A két műfajnak létezik kombinációja?
Krónika: az eseményeket időrendi sorrendben, rendszerezés, magyarázat, összefoglalás nélkül jegyezték föl.
Geszta: elsődleges célja a szórakoztatás, így a hitelesség kevésbé érvényesül benne, mint a krónikákban.
A gesztában keveredhet a valóság és a költészet, fantázia. A krónikákkal szemben nem időrendben, hanem oksági összefüggések szerint épül fel a történet.
Amire én gondolok a két műfaj jellemzőinek ismerete után:
Egy olyan írás, amely több kisebb - nagyobb történetet tartalmaz, amelyek időrendben vannak lejegyezve.
Vannak közöttük kapcsolódó pontok (például a központi szereplő személye) de egyenként függetlenek.
Például egy hős története, ahol az író a helyiektől hallott történeteket jegyzi le időrendben. Elmeséli a hős (fiú vagy leány mindegy) gyermekkorát, felcseperedését, és halálát is akár. De lehet, hogy az egyik témakörhöz négy történetet is hallott, a másikhoz viszont csak egyet.
Igen, de az eposz szereplői inkább rendkívüli képességekkel rendelkező egyének. Én "a hős" kifejezést egy egyszerű emberre is értettem.
Valahogy úgy - bár lehet ilyen anyaggyűjtési mód nem fordult elő - mint ahogy azt fentebb leírtam.
A mű írója a falu/város lakóitól hallott történeteket gyűjti össze, azokat időrendi sorrendben leírva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!