Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit jelent az, hogy valaki...

Mit jelent az, hogy valaki "renderel" egy képet?

Figyelt kérdés

Többször találkoztam ezzel a kifejezéssel, sokszor olyan szituációban, amikor valaki valaki más képét használta, szerkesztette, esetleg másolta le az eredeti alkotó feltüntetése nélkül, és amikor erre rá lett kérdezve, az volt a válasz, hogy "dehát én rendereltem, az én munkám".

(Tudom, mit jelent a szó videóvágásban, de rajzban nem tudom helyre tenni. Mire gondolnak?)

2022. máj. 18. 08:52
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Átszerkesztette.
2022. máj. 18. 09:14
 2/5 A kérdező kommentje:
De attól még nem a saját képe lesz, attól még az eredeti alkotót fel kéne tüntetni.
2022. máj. 18. 09:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Hmm, még nem hallottam ezt a szót ilyen értelemben, mert én leginkább 3d progiknál láttam, amikor a kép vagy videó létrejött az adott beállítások alapján.

De megnéztem egy egynyelvű szótárat és használt olyan módon, amit #1-es is is írt, vagy pl: fordítás, átértelmezés, átdolgozás.,

2022. máj. 18. 09:22
 4/5 anonim ***** válasza:

Elég képlékeny számomra egyébként, mert elvileg 3 kategória van.

1, Másolat (nincs új eredeti elem)

2, Átdolgozás (új elemek, de a régi mű egyedi elemei is jelen vannak)

3, Inspiráció (a régi mű eredeti elemei nincsenek jelen)

Namost, hogy mi is az, hogy eredeti elem, ez jó kérdés:)

21-22. old.

"Ha egyáltalán nem lelhetőek fel az eredeti mű egyéni, eredeti vonásai, akkor

nem beszélhetünk átdolgozásról, legfeljebb

inspirációról, ebben az esetben a felhasználáshoz

nincs szükség engedélyre."

[link]

2022. máj. 18. 09:35
 5/5 A kérdező kommentje:
Itt inkább olyan képekről van szó, hogy totál felismerhető az eredeti, csak rátesz egy filtert meg valami szöveget
2022. máj. 18. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!