mindkét zseni életműve, Mozart évek óta az imádatom tárgya, remélem sokáig az is marad...

2022. máj. 16. 15:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!