Vers... Vélemény?

Figyelt kérdés

Aludj

egy fáradt vén fa fölrepült és elpihent a legkönnyebb felhőn

a vízcsepp lábujjhegyen gurul reszkető szíved fölött

szeretném ha kócsag lebegne mosolyodban

hó hull

komoly fekete medvék vonulnak

én nem tudom hogy férnek el kicsi tavaszi szobánkban

nem is rád gondoltam tavaly mikor hirtelen fölgyógyultam

amerre jársz jószagú friss fehérnemű lebeg a fejed fölött

könyvek hallgatnak köröttünk

nagyon örülni nem szabad vigyázz

a halott virággal legyezlek melyet hajadból nekem adtál

2022. jún. 8. 14:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
53%

Értsétek meg, ez nem József Attila vers, hanem József Attila magánügye, amit NEM VERSNEK SZÁNT (egy halom ilyen van), hanem pszichoanalízis során a pszichológusnője kérte, hogy írjon ilyen szürreáliákat, a tudatalattija feltárására.

Szándékosan kidolgozatlan töredékek ezek, ezért nem adta ki József Attila ezeket.

Ezek nem versek, nem is annak szánta.

Dokumentált tény, amiről írok, utána lehet járni, posztumusz kiadásúak, József Attila beleegyezése nélkül. (Épp ezért nem értek egyet avval, hogy megjelentették ezeket.)

2022. jún. 21. 23:07
 12/17 A kérdező kommentje:

11# Igen, valóban. Ennek ellenére nem tudnak olyan verset vagy “verset” közzétenni József Attila tollából ami miatt egy kicsit is kevésbé díjaznám a munkásságát.

Egyébként volt régebben hasonló kérdés, valaki Arany Jánosnak az egyik művéről kért véleményt, ugyanolyan rejtelmesen megfogalmazva mint az én kérdésem. Leszólták.

Végülis csak erre voltam kíváncsi. Amíg nincs odaírva, hogy Te egy valaki vagy, addig sosem fogsz tudni jó verset írni.

Na jó, kicsit talán túlzás, de azért nem teljesen...

2022. jún. 22. 13:32
 13/17 anonim ***** válasza:
Az Arany János verssel a legnagyobb baj az volt, hogy saját versként tűntette fel a kérdező, és a válaszolók közül jelezte valaki, hogy tulajdonképpen ez Arany János műve.
2022. jún. 22. 14:43
 14/17 anonim ***** válasza:
70%

Pont az a baj, kérdező, hogy a többséget a puszta presztízs pl elismertség meggyőzi, és ha egy híres költő elfingja magát, azt is illatosnak találja a többség. Vagy ha (hogy életszerűbb és rendszeres példát is említsek) egy professzort, vagy művészt lifizetnek, hogy mondjon egy hazugságot, vagy féligazságot (propaganda), vagy mondjon fel egy reklámszöveget, mert van az a pénz, amiért korpásodik a haja.

Én azonnal kiszúrtam, hogy kidolgozatlan vers, és azt is, hogy költői véna írta, csak, gondoltam a kérdező verséről van szó netalántán (mivel csak néhány József Attila által írt pszichoanalítikus töredéket olvastam eddig és ezt pont nem ismertem amit idéztél), tehát ezt válazoltam néhány napja itt :

"[...] mintha Kányádit és Szabó Lőrincet enyhén Lovasi Andrással ötvöznénk, viszont erősen kiforratlan, és döcögős, merev. És zeneietlen, ritmustalan is. Vannak költői képzeteid, spontán analógiák jelennek meg előtted (képzeletedben), amely művészi nyitottságra utal, és ez jó. [...]"

2022. jún. 22. 19:21
 15/17 anonim ***** válasza:
11-es, ebben a megállapításodban csak annyi a bökkenő, hogy a vers 1926-os, ami azt jelenti, hogy 21 évesen írta. Tudtommal ekkor még nem állt kezelés alatt, az majd jóval később jön az élete során.
2022. júl. 20. 12:22
 16/17 anonim ***** válasza:

Sőt, itt azt is leírják, hogy 1929-30 körül kezdte foglalkoztatni a pszichoanalízis:

[link]

2022. júl. 20. 12:35
 17/17 anonim ***** válasza:
50%

#15-ös igazad van - és szép, könnyed kis vers, amilyeneket akkortájt írt.

#11-#14 ne ess kétségbe, nem tetszik és kész. Ez csak ennyi, nem ért sérelem, nem bánt senki.

Nem kell az összes irodalomelméleti frázis panelt itt elpufogtatni. Valószínűleg szakmai ártalom - bölcsész? irodalomtanár vagy?-, hogy nem tudsz "csak úgy" olvasni egy verset, minden prekoncepció nélkül.

Amely vagy megérint - vagy nem.

---------------------

"Hát pazaroljuk szét harangjainkat, kitárt ajtónál mosolyogjunk

Szemünkben rejtőzik a torony, melyről beláthatjuk ismeretlen

hazánk vidékeit

Készen vagyunk már égboltjainkkal s készen vagyunk a

fényességre

Aki hajnalonta gyönge virágokat okoz."

-------------------------------------

"A rétek, útak csendesen

úsznak a hűvös vizeken

sejhaj

úsznak a hűvös vizeken -"

--------------------------------------

Lazíts - szebb lesz az életed, 14-es

2022. júl. 20. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!