Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Jártatok már úgy, hogy egy...

Jártatok már úgy, hogy egy festmény megelevenedett előttetek?

Figyelt kérdés
Lehet furcsának hangzik ez a kérdés, nem vagyok műértő, de egyszer láttam egy csodálatos festményt, egy parasztház oldalát ábrázolta (nem tudom pontosan, hogy hívják, amikor van egy kis folyosó ami fedett tetős, de oldalt nyitott oszlopokkal). Lényeg a lényeg. Ahogy ránéztem, mint egy villanás, egy pillanatra láttam magam előtt a fák leveleinek mozgását, a nyári forróságban vibráló levegőt. Érdekes élmény volt. Más is tapasztalt már ilyet? Lehet túlságosan beleéltem magam mert tetszett.

2021. jún. 9. 09:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hogyne.

A jó fesmény többrétegű élményt okoz, kvázi több hullámsávon szólít meg. Sőt, szvsz az a jó képe, ami ezt meg is teszi.

Nyilván van egy téma, (anya gyermekével pl.) ami a felütés egy kép első megpillantásakor. Aztán az egymáshoz való viszonyuk egy érzelmi attitűdöt képvisel, ami téged bevonhat, ezáltal is "része" lehetsz a festménynek. Aztán ott a tárgy képen melüli helyzete stb, szóval roppant összetett viszonyok aalkulhatnak ki egy képen belül. A sok-sok aspektus persze nem csak pozitív érzelmi hatással lehetnek a nézőre.

A jó festő atmoszférát is képes teremteni, és az is feleleveníthet benned bizonyos vágyakat (de jó lenne "bemászni" a vászon által vágott ablakon abba a mások dimenzióba...). Ha a festő "varázsereje" elegendően nagy, tud rád hasonló hatással lenni.

Szvsz az élményed a mű és a néző ideális találkozása: te engedted meg magadnak, hogy a kép hasson rád, nem álltál ellen a hívó szónak... klassz élmény az ilyen.

Ézen kívül még kismillió értelmezési aspektusa van a jó műveknek, ezer szálon lehet hozzájuk kapcsolódni stb.

Megfigyelésem szerint a képnek akkor van ún. aurája, ha sok nézőjét bűvöli el, sokan csodálják azt, és ez a nézőtől származó szerelem az, ami extra feltölti a vászon-keret-festék-kombót.

---

Az élményed meglehetős empátiát jelez, Kérdező. Még egy festménybe is bele tudod élni magad.

2021. jún. 10. 09:04
 2/4 Senior Séf ***** válasza:
100%
Munkácsy több képe is okozott ilyen élményt.
2021. jún. 10. 14:05
 3/4 Dagadozó Agy ***** válasza:
100%

Az impresszionisták épp erre mentek rá: ha ránézel a képre, érezd úgy, hogy a fényjáték igazi. Kedvelt témáik a hullámzó vízen tükröződő napfény, levelek, növények, épületek különböző fényviszonyokban. Cél, hogy ugyanaz legyen a benyomásod (impressziód), mintha ott lennél te magad.

Claude Monet, Edouard Manet a leghíresebb impressziinisták. Szerintem monitoron át is átjön némelyik képük, ha most egyből nem tudsz kiállításra rohanni.

2021. jún. 26. 18:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Az volt ebben a legelképesztőbb, hogy nem is egy kifejezetten híres festő munkája volt. Talán egy tehetség akit nem fedeztek fel.
2021. júl. 26. 16:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!