Vélemény a következő kis irományról?
Tudom ez még nem jó, tudom még gyakorolnom kell. Inkább csak egy kis építő kritikát szeretnék. Kérlek ne marcangoljatok szét, még tényleg kezdő vagyok :,)
Nyugtalan gitárzene fügyül a lobogó tábortűz mellett. A nap már rég a horizont alá süllyedt. Egyedül az apró pontfényű csillagok ragyognak. A jókedv zajai töltik be a kis balatoni nyaralót. Az élet előtt álló fiatalok cseveje lenge szellőként szalad át a nyirkos utcákon. Száll a dohányfüst, koppan a betonon a söröskupak. Az ifjúság mámora ez.
Ázott fürdőgatyák és vállról lecsúszott bikinik. Ez lenne hát az.
Ekkor még szerelem öleli fel a gyerekeket.
Ha nem egymásba, még az életbe szerelmesek. Zengenek a hangszálak, vidám sikolyok repülnek ki a kertből. Örök az este s mégis pillanatoknak tűnik. Nézd már eohan is el.
Most oltja a tüzet a gatyáből kilógó merészség. Földre hullanak a csikkek és az üvegek egy utolsó, diadalmas eltörésre kerülnek. Felszáradnak a ruhák és serény “jóestékkel” búcsúzik egymástól a csapat.
Újra hallani lehet a tücsök ciripelését. Már a fiatalok is nyugszanak. Szerintük csak az estére, de lassacskán már örökre. Feledésbe merül a balatoni nyár. Véget ér a szerelmes vers. Hátrahagyják a műanyag székekkel és meggondolatlan tettekel egyetemben. Széthullott a szerelem.
Szerettelek balaton, szerettelek ifjúság.
Nekem ez tetszik. Jók a "képek", pl. ez: "Ázott fürdőgatyák és vállról lecsúszott bikinik". Vagy ez: "Most oltja a tüzet a gatyából kilógó merészség." A közhelyesebb kifejezéseket én kihagynám. A tücsök az nekem ne ciripeljen, hanem rinyáljon, vagy rappeljen!
Mindenesetre van hangulata.
Tetszik az elképzelés:)
Viszont már az első mondatban hiba van:
"gitárzene fügyül"
Gondolom, "fütyül" akart volna lenni. Te el tudod képzelni, ahogy fütyül egy gitár? A gitárnak nem fütyülős hangja van, kivéve, ha erre gondolsz: [link] de kötve hiszem:D
A gitár szól, zeng, pendül, peng, hullámzik, dobog, dobban, lüktet, susog, rezeg, rebeg, csendül, rezonál, vibrál, reszket, súg. Csak hogy párat felsoroljak:) És ezek mind attól függnek, hogy milyen hangulatot akarunk elérni, nyilván egy szerelmi vallomás alatt nem dobbanni fog feltétlen a gitár, és egy harsány fesztiválon se épp reszketni fog. Attól is függ, hogy milyen közel van a gitár, milyen erősen lehet hallani, például susog, ha messzebb van:)
Látom, hogy igyekszel szépen kifejezni magad, de sokan esnek abba a hibába, hogy olyan hangutánzó szavakat használnak, amiknek köze sincs semmihez. Amikor olvastam, arra gondoltam, hogy mégis hogy a fenébe tud fütyülni egy gitár, mert én olyat még nem nagyon hallottam:D
Plusz saját preferencia, de túl rövidek a mondatok. Vagy hosszabban kifejezve, vagy kettő-három mondatot vesszővel egybekötve könnyebb lenne olvasni. Mire elkezdődne a mondat, már vége is és jön a következő, így számomra nem érte el azt a hatást, amit szerettél volna.
De tetszett. Hajrá!:)
Valóban, a fütyülő gitár mellett van még jó pár képzavar, meg egy-két súlyosabb helyesírási hiba.
Ezekre kéne ügyelni, főleg a képzavarokra, mert nagyon rossz ilyeneket olvasni. Viszont van érzéked az íráshoz, az egyértelmű. Ilyen stílusban viszont csak rövidebb szösszeneteket szabad írni, hosszasabb szövegeknél már emberkínzás lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!