Vers... Vélemény?
Aludj
egy fáradt vén fa fölrepült és elpihent a legkönnyebb felhőn
a vízcsepp lábujjhegyen gurul reszkető szíved fölött
szeretném ha kócsag lebegne mosolyodban
hó hull
komoly fekete medvék vonulnak
én nem tudom hogy férnek el kicsi tavaszi szobánkban
nem is rád gondoltam tavaly mikor hirtelen fölgyógyultam
amerre jársz jószagú friss fehérnemű lebeg a fejed fölött
könyvek hallgatnak köröttünk
nagyon örülni nem szabad vigyázz
a halott virággal legyezlek melyet hajadból nekem adtál
Kezdetnek nem rossz, kis túlzással olyan a hozzáállásod, mintha Kányádit és Szabó Lőrincet enyhén Lovasi Andrással ötvöznénk, viszont erősen kiforratlan, és döcögős, merev. És zeneietlen, ritmustalan is.
Vannak költői képzeteid, spontán analógiák jelennek meg előtted (képzeletedben), amely művészi nyitottságra utal, és ez jó.
Viszont még nem tudod művészien kifejezni magadból ezeket a képzeteidet, úgy vélem.
Tehát a képzeteid, asszociációid elvontak és érdekesek bár, azonban a kifejezésmódod hétköznapi.
Nekem ez a véleményem, az utolsó voltam. József Attilának se minden verse kiforrott, illetőleg léteznek pusztán asszociatív, szürreális versei, melyeket direkt nem adott ki József Attila, lévén saját maga se művészetnek, hanem terápiás (pszichoanalitikus) munkának tartotta. (A pszichoanalitikus hölgy -akibe beleszeretett- kérte fel, hogy írjon kontrollmentes vers törtedékeket a pszichés gyógyítása végett.)
Én egy kicsit elszomorodtam, hogy kiadták azon vers szerűségeit is. Holott számos levelezése költői! De a pszichoanalitikusak többnyire vagy szimplán furcsaságok gyűjteménye, vagy trágárságok (mivel kiadták posztumusz, sajnos utána lehet nézni, nagyon trágár némelyik).
Azokat én József Attila magánügyének tartom -kár, hogy pár éve belefutottam-, ő nem akarta kiadni, nem tudom, miért kellett posztumusz megjelentetni. A kiadásban nincs benne József Attila hozzájárulása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!