Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Lehet hasonlósn hinni a...

Lehet hasonlósn hinni a művészetben, mint az Istenben? Bármilyen forrás ezzel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Tudom furcsa a kérdés de itt egy kis kontextus. Mindig is nagy szerepet foglalt el a művészet az életemben, ebből következően sokat is gondolkodtam már róla. Például hogy mi a szerepe, hogyan kéne megközelíteni stb.

Ezek mellett egy vallásos iskolába is járok. Sosem hittem Istenben, egyszerűen csak nem fér a világnézetembe bele. Viszont egyre többször látom azt hogy egy egy művészettel kapcsolatos gondolatomat pl az áhitatokon hallom vissza, csak Istenre értelmezve.

Hiszek a műveszetben de persze tudom hogy nem egészen úgy működik mint a vallás. A művészet csak koncepció leginkább, nem vallás. Viszont hagyom hogy vezessen, személy szerint úgy látom hogy a szükséges morálokat is meg tudom belőle alapozni.

De nem találok semmit erről az interneten. Mármint a vallásba/művészetbe vetett hit párhuzamairól, és megfogalmazni is csak alig tudom az egészet.

2024. jún. 2. 22:26
1 2
 1/14 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
78%
Túlmisztifikálod a művészeteket. Sok ilyen ember van, akik az ihletettséget valamilyen természetfeletti erőnek gondolják.
2024. jún. 3. 06:49
 2/14 Mansour ***** válasza:
Szerintem pedig nem túlmisztifikálás, a művészetnek tagadhatatlanul van misztikuma, csak ott válik világnézeti kérdéssé a dolog, hogy ezt az emberi képzelőerő teremti-e, vagy valamilyen transzcendens alapja van. De attól független, hogy mit gondolunk az eredetéről, az teljesen helyénvaló, hogy a kérdező misztikus erőt érez a művészetben, és az életében ezt meghatározónak tekinti. Ez annyit jelent, hogy egy érzékeny ember, aki fogékony az élet misztikumára, ami a vallásokon kívül tényleg csak a művészeten keresztül közelíthető meg.
2024. jún. 3. 12:06
 3/14 Mansour ***** válasza:
84%
Egyébként ez tényleg elhanyagolt terület, rengetegen foglalkoznak a vallás és a művészet kapcsolatával, a művészet misztikus és spirituális aspektusaival is, de olyanról még nem hallottam, hogy valaki azt boncolgatta volna, hogy a művészet helyettesítheti-e a vallást, és ha igen, mi módon. Érdekes kérdés pedig, mert az elvallástalanodó modern világban sok szempontból a művészet léphetne a vallás helyébe, de ezt a funkciót jelenleg csak nagyon korlátozott formában látja el. Egyéni szinten szerintem abszolút működőképes ez a megközelítés, de ahhoz, hogy valóban a vallásos hittel egyenértékű legyen a dolog, közösségi szinten kellene működnie.
2024. jún. 3. 12:36
 4/14 anonim ***** válasza:

Pl. léteznek olyan Star-Wars rajongók, akik meg vannak győződve róla, hogy Jedik létez(het)nek, és tudják is használni a jedi-erejüket. Ez szerintem nem sokban különbözik a vallásos hittől.

De ugyanúgy vannak, akik hisznek pl. az iszlámban, vagy wiccában, stb. Ezek a vallások a kereszténység szerint emberi kitalációk, akárcsak pl. a Gyűrűk Ura vagy a Harry Potter világa. Vagyis a kereszténység szerint sincs sok különbség a művészet és a vallások között.

