Milyen oldal/forum van portré rajzolóknak?
Nézz körül facebookon, sok ilyen művészetes/rajzos/festős csoport van. Persze valószínűleg nemzetközi, angolul legalább tudni kell.
Modellről is tudsz rajzolni, vagy csak fényképet másolsz? Kíváncsivá tettél, mutatnál párat? (ha nem akarod ide kitenni, küldj linket priviben)
Kifejezetten irritáló az olyan emberek zöme, akik ilyen csoportokat keresnek. Mindegyik posztolgatja a maga dolgát és csodát vár saját dolgaira. Másokéhoz semmi érdemlegeset nem tudnak közölni.
De ha ennyire vágysz az ilyen "hobbi emberek" társaságára, hát legyen:
A valóság az, hogy a zöme elvan a maga kis világában.
Nem igen van értelme az ilyen csoportoknak. Kivéve, ha alapanyag vagy technika keresése a téma, de azt manapság interneten pár kattintással meg lehet találni, fel lehet fedezni. (AI előbb megválaszol dolgokat, mint a sok haszontalan hobbista egyed.)
Napjainkban az egyik leghaszontalanabb a már létező dolgot lerajzolni, hiszen mindenki zsebében ott a telefon kamerával.
Képről rajzolás kifejezetten felesleges + nem is fejleszti úgy a rajzos agyát/motoros képességeit, ahogyan azt pl a való életből 3D-ből rajzolás segíti.
Csak részben értek egyet, 2-es.
Jók is lehetnek ezek a csoportok, ha nem csak a lájkvadészat a cél. A hobbista is tudhat segíteni, ha 10 éve használ valamit, amit én most vettem először a kezembe. Sőt, sokszor hasznosabbak ezek a tippek, mert abból indulnak ki, hogy nekem is egy íróasztalsarkom van alkotni, nem egy egész műtermem.
Én mondjuk a legszívesebben állatokat rajzolok, illetve festek. Azt elég nehéz élő modellről, nem szoktak elég ideig nyugton maradni ugyanis. Nem érdekel a fotózás annyira, hogy magam készítsek képeket órákig kuporogva valami mezőn, tehát nagyra értékelem a profik képeit. Vannak csoportok, ahol kifejezetten erre a célra vannak fent képek, nem kell a copyright miatt aggódni. De amatőröknek, hobbistáknak sok fotós is megengedi, hogy ingyen használd a képeit referenciának (nyilván, ha el akarod adni a képedet az más, de arról is lehet velük tárgyalni). Nyilván elmegyek a természettudományi múzeumba gyakorlásként kitömött állatokat rajzolni, hiszen azok tényleg nem mennek sehova, de az azért az nem ugyanaz, mint nyugiban, kényelmesen otthon az asztalomnál alkotni.
Kezdj el követni szimpatikus művészeket Youtubeon. Sokan csinálnak élőket, ahol együtt lehet alkotni, vagy magán a youtubeon vagy egy másik platformon. Ez lehet ingyenes, mint a twitch, vagy fizetős, mint a patreon, vagy ezek kombinációja. Olyan is van, akihez fel lehet iratkozni zoom-call-ra, akkor rendes beszélgetés is lehet, nem csak chat.
A rendes közös alkotás színhelye a workshop. Ezt is többen szoktak ajánlani social media felületeiken, a megfelelő embereket kell követni. Persze ez fizetős, lehet utaznod is kell, esetleg szállás is, de valamit valamiért.
Egyébként ilyen FB-csoportokban ritka az őszinte visszajelzés, legtöbbször csak smúzolás van (mert ebben a csodálatos cancel-culture-ban arra vagyunk szocializálva, hogy mindenhez úgy kell hozzászólni, hogy senkit se bántsunk meg, semennyirre, véletlenül sem, így hát marad a "de cuki" "olyan tehetséges vagy" "imádom" stb., és mivel Amerikában már majdnem két generáció felnőtt ezen a filzófián, hogy "előbb dicsérj, utána javasolj pici javítást", ez lett az elvárt alap minden social media platformon). Csak akkor kapsz kritikát, ha kéred, de akkor is általában olyan amerikai fajtát, ami elsősorban és leginkább smúzol (pl: annyira jók a színek meg imádom a részleteket, de egy picit mintha ferde lenne az orra), sokra nem mész vele, szerintem. Ahhoz, hogy tényleg jó segítő kritikát kapj, jól kell feltenni a kérdést, és akkor is a fele válasz az lesz, hogy "szerintem tök jó így is".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!