Honnan tudjam, hogy jók-e a verseim, írásaim?
Beregisztrálsz és küldhetsz be verseket, ők elfogadják (ha nem megfelelő, obszcén, vagy egyéb okok miatt, akkor nem) és kiteszik közszemlére. Az emberek mondanak véleményt. A szerzői jogi dolgok is jók, a vers a tiéd marad. De olvasd el a tájékoztatókat.
dokk.hu -> "gyors és gyilkos" kritikák.
Profik csinálják, arra mennek rá, hogy ízekre szedjék a verseidet, ha hiba van bennük, nem teszed zsebre, amit kapsz. Viszont a mesterséghez szükséges alázat megszerzésére ideális.
Ha viszont dilettáns költő vagy, akkor a dokkra inkább ne is menj. Ha sokat olvasol, jó költőket, akkor nagyjából be tudod lőni, hogy amit írsz, az egyáltalán minősíthető-e. Ha az, akkor persze küldd be bátran a dokkhoz.
Ez egy teljesen zárt kör, mint a divatszakma.
Ott egy néhány százas belső réteg eldönti, hogy mi a jó, és mi nem, attól függetlenül, hogy az helyes vagy sem.
Szerintem egy verset nem lehet így megítélni, mert minden vers szép a maga nemében, és esetleg visszataszító másoknak. A profi itt nem a tudása miatt lesz profi, hanem azért, mert mások azt mondják neki.
Ha ebbe a körbe akarsz tartozni, akkor el kell fogadnod a játékszabályaikat. Ha egyszerűen szeretsz verset írni, és ez neked örömöt okoz, akkor nem érdemes mások bírálatát várni, mert a versed igazán csak te értheted.
Köszönöm a válaszokat! Hát én is valami olyasmire gondoltam, hogy valamiféle szakértő van-e. Vagy valaki akitől tanulhatok, mert szerintem nem olyan rémesek, de jócskán van is mit csiszolni.
Csak azért félek, mert nem akarok olyan lenni, mint akiket megszólok, hogy nagy büszkén előadják a szörnyű kínrímes-közhelyes verseiket.
Nagyon szeretnék írni mindenfélét, csak nincs, aki fejlesszen :(
07:06
"Szerintem egy verset nem lehet így megítélni, mert minden vers szép a maga nemében, és esetleg visszataszító másoknak."
Ez nem így van. Pl. egy dilettáns verset egy jó verstől olyan jól meg lehet különböztetni, hogy erre szerintem egy gép is képes lenne. Finomabb különbségtételek persze már kevésbé objektívek.
"A profi itt nem a tudása miatt lesz profi, hanem azért, mert mások azt mondják neki."
A tudása miatt ÉS mert mások azt mondják neki, mert a szakmai/tudományos közösség tudja mérni a tudást. És ez így van a világ összes szakmájában, így megy ez a szakácsoknál, a csizmadiáknál, az atomfizikusoknál és a költőknél is.
10:40
Szakértő a dokkon van. De ide is feltölthetsz verset, megbírálgathatja a közönség. Ha itt nagyon jónak találjuk, akkor merheted elküldeni a dokkra :)))
Amúgy ha szoktál jó verseket olvasni (és ez nem árt, ha a költészet a hobbyd), akkor azért némi ízlésed már biztosan kialakult, és van róla sejtelmed, mi a kínos vagy közhelyes és mi nem.
Ha rendszeresen szoktál jó könyveket olvasni, és írsz valamit, amit még néhány hét múlva sem szégyellsz, akkor amit írtál, az valószínűleg értékelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!