Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Volt vki a Hieronymus Bosch...

Volt vki a Hieronymus Bosch kiállításon idén 2022-ben a Szépművészeti műzeumban?

Figyelt kérdés

Hány kép van, megéri elmenni?

Köszi

#kiállítás #múzeum #Hieronymus Bosch
2022. jún. 21. 10:25
 1/3 anonim válasza:
100%
Hogy megéri-e elmenni, hát Magyarországon alapban nincsen Bosch kép, szóval mindenképpen egyedülálló lehetőség, legközelebb Bécsben találsz, a Kunsthistorisches Museum-ban, de ott ha jól emlékszem csak 2 van, illetve Velencében a Gallerie dell'Accademia-ban, talán ott is 2 kép. Legtöbb képe Madridban van, a Prado Múzeumban, mert anno II. Fülöp spanyol király mániákusan vásárolta fel a Bosch képeket. Azt mondanám, ha érdekel a festő és a korszak, érdemes elmenni, még úgyis, hogy sok kép "csak" másolat (ami alatt azt kell érteni, hogy vagy a műhelyében készült, és az alkalmazottai másolták az általa festett eredetit) vagy kortársak másolták le megrendelésre. Ez igazából a néző szempontjából kb. mindegy, mert elég nehezen tudná egy átlagember megállapítani, hogy eredeti Bosch képet néz-e vagy valamilyen korabeli másolatot. Ráadásul több festmény van, aminél a mai napig nem tudtak megegyezni a művészettörténészek, h mi a szitu vele. Alapvetően elég jól össze van rakva a kiállítás, van 1-2 kép amihez nem lehet elég közel menni, és emiatt nem tudod megnézni az apró részleteket, pl. az Utolsó Ítélet, de szerencsére az utolsó teremben van egy vetítés ahol pont a festmények részleteivel foglalkoznak, és elég nagy méretű kivetítésen tudod nézni. Hétvégén nagyon sokan vannak, akkor azt a technikát lehet alkalmazni, hogy oda megy az ember mindig, ahol éppen nincsen csoportosulás, hétközben nincs akkora tumult. Nagyon szép a kiállításra készült vaskos katalógus, jó minőségű reprodukciók és tanulmányok vannak benne, kb 10e Ft emlékeim szerint, én megvettem :)
2022. jún. 21. 13:55
 2/3 anonim ***** válasza:

90 kép van, de ahogyan az #1-es írta a zömük nem -vagy nem biztosan - a mester munkája. Hiteles Bosch talán 40 van (nem itt a kiállításban, hanem egyébként), emlékeim szerint.

Persze, hogy megéri elmenni, ha bírod a tömeget és nem frusztrál, hogy nem férsz a képekhez.

Én ma voltam délelőtt és még most is kicsit a hatása alatt vagyok.

2022. jún. 23. 22:49
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Tárlatvezetői vagyok, rengeteget vezettem a Bosch-kiállításon. A látogatóknak nagyon tetszett, örültek, hogy láthatták.
2022. júl. 4. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!