Az miért másolás, hogy referenciaképről lerajzolok valamit?
Egyáltalán nem másolás. Habár attól függ, mennyire referencia.
Ha csak a pózhoz kell segítség, az nagyszerű, én is szoktam ilyet, szinte mindig.
Az sem gond, ha teljesen lerajzolod ugyanazt, abban az esetben, ha a kép igazi (mármint amikor pl egy hús-vér embert ábrázol)
"A képen már át van alakítva a 3 dimenziós tér 2 dimenzióba, könnyebb tömegekben, foltokban látni egy képet, mint a valóságot. "
Ezt nem értem. A valóságban is egy képet látok. Nekem is van térlátásom (mert van 2 szemem) de nincs szükségem rá hogy 3D-ből konvertáljam a 2D-t. Látok egy folyót, látom a horizontot és egyből látom, hogy papiron hogy nézne ki. Felismerem a perspektívát, mi merre hajlik. Nekem ez annyira természetes, hogy nem kell tudatosan csinálnom. Vagy csak ennyire fejlett a térlátásom vagy ilyen sok rajzolástól már magától jön? Elég rossz lehet annak, akinek nem jó a térlátása és ezt gyakorolnia kell. El se tudom képzelni.
Egyébkent embert sose tudtam rajzolni. Nem is érdekel, nem is szeretek, nem is tudom mi benne a jó.
Képzeletből kicsit könnyebb rajzolnom embert, mert akkor nem kell görcsösen figyelnem az arányokra és azt se kell néznem, hogy miért néz ki ilyen furán az ember.
A referencia kép "körvonalait" rajzolod, másolod mivel egy már 2D-s képen adott minden a téma, fény, árnyék, vonalak, stb. 2D-ről 2D-re másolásnak nevezik.
Ha modellről rajzolsz legyen az ember vagy bármi, akár természet is, ott mindent neked kell meghatározni és jól felrajzolni. Nem adott minden mint a 2D-s képen.
Megjegyezném szerintem minden másolás még a terepen rajzolás, festés is. Ha fejből teszed ezt úgy, hogy nincsen semmi referencia előtted, az már nem nevezhető másolásnak.
Munkácsy is használt a festményei megkomponálásához fotókat és ezt, azt.
Régi nagy mesterek is használtak különböző segéd eszközöket, pl. lucinda kamerát, vonal rácsozat, stb.
Nekem semmi gondom a másolással, a fotó jó referencia és mozdulatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!