Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Nem visszás, hogy egy művész...

Nem visszás, hogy egy művész életében nyomorgott, eladni képet alig tudott, majd halála után a gyűjtők kereskedők több száz millióért is képesek adni venni a képeit?

Figyelt kérdés
Ennek a töredékéből évekig képes lett volna még több zseniális képet csinálni nem kellett volna a festéken vásznon sporolni vagy elmenni dolgozni a festés mellett, nem tették volna ki a műterméből az adosság miatt stb...

2022. máj. 13. 22:39
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

Kedves Tóth Imre én úgy látom, hogy mindenképpen vitatkozni és győzni akarsz. A kérdező egyetlen szóval sem vonta kétségbe az általad emlegetett festők nagyságát, én pedig azt állítom - nyugodtan vitatkozhat velem - hogy az átlagember falán sokkal több gipsz lóg mint valódi műalkotás. Mondom ezt anélkül, hogy egyetlen neves vagy névtelen festőt említenék.

És hogy megnyugodj: igazad van!

2022. máj. 25. 16:58
 22/34 Tóth Imre ***** válasza:
75%
„{...} az átlagember falán sokkal több gipsz lóg, mint valódi műalkotás” – de ez nem azért van, mert az átlagember nem engedheti meg magának, hogy értékálló, jó minőségű és kvalitású festményeket vásároljon?
2022. máj. 25. 17:06
 23/34 anonim ***** válasza:
100%
Reszben azert is. Reszben meg azert, mert nem ert hozza, csak "szep szines kep, tetszik."
2022. máj. 25. 17:09
 24/34 anonim ***** válasza:
100%

1. Ha nincs pénzem egy Egry Józsefre, de van ízlésem, akkor nem fogok felakasztani a falra egy cicát gombolyaggal meg egy giccses naplementét vitorlással.

2. Azt gondolom, hogy a nagy többség nem tudja megkülönböztetni a műalkotást a kommersztől.

3. Vásároltam már életemben néhány festményt, adtam is el egyet-kettőt, és nem vettem észre olyan szabályt, hogy a silány munka kötelezően olcsóbb lenne.

2022. máj. 25. 17:13
 25/34 Tóth Imre ***** válasza:
100%

Azért a kommerszebb darabok lényegesen olcsóbban kelnek el, utolsó.

Berkes Antal soha nem fog annyit érni, mint pl. az általad említett Egry József.

2022. máj. 25. 17:26
 26/34 Tóth Imre ***** válasza:
100%

„Ha nincs pénzem egy Egry Józsefre, de van ízlésem, akkor nem fogok felakasztani a falra egy cicát gombolyaggal és egy giccses naplementét vitorlással.” Ez így van. Ahelyett, hogy vennék egy giccses cicás képet, veszek egy Egry-reprodukciót.

De egyébként hadd tegyem hozzá: vannak jó macskafestők, és vannak szépen megfestett naplementés képek is, amelyeken vitorlások úsznak a vízen. Utóbbira jó példák Vaszary János festményei.

2022. máj. 25. 17:34
 27/34 anonim ***** válasza:
100%
Ismétlem igazad van. A biztonság kedvéért megismétlem igazad van Tóth Imre.
2022. máj. 25. 18:15
 28/34 Tóth Imre ***** válasza:
100%
Ha szerinted igazam van, jó, rendben. De ha nem értesz velem egyet, megfogalmazhatod azt is, engem érdekel.
2022. máj. 25. 18:38
 29/34 A kérdező kommentje:

Nagy kérdés mi a giccs. Egyik korszakban érték másikban giccs vagy fordítva. id. ifj. Markó stílusának utánzata ma már giccsesnek számítana. Saját korában Scheiber Hugót vagy Kádár Bélát sokan szürrealista giccsnek nevezték, sőt a 70-es években a használtcikk piacon lehetett venni fillérekért Sch.H-t. Aztán kinőtte magát és befutott. Csontváry legutóbb eladott festménye a 60-as években a MNG-ben lévő művtörténészetek szerint egy silány értéktelen alkotás. Most meg árverési rekord..

Munkácsy enteriör képei melyeket megrendelésre festett "futószalagon" nekem igen nagyon súrolják, de a mélyebb társadalmi vallási képei semmiképp nem azok. Más kérdés hogy műhelyében sok részletet már tanítványaira hagyott a mester. A Poros úton pont azért nem tetszik sok Munkácsy rajongónak mert annyira más hogy azt már nem is ő festette- mondják. Lágy ecsetkezeléssel egy új idők futára.

Aztán Dali giccses? Sok esetben és ő is megrendelésre elégítette ki a gazdag amerikai sznobokat, ezért mondják hogy a sznobok viszik előre a művészetet. Másfelől meg sajnos a marketing sok esetben elégséges mert hozzá nem értők de pénzesek bedőlnek neki. De mint fent látható nem baj, mert simán kiderülhet hogy ér is valamit 100 év múlva.

Legbrutálisabb megállapítás: a Római szoborábrázolás csak reprója a görögnek és a reneszánsz pedig a klasszikus kornak, de mégsem mondjuk róla hogy értéktelen duplika.

2022. máj. 25. 19:33
 30/34 Tóth Imre ***** válasza:
100%
Érdekes, hogy a Titokzatos sziget c. Csontváry-festményt értéktelennek vélték a hatvanas években, hiszen Cs. K. T. már a harmincas években is minden gyűjtő álma volt.
2022. máj. 25. 19:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!