A magyar néptáncba miért nem építenek új elemeket, pl:twerkelés?
A néptánc túlságosan ósdivá vált, kb senkit sem érdekel már.
Ezért kellene új táncmódokat beleintergrálni pl:twerkelés.Egy népszerű, modernabb táncmozdultok sorozata.
ha senkit sem érdekel, akkor majd szépen kiveszik.
miért kellene életben tartani?
Mert akkor az már nem lenne néptánc.
Melyik nemzet néptáncában építettek be idáig új elemeket?
Nem, a néptánc, az néptánc. Nincs olyan, hogy ósdi tánc, csak táncstílusok vannak.
Ráadásul a twerkelés teljesen stílusidegen, a zenéhez sem illik. De erre magadtól is rájönnél, ha nem ilyen ostoba kérdésekkel fárasztanád az agyadat.
Az, amit néptáncnak nevezünk az a XX. században felgyűjtött tánchagyomány, az akkori állapota szerint. Nem változik. Maximum újabb és újabb még fel nem dolgozott gyűjtések mentén bővül vagy értelmeződik újra.
Egyik oldalról nézve tőlem – mint Nyugat-Magyarország egy nagyvárosában élő embertől – nem lenne hiteles alkotni mondjuk egy új mezőségi táncelemet. Azért nem, mert a mezőségen élők tánca az erősen összefonódik az ottani hagyományokkal, kultúrával, szokásokkal, meg az ottani viszonyokkal, életmóddal stb… (Pl. hogy milyen tájon éltek, mit dolgoztak, mit főztek, milyen ruhába jártak, hogyan és milyen ünnepeket tartottak meg.) Én meg nem mezőségen élek, nem azt a munkát végzem, nem abba a ruhába és nem azokat az utcákat járom, mint amit ők ott és akkor, amikor a táncukat felgyűjtötték, de még rokonom sem él ott. Kicsit olyan lenne, mintha egy ausztrál turista akarná megmondani, hogy hogyan kell születésnapot ünnepelni. Mert bármit is mond, az az övé lesz, nem a miénk.
Másik oldalról persze én értelmezhetem valahogy a mezőségi táncot, kialakíthatok róla egy belső képet, és hozzátehetem azt, ami *szerintem* harmonikus ezzel, ami véleményem szerint akár lehetett volna egy alternatív valóságban mezőségi táncelem is, akár átvették volna ők is, ha akkor, ott élőként mutattam volna be. De nem tudjuk, hogy így van-e. Az, amit én hozzáteszek, az az én táncom lesz, nem a mezőségi tánc.
Amúgy ilyen van. Volt egy tornász srác, akinek poénból a néptáncos haverjai betanítottak néhány kalotaszegi legényes pontot, aztán jött a csattanó. Mikor a táncházban felállt táncolni, mások nézték, hogy oké, kiáll egy újabb srác, nem táncol túl jó, de azért nézhető, egész jó ahhoz képest, hogy nem „táncos”… Szóval nézték mérsékelt érdeklődéssel, mígnem… Mígnem az utolsó figurát egy hátraszaltóval fejezte be. :-) Vicces, jópofa, belefér, kell is ilyen, de ettől még a kalotaszegi legényesnek nem lett része a hátraszaltó.
Meg olyan is van, hogy egy táncszínház, vagy táncegyüttes az autentikus néptánc elemeit esetleg összemixeli, esetleg kiegészíti más népek vagy korok táncával. Akár a múltba visszamenvén mondjuk angol barokk táncokkal, vagy akár a tangóval, vagy akár kortárs balett elemekkel, vagy akár breaktánccal, így akár simán bekerülhetne a twerkelés is. De nem a néptáncba kerül be ez, hanem az adott táncegyüttes adott műsorába. Ettől még a szatmári verbunk marad az, ami volt sok-sok évtizeddel korábban is.
~ ~ ~
> A néptánc túlságosan ósdivá vált, kb senkit sem érdekel már.
Mármint téged nem érdekel. Ahány ember számára a tánc a hagyományőrzésen túl az életének a szerves része, abból nem úgy tűnik ki, mintha a néptánc ósdi vagy unalmas lenne. Persze kívülről nehéz átérezni azt, hogy ez miért vagány, miért katartikus, miért élő, miért személyes és egyben közösségi is azon túl, hogy amúgy valaminek a megőrzése is egyben.
Az idióta kérdezőbe miért nem építenek új elemeket, pl. agyat?
Attól, hogy téged nem érdekel, sok más embert még érdekelhet
A magyar néptánc nem “ósdi”, hanem eredeti.
Ha kverkelést akarsz látni, keres rá arra a néptáncra, amire jellemző.
Ha szteppet akarsz látni, keress rá az ír néptáncra.
A magyar néptánc hagyomány páratlanul gazdag, változatos stílusban, motívumokban is.
A Kárpát-medencében több mint 200 ezer (!!!) népdalt gyűjtöttek össze, s ehhez kapcsolódó zenét klf hangszereken, melyeknek szintén széles a skálája.
Ha unod, ne nézd, ne hallgasd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!