Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » A hangmérnöknek elég a műszaki...

A hangmérnöknek elég a műszaki végzettség, vagy zeneiskolára is szüksége van?

Figyelt kérdés
Természetesen azon kívül, hogy jó a hallása.

2021. jún. 14. 21:10
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
nagy előny a zenei képzettség is....
2021. jún. 14. 21:17
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
van pár hangmérnök ismerősöm, mindnek van zenei ismerete, hangszereken játszanak
2021. jún. 14. 21:50
 3/8 anonim ***** válasza:
Hol szeretnék dolgozni, mint hangmérnök? Én az egyik magyar tévénél voltam 5 évig hangmérnök. Zenei képzettség annyit ér egy hangmérnöknek, mint mondjuk egy autószerelőnek. Kábé semennyit. Nem kell hivatalosan ilyen végzettség (sőt, még műszaki sem, sokan mindenféle papír nélkül dolgoznak hangmérnökként). Az esetek 99,9%-ban nem különböző hangszereket kell összemasterelni, ezért nem kell tudni, hogy például az XY szimfónia alatt a 2. fuvolának a jobb csatornán 0,43 decibellel hangosabban kellene szólnia, mert 9,85°-kal elforgatva ül a székén a zenész, mert tegnap épp meghúzta a hátát krumplikapálás közben és csak így tud ülni. Elég, ha jó hallásod van, és ismered a felszerelését annyira, hogy ki tudd azt vitelezni, amit szeretnél.
2021. jún. 14. 21:59
 4/8 anonim ***** válasza:

Zenei dolgokkal egy hangmérnöknek kielégítő mértékben tisztában kell lennie... amúgy már vannak képzések:

[1] A színművészetin (SzFE) "mozgókép [mozgóképes filmhang]" címen fut (a túljelentkezés sokszoros szokott lenni, de 1 próbát megér, javasolt rá évekig készülni és úgy menni, hogy már szinte profi vagy; amúgy zenei feladatok is vannak a felvételin, szóval ennyit arról, hogy az mennyire fölösleges...)

[2] Nem pont hangmérnök, de nagyon hasonló az "alkotóművészet és muzikológia [elektronikus zenei médiaművészet]" szak is, van az zeneakadémián (LFZE) és a PTE-n is.

Lehetőség még, de nem ajánlom:

[3] Vannak okj-s képzések is, ezek mostanában mér eléggé fizetősek, és nem is annyira nívós, bár általában elég sok mindent megtanítanak.

[4] Régebben sok hangmérnök volt hivatalosan villamosmérnök, ha nagyon a kondenzátorokra vagy ráizgulva, akkor csinálhatod ezt is, de készülj fel, hogy itt sokkal többet kell tanulni, és itt a művészi oldal teljesen kimarad. (Ezért emellé különösen érdemes zenét tanulni.)

Egyébként meg, sajnos, ez is pont az a szakma, ahová az kerül bele, akinek van már bent ismerőse, aki beajánlja, végzettség ide vagy oda, szinte mindenki végzettség nélkül csinálja.

Szóval, ha ezzel akarsz foglalkozni, akkor az első az ismerkedés... a többi sajnos csak utána jön. Ha elkezdesz magadtól keverőket, mikrofonokat használni (akár mert pl. hangosítasz egy zenekarnak), a dolgoknak utánaolvasni(!), és érteni fogsz hozzá, a legtöbb helyen az is elég. Zenét tanulni (akár magadtól, akár zenesuliban) több mint érdemes hozzá, de ha pont nem hangmérnök leszel, akkor is a hasznodra válik.

2021. jún. 16. 14:44
 5/8 A kérdező kommentje:
#4 Köszönöm.
2021. jún. 16. 17:32
 6/8 anonim ***** válasza:
60%
Ez attól függ, hogy hol és mit szeretnél csinálni. Villamosmérnökként én 2 évet húztam le egy stúdióban hangmérnökként, aztán eljöttem, mert kaptam egy jobb ajánlatot. Nem volt zenei ismeretem, sosem jártam zeneiskolába. Ennek egy pillanatig sem éreztem hátrányát. Sokszor azt sem ismertem fel hang alapján, hogy milyen hangszert veszünk fel éppen. De nem is kellett, kizárólag elektronikai ismeretek kellettek nekem. Ettől még biztos van olyan munkakör, ahova kell ilyen jellegű ismeret. Példát nem tudok mondani, mert én csak a műszaki oldalába láttam bele a 2 év alatt. A hangszerekkel annyit foglalkoztam, hogy típus alapján választottam hozzá egy mikrofont, hangerő alapján elhelyeztem megfelelő távolságba és pozícióba, utána meg már nem számít, hogy éppen milyen hangszer is lett felvéve, minddel ugyanúgy kell "bánni".
2021. jún. 16. 19:40
 7/8 anonim ***** válasza:
Hogy a rákba ne számítana már, hogy milyen hangszert veszel föl, te jó ég... hogy hova rakod a mikrofont, nem csak a hangerő miatt számít, úgy is mindig más-más lesz az eredmény, hogy alá, fölé, mögé rakod-e... és ezt nem árt fejből tudni, begyakorolni, hogy a zongora úgy nem szól jól, ha a pedálhoz teszed a mikrofont, vagy, milyen zavaró, ha egy fúvós jól beleköpköd a mikrofonba, mert túl közel van a szájához...
2021. jún. 16. 19:57
 8/8 anonim ***** válasza:
Pontozzatok már le, hozzá nem értő kis senkik, akik azt hiszik hangtechnikusok mert a haver benyomta őket a pinceklubba "hangosítani"...
2021. jún. 16. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!