Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Lehet hasonlósn hinni a...

Lehet hasonlósn hinni a művészetben, mint az Istenben? Bármilyen forrás ezzel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Tudom furcsa a kérdés de itt egy kis kontextus. Mindig is nagy szerepet foglalt el a művészet az életemben, ebből következően sokat is gondolkodtam már róla. Például hogy mi a szerepe, hogyan kéne megközelíteni stb.

Ezek mellett egy vallásos iskolába is járok. Sosem hittem Istenben, egyszerűen csak nem fér a világnézetembe bele. Viszont egyre többször látom azt hogy egy egy művészettel kapcsolatos gondolatomat pl az áhitatokon hallom vissza, csak Istenre értelmezve.

Hiszek a műveszetben de persze tudom hogy nem egészen úgy működik mint a vallás. A művészet csak koncepció leginkább, nem vallás. Viszont hagyom hogy vezessen, személy szerint úgy látom hogy a szükséges morálokat is meg tudom belőle alapozni.

De nem találok semmit erről az interneten. Mármint a vallásba/művészetbe vetett hit párhuzamairól, és megfogalmazni is csak alig tudom az egészet.

2024. jún. 2. 22:26
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Sokszor említettétek a misztikumot, erre szeretnék reagálni. Persze ott van az hogy nagyon csodálatosnak tartom a művészetet, de nem igazán értelmezem olyan varázslatosan. Egyszerűen látható, hogy a művészet valahol valamilyen formában mindig is mozgatórugója volt a társadalomnak. Így vagy úgy, mindenhol ott van. Nem egy földön kívüli Isten ereje, vagy egy akármilyen lényé (nem tudom hogy fogalmazzam meg szebben/tisztelettudóbban) hanem egy koncepciónak, emberek között létrejövő dolognak az ereje.

Nem igazán spirituális, de úgy érzem, hogy az emberekből akik komolyabban foglalkoznak a művészettel, azokból előhoz egy hihetetlenül őszinte létezési formát. Aztán nem tudom én se miről beszélek, csak 16 vagyok :,)

De szeretném hogy folytatódjon a beszélgetés a kérdés alatt, mert tényleg nagyon érdekes, és nehezen utánna járható téma.

2024. jún. 3. 21:48
 12/14 anonim ***** válasza:
Szerintem az ember alaptermészete az isteniség. Magadba nézve nem olyan nehéz példát "csiholni" rá, mint valami isteni szikra ugye... Csomó olyasmit tudsz alkotni, amire tényleg senki nem számíthatott, még te sem. Kényelmes (és egyébként logikus) ezt azzal magyarázni, hogy csak a bonyolultsága miatt tűnik emberen túlinak a "teljesítmény". Aztán kezedbe akadnak Jung teljesen elfogadott gondolatai, vagy a flow state körüli irodalomból szemelvények, és nem lesz könnyű szabadulni az érzéstől, hogy belül igencsak több vagy emberállatnál, eléggé beláthatatlan mélységekkel. A gond persze az, hogy ez is elég kellemes gondolat, ezért is szeretjük annyira. Melóban mérve mondjuk pont sokkal több, kicsit meg is semmisül az ego valahol útközben, de ami utána van, az mintha sokkal szebben együtt tudna áramlani valami teljesen megfoghatatlan "nagy terv" jellegű, jórészt akaratlan és megismerhetetlen össznépi remekeléssel. Érdekes véletlenek és egyidejűségek kísérnek az úton, és nehezen szorítkoznál arra a megfejtésre, hogy az ember csak egy korlátolt biogép, cél és értelem nélkül, minden nagyszerűségével együtt a biztos elveszésre születetten...
2024. jún. 4. 09:18
 13/14 Mansour ***** válasza:

"Egyszerűen látható, hogy a művészet valahol valamilyen formában mindig is mozgatórugója volt a társadalomnak. Így vagy úgy, mindenhol ott van."

