Hogy tudnék fantáziából rajzolni?
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet érzelmeket/emlékeket magadtól rajzolni. Fogalmam sincsen hogy kezdhetnék neki, vagy hogy kellene neki kezdeni. Alapokat tudok rajzoláshoz, sokat járok magántanárhoz, de ott csak csendélet portré ilyesmi van. Fantáziából nemigen rajzolunk. Én meg szeretném hogyha ezzel kitudnám kicsit fejezni magam, csak hát nem tudom, hogy csináljak egy "önálló rajzot"
Köszi ha végigolvastad! Ha esetleg egy tapasztaltabb ember vagy a rajzolásból akkor örülnék ha adnál tanácsot :)
Ha ez megnyugtat, sokan nem tudnak referencia nélkül csak úgy rajzolni. Én sem, de engem ez nem zavar.
Kezdd azzal, hogy összekeresed a fantázia-képedhez a referenciákat. Virágokat, állatokat, kastélyt, ami kell. Fotókat keress, ne mások rajzait, próbáld kerülni az MI-borzalmakat. Ha értesz hozzá, ezeket össze is tudod kollázsolni photoshoppal (vagy kinyomtatva papíron, akár pauszpapírra másolva az egyes elemeket, igen, ez sziszifuszi munka, sanszosan többször neki kell futni, az elején még pláne). Ha elégedett vagy a kompozícióval, akkor "csak" "lemásolod" amit összeraktál.
Idővel egyre kevesebb referencia kell majd. Sokat kell gyakorolni, míg ráérzel. De az sem baj, ha nem, és mindig kelleni fog a modell valamilyen formában. Ha ez vigasztaló: minden nem absztrakt kép, amit múzeumban látsz, modellekkel és referenciákkal készült, ha nem is minden elemet, de a fő motívumokat garantáltan nem teljesen képzeletből festették.
Szerintem könnyebb úgy fejből rajzolni, ha már modellről jól megy. Pláne olyan komplex dolgot, mint a kéz. Abban egyetértek, hogy mindkét módszer párhuzamos használata fejleszti a képességeket, csak nem ugyanazokat.
Lehet kísérletezni is, például rajzolni egy békát fejből, aztán vagy 10-et modell alapján és végül megint fejből. Aztán összehasonlítani a két fejből rajzolt békát, hogy lásd, mit tanultál a modell utáni rajzból és min kell még dolgozni. Legjobb ehhez a módszerhez, ha olyasmit használsz, amit nem lehet kiradírozni. Egyrészt pontosabban fogsz rajzolni, mert akaratlanul is jobban odafigyelsz, másrészt nem tudod magadat becsapni a hibák eltüntetésével. Sima signetta golyóstoll is megteszi, vagy valami ingyen reklamtoll, nem kell drága dologra gondolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!