Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Az miért másolás, hogy referen...

Az miért másolás, hogy referenciaképről lerajzolok valamit?

Figyelt kérdés
Én ezt nem tudom elfogadni. Az is rajzolás, nem másolás.

2021. máj. 5. 22:42
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%

Egyáltalán nem másolás. Habár attól függ, mennyire referencia.

Ha csak a pózhoz kell segítség, az nagyszerű, én is szoktam ilyet, szinte mindig.

Az sem gond, ha teljesen lerajzolod ugyanazt, abban az esetben, ha a kép igazi (mármint amikor pl egy hús-vér embert ábrázol)

2021. máj. 5. 22:49
 2/11 A kérdező kommentje:
Pontosan ezt mondom.
2021. máj. 5. 22:56
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
2021. máj. 5. 23:01
 4/11 A kérdező kommentje:
Mindig igy kiemelik, hogy 2D-ből viszem át 2D-be. Nem mindegy? Egy fotót ugyanúgy rajzolok le mint egy élő modellt. Vázlat, megtervezem, jobban kidolgozom stb. Attól hogy valamit körbe tudok forgatni, attól még ugyanúgy azt rajzolom, amit látok. Ha fényképről rajzolok ugyanúgy az anatómiai tudásom is segít. Ha így rajzolok, azt hogy a jó életbe lehet másolásnak nevezni?
2021. máj. 5. 23:19
 5/11 A kérdező kommentje:
Vagy attól másolás, mert nem kreatív és nem egyedi, akkor is ha térbeli modellről ? Teljesen összezavarodtam.
2021. máj. 5. 23:30
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezt szét kell választani. Több szintje van, van a teljes mértékben másolás, amikor konkrétan berakod a referenciát a rajzod alá és átrajzolod a vonalakat. Ezzel sincs feltétlenül baj szerintem, bár ez nem igazán fejleszti az arányérzéket, anatómiát, semmit, maximum az árnyékolást lehet vele gyakorolni. Kivéve ha mondjuk csak a pózt veszed le és utána teljesen mást alkotsz belőle, mint az eredeti. Aztán van az a fajta másolás, amikor bekockázod a a referenciát meg a saját lapodat is és kockáról kockára átmásolod. Ennek is van létjogosultsága, lehet vele jól gyakorolni, de a térlátás, arányérzék, anatómia fejlesztésére megint nem a legjobb módszer. Aztán a következő már szerintem nem másolás kategória szerintem, inkább kollázs, de biztos van, aki ezt is annak titulálja. Ez az, amikor van referencia képed, akár több is, hangulatra, vagy pózokra, esetleg részletekre, bármire, ami segít összerakni a saját koncepciódat. Ha úgy vesszük itt is másolsz elemeket, de az egész kép elkészüléséhez nagy százalékban raksz csak fejből dolgokat. Ehhez már szükség van arra, hogy sok mindenben fejlett legyél amiket korábban írtam, vagy ha még nem vagy az, akkor ezzel jobban fejlődhet, de itt is inkább a kompozíciós érzék, kreativitás, árnyékolás, fényhatások stb fejlődhet, nem az arányérzék meg az anatómia. Amúgy leszögezném, hogy a másolás szerintem nem kéne degradáló kifejezés legyen és én nem is úgy használtam. Az utolsó pedig az, amikor nem képről dolgozol, hanem a valóságból. Ha úgy vesszük ez is másolás, de mégis más, mint képről csinálni. A képen már át van alakítva a 3 dimenziós tér 2 dimenzióba, könnyebb tömegekben, foltokban látni egy képet, mint a valóságot. A valóságból könnyebb megérteni és eltározni az agyadban a későbbi fejből alkotásra az anatómiai összefüggéseket is, képen ezek sokszor torzulhatnak és nehezebb is felfedezni őket. Pont amiatt, hogy ott már körvonalakról, foltokról gondolkodunk amikor átmásoljuk, nem csípőt meg combokat látunk első sorban. Ezért ha képről rajzolunk és tanulni is akarunk belőle ilyen téren is, akkor a foltokat kell visszaalakítani testrészekké meg tárgyakká, amikor meg élőben nézzük akkor először testrészeket és tárgyakat látunk és arra kell tréningeznünk a szemünket, hogy foltokat és térbeli irányokat, síkokat lássunk. Lehet sokat fejlődni a képről rajzolással is, akár anatómiában és térlátásban is, de az átfogó tudáshoz elengedhetetlen a valóságból is rajzolni. Nem véletlen, hogy a művészeti oktatás egyik alappillére az élő beállítás, teljes mértékben egyszerűen nem helyettesíthető képekkel.
2021. máj. 5. 23:47
 7/11 A kérdező kommentje:

"A képen már át van alakítva a 3 dimenziós tér 2 dimenzióba, könnyebb tömegekben, foltokban látni egy képet, mint a valóságot. "

Ezt nem értem. A valóságban is egy képet látok. Nekem is van térlátásom (mert van 2 szemem) de nincs szükségem rá hogy 3D-ből konvertáljam a 2D-t. Látok egy folyót, látom a horizontot és egyből látom, hogy papiron hogy nézne ki. Felismerem a perspektívát, mi merre hajlik. Nekem ez annyira természetes, hogy nem kell tudatosan csinálnom. Vagy csak ennyire fejlett a térlátásom vagy ilyen sok rajzolástól már magától jön? Elég rossz lehet annak, akinek nem jó a térlátása és ezt gyakorolnia kell. El se tudom képzelni.

2021. máj. 6. 00:05
 8/11 A kérdező kommentje:

Egyébkent embert sose tudtam rajzolni. Nem is érdekel, nem is szeretek, nem is tudom mi benne a jó.

Képzeletből kicsit könnyebb rajzolnom embert, mert akkor nem kell görcsösen figyelnem az arányokra és azt se kell néznem, hogy miért néz ki ilyen furán az ember.

2021. máj. 6. 00:33
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

A referencia kép "körvonalait" rajzolod, másolod mivel egy már 2D-s képen adott minden a téma, fény, árnyék, vonalak, stb. 2D-ről 2D-re másolásnak nevezik.

Ha modellről rajzolsz legyen az ember vagy bármi, akár természet is, ott mindent neked kell meghatározni és jól felrajzolni. Nem adott minden mint a 2D-s képen.

Megjegyezném szerintem minden másolás még a terepen rajzolás, festés is. Ha fejből teszed ezt úgy, hogy nincsen semmi referencia előtted, az már nem nevezhető másolásnak.

Munkácsy is használt a festményei megkomponálásához fotókat és ezt, azt.

Régi nagy mesterek is használtak különböző segéd eszközöket, pl. lucinda kamerát, vonal rácsozat, stb.

Nekem semmi gondom a másolással, a fotó jó referencia és mozdulatlan.

2021. máj. 7. 08:15
 10/11 anonim ***** válasza:
65%
Talán mert átmásolod? Ha csak a mozdulatot is, de másolsz. Ha fejből rajzolsz, akkor nem másolsz, minden más, valóság után rajzolás is másolás. Nem csak az a másolás, amit az oviban csináltál a pauszpapírral. És nem csak stílus másolása. (Mondjuk az egész reneszánsz ebből állt.)
2021. máj. 8. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!