Jó helyen keresgélsz, mivel a művészet és a vallás az emberi kultúra alapját képezi. Kezdetben még teljesen egy volt a kettő, az ember világszemlélete egységes volt, a tapasztalatait nem szabadalta fel külön tudásterületekre, és a fizikai és spirituális világban tett cselekedetek is azonosnak számítottak. Ez a mágikus világkép, amit lassanként felváltott a mitikus világkép. Ebben már szétválik a valóság és a transzcendencia, de még erősen összefonódik a kettő, majd ezt váltja fel a vallási világkép, amiben még határozottabb a szétválasztás és már a mindennapi cselekedetek szintjén nem feltétlenül van jelen a spirituális dimenzió. A modern korban pedig a vallási világkép is elhalványul és átveszi a helyét a racionalitás. Így nő fel az emberiség, és a felnőtté válási folyamat eléggé fájdalmas. Minden világkép-változás azzal járt, hogy bár bővült és pontosodott a tudásunk a világról, cserébe elvesztettünk valami fontosat. És itt jön be a művészet szerepe, mert a művészet az, ami ezekből az elvesztett dolgokból valamit még megőrzött. A művészet képes megidézni az elveszett paradicsomot, a boldog gyermekkort, annak misztikumával, mágiájával együtt.

"Nem egy földön kívüli Isten ereje, vagy egy akármilyen lényé (nem tudom hogy fogalmazzam meg szebben/tisztelettudóbban) hanem egy koncepciónak, emberek között létrejövő dolognak az ereje."

Ez csak a vallási világképben, és különösen az ábrahámi vallásokban válik így külön. Más vallások, pl. a hinduizmus, vagy az animista vallások, bár más-más alapon, de az isteni erőt és az emberi szellem erejét ugyanazon dolog két oldalának tekintik. Szóval, ha a keresztény Istenben nem is hiszel, de kicsit túl tudsz tekinteni a keresztény világképen, akkor látni fogod, hogy a vallás és művészet mindig egybe tartozik valahol a gyökereknél. És én úgy vélem, hogy az emberi szellem friss erőt mindig csak a gyökerekből tud meríteni.

"Nem igazán spirituális, de úgy érzem, hogy az emberekből akik komolyabban foglalkoznak a művészettel, azokból előhoz egy hihetetlenül őszinte létezési formát."

Ha a szó szűkebb értelmében nézzük, akkor nem feltétlenül kell, hogy spirituális legyen, de ha a spirituális szót tágabb értelemben "szellemi"-ként értelmezzük, akkor a művészet szükségszerűen az. Az "őszinte létezési forma" az, amiről eddig beszéltem, az ősi szellemi örökségünk továbbélése, a gyermeki aranykor megidézése, ebbe a létformába való visszatérés, ha nem is tökéletesen.

"Aztán nem tudom én se miről beszélek, csak 16 vagyok :,)"

Ahhoz képest nagyon jól rátapintasz a dolgok lényegére. Ezek a kérdések amúgy is olyan határterületnek számítanak, a pszichológia, filozófia, esztétika, vallásfilozófia foglalkozik ilyen dologokkal, de tényleg nem könnyű eligazodni ezen a területen.

2024. jún. 4. 12:00
 14/14 anonim válasza:

Lehet, csak kár... xddd

Na de komolyra fordítva a szót. Természetesen abban higyjél, amiben jól esik. Mindent fel lehet fogni a vallás eszközeivel - főként azért, mert a teljes logikai és fogalmi készletünk a keresztény kultúrkörré épül, tehát a vallás sokféle felfogásnak az alapja.

A művészetben viszont jelenleg (vagy talán pontosabb, hogy hosszú ideje) sokkal fontosabb a szabadság, az autoritás, és kicsit az a fajta lazaság, ami nehezen egyeztethető össze az áhítatossággal. Ez alatt arra gondolok, hogy mondjuk az amerikai absztrakt expresszionizmus a múlt században kifejezetten ilyen szent, kultikus dolog volt, de ez mára eléggé halott (mondjuk az áraik nem azok).

aug. 7. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!