2024. jún. 3. 15:03
 5/14 Mansour ***** válasza:
Ebben a kérdésben a transzcendens vagy spirituális tapasztalat személyes megélése a döntő mozzanat. Ha van olyan, aki tapasztal magában jedi-erőt, és tudja is azt használni, vagy olyan Harry Potter rajongó, aki ténylegesen tud valamit varázsolni, akkor ő joggal hihet ezen világok valóságában. De nem hinném, hogy sok ilyen van. :) A vallási élmény megtapasztalása is ilyen, ha az ember valóságosnak éli meg a tapasztalatot (ilyen viszont elég sok van), akkor ez egy szilárd hit alapja lehet. És itt jöhet be a művészet: ha valaki a művészet által él át ilyen megtapasztalást, akkor miért ne hihetne a művészet transzcendens eredetében?
2024. jún. 3. 15:24
 6/14 anonim ***** válasza:

"Ebben a kérdésben a transzcendens vagy spirituális tapasztalat személyes megélése a döntő mozzanat. Ha van olyan, aki tapasztal magában jedi-erőt, és tudja is azt használni, vagy olyan Harry Potter rajongó, aki ténylegesen tud valamit varázsolni, akkor ő joggal hihet ezen világok valóságában."

Ezzel azt mondod, hogy csak az hihet joggal a keresztény vallás valóságában, aki képes egy vesszővel kettéválasztani a tengert, vagy holtakat feltámasztani?

2024. jún. 3. 15:30
 7/14 Mansour ***** válasza:
100%

A keresztény vallás valóságában mindenki nyugodtan hihet, ugyanis a kereszténység egy a valóságban létező vallás. :) Szerintem arra gondoltál, hogy a keresztény hittételek valóságában hihet-e.

De nem azt mondom, hogy csak az hihet joggal, aki ilyenre képes, hanem hogy aki erre képes, az már biztosan joggal hihet. De a hithez nem kell a tengert kettéválasztani, elég a belső megtapasztalás. Ha ezt valaki valóságként éli meg, az már lehet a hit alapja. Akinek viszont nincs belső tapasztalaton alapuló bizonyossága, annak a hitét nem nevezném valódi hitnek, inkább hitre vágyakozásnak, és erre épülő önámításnak.

2024. jún. 3. 16:01
 8/14 anonim ***** válasza:

"De a hithez nem kell a tengert kettéválasztani, elég a belső megtapasztalás. Ha ezt valaki valóságként éli meg, az már lehet a hit alapja."

De akkor miért kell egy Harry Potter hívőnek mindenképpen varázsolni tudnia ahhoz, hogy joggal hihessen a Harry Potter világ valóságában? És miért elegendő a keresztény hívő esetében a belső megtapasztalás is, nekik miért nem kell tudniuk varázsolni is ugyanahhoz?

2024. jún. 3. 16:08
 9/14 Mansour ***** válasza:

Nem mondtam, hogy mindenképpen varázsolnia kell. Elvileg nem zárható ki, hogy valaki valamilyen belső tapasztalat útján szerez bizonyosságot a Harry Potter-világ valóságáról. Csak ilyen emberrel még nem találkoztam, vallási meggyőződéssel rendelkezőkkel viszont igen, és biztos vagyok abban, hogy elég sok ilyen ember van. Így az ő tapasztalataik nagyobb súllyal esnek latba, mint az esetleges Harry Potter-hívőké.

De egyébként nem zárható ki nyilván az sem, hogy létezik egy Harry Potter-világ valamilyen párhuzamos univerzumban. Lehet, hogy az írónő ebbe a világba látott bele valamilyen módon, és még ő sem merte elhinni magának, hogy a valóságot látja. Mert nem minden belső tapasztalás válik meggyőződéssé, sokan kételkednek saját tapasztalataikban.

2024. jún. 3. 16:34
 10/14 anonim ***** válasza:
A keresztények közt is van, aki tök egyértelmű elhívást észlelt, amikor eldöntötte, hogy keresztény lesz. Ezek nemigen fordulnak el a hittől, maximum megválogatják, miben hisznek, vagy kikkel járnak össze. De ez a skála nem csak a kereszténységen belül széles, mindenféle ősi vagy friss, ténylegesnek tűnő vagy inkább csak manipulatív valláson, hiedelemrendszeren belül elő tud fordulni. Akár egy ateista egy kis THC segítségével meg tud tapasztalni egy nagyon meghatározó egységélményt, amiről tényszerűen tudja akkor, hogy ez van, az egész egyetlen nagy, full összefüggő valami, ami egyfajta isteni evidenciaként van és kész, időn meg minden fogalmon túl. Elég laza, nem?
2024. jún. 3. 20:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!