A kortárs művészet hánytól számít kortárs művészetnek?
Egy kortárs művészről kell írnunk 2 oldalas házi dolgozatot, de ha ezt netre beírom, csak magyarokat hoz ki. Tudja valaki hogy mettől számítanak kortársnak a művészek? Akik az 1800-900 as években születtek még annak számítanak?
Vagy esetleg tudnátok mondani pár híres kortárs szobrászt, vagy festőt?
Nincs definiálva a kortárs szó. Régebben a második világháború utáni korszakra értették, de szerintem ez már nagyon elavult lenne.
1-essel értek egyet, vegyük szó szerint, a kor-társ legyen az, aki jelenleg is alkot, de azzal se lőhetsz mellé, ha 21. században alkotó művészt választasz.
Felkapottabb kortárs festő pl. Lynette Yiadom-Boakye.
Szerintem arra, aki a hatvanas és hetvenes években kezdett el alkotni, inkább azt mondjuk, hogy háború utáni művész. Ilyen pl. Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre. Rájuk pl. azt is mondhatnánk: neoavantgarde festők.
Szerintem kortársnak akkor nevezünk valamit, ha az utóbbi 30-40, de inkább 30 évben keletkezett. Tehát a nyolcvanas és kilencvenes években.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!