Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Kritizálnátok a versem?

Kritizálnátok a versem?

Figyelt kérdés

Bármilyen kritika jöhet feltéve, hogy építő.

Sátor

Igazság szemében,

A döntés a kezében

A temetés végére

A teremtés képében, kelepcés szép réten,

véletlen felébredtem.

Mocsokban lélek, puszta pokolban félek, téged vétek éltet.

Élet képek széjjel tépnek álmomban,

és a sátorban árnyék lepke.

Tedd a kezed a szívedre.

Torkod kusza ívekben, a rímekben kapaszkodva, szöktem oda,

szöge csoda

ponyvája a kék-zöld puszta,

madzagja a fekete szél,

szívem fölötti ütőér.

És még szelet a képzelet fúj szemembe.

Nyár utolér, hó alatta, tavasz fattya, kezében ott a kupa vér.

Otthon benne, száll a lepke, húst keresve róka lesben, dögön virág, virágon méh.

Kezdet után követ a vég.

Ott pihennék én is benne,

Fűben szőttes ágyam lenne,

Fával fedve

gyászlepelbe feltekerve.

Álszent szende,

tested vesd le.

Mintsem sáros vízben ázzon a

lélekről porszagú viccem.

2021. ápr. 6. 12:44
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
Ritka szar
2021. ápr. 6. 13:00
 2/6 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem is szar. Ütemtelen, ritmustalan, se eleje, se vége, fingom sincs miről akar szólni.
2021. ápr. 6. 13:06
 3/6 anonim ***** válasza:
87%

Bármilyen szarul is hangzik, de minden kritika építő jellegű, ami nem csak annyiból áll, amit #1 mondott... xD

Viszont azt is vedd figyelembe, hogy egy vers nem attól lesz jó, vagy egyedi, hogy mások annak gondolják. Naponta tucatszámra írhatnék verseket a mai pop-/rapkultúra igénytelen sablonjára, de felesleges, mert az csak egy ezredik sablon szar lesz.

A tiédet elolvastam, és huhh.. hát elsőre az jött le, hogy ez borzasztó egyedi :D Nem tudom, hányadik versed lehet, de mindenesetre másodjára olvasva már érthetőbb. Azt aláírom, amit előttem is írt #2, hogy nem igazán értem, miről szól, és eléggé ritmustalan.

Mint ha kimentél volna a rétre, egy kalapba összeszedted volna a szavakat, majd szélnek eresztetted, és a végén, véletlenszerű sorrendben egymás után raktad a papírfecniket, itt-ott felcserélve, hogy azért mégis rímeljen :D Gondolok itt arra, hogy pl. ez a rész:

Torkod kusza ívekben, a rímekben kapaszkodva, szöktem oda,

szöge csoda

ponyvája a kék-zöld puszta,

madzagja a fekete szél

Ugyanúgy 'értelmes' lehetne így is:

Kék-zöld puszta ponyvája, szöge csoda,

Torkod kusza ívekben, szöktem oda,

Fekete szél madzagja,

a rímekben kapaszkodva.

Pedig semmi mást nem csináltam, csak átcseréltem a szavakat.

Próbálj valami folyamatot adni a versnek. Legyen eleje, és legyen vége. Induljon valahonnan, és érkezzen meg valahova. Fontos, hogy tudja az olvasó, hol tart. Ne legyen egyszer a csúcsony azáltal, hogy 3 rím egész jól követi egymást, majd essen a földre, mint aki alól kikapják a talajt azzal, hogy érthetetlenül követik egymást az események/leírások.

A cím alapján értem, hogy egy sátorról beszélsz, de egy sátorról nem lehet úgy beszélni, mint ha meg akarnád dugni :D Ha mégis, akkor annak valahogy sokkal átütőbbnek kell lenni, ami nem visz el olyan érthetetlen irányba, ami talán már nem is a sátorról szól.

2021. ápr. 6. 13:22
 4/6 A kérdező kommentje:
Megpróbálom elmagyarázni miről szól, de jobb szeretem másokra hagyni ezt mert úgyis minden elolvasott szöveg mindenkinek mást jelent. Volt egy "megvilágosodásom" arról, hogy az életnek egyszer vége szakad, ez így van rendjén és békével tölt el. A sátor csak egy szimbólum arra, hogy az "otthonod" magaddal viszed és eleve mindenben benne van az otthon. Nagyon sokáig kerestem a sajátomat, sokat költöztem és sehol sem éreztem magam otthon, amíg rá nem jöttem arra, hogy a világ az otthonom és minden ami a világot alkotja. A ritmusa, hát azt megengedem, hogy nincs, viszont a mondatok értelmesen követik egymást szerintem. Ez az első versem amit úgy írtam, hogy nem vettem figyelembe a ritmusosság korlátait. Köszönöm a kritikákat (kivéve az #1-esét xD)
2021. ápr. 6. 14:10
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
2021. ápr. 6. 18:23
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Mint mondtam, az az én véleményem volt, hogy számomra túl össze-vissza. Maga a szavak is, és a mondanivaló is. Nyugodtan írhatsz rá magadtól egy önelemzést, hogy lásd, mi az, ami szerinted mgé érthető, és mi az, ami mondjuk már nem annyira.

Nekem továbbra sem egyértelmű, hogy kit szólítasz meg a vers elején. Istent? Hogy hogy jön a döghöz a virág, hacsak nem úgy, hogy porrá leszünk, és virág nő belőle, de akkor nem jó a megfogalmazás, vagy miben száll a lepke, milyen véres kupa? Megint Isten?

Értem, hogy mit mondasz, hogy ez neked miről szól, de számomra ez nem jön át. Lehet más valaki mást mondana, ez teljesen szubjektív.

Én olyan verseket írok, amik számomra valamiért különlegesek, amik kezdődnek valahol, aztán valami fordulattal zárulnak. Akár tartalmilag, akár érzelmileg. Vagy van egy olyan tagolása, ahol adott érzelmi sík véget ér. Nyilván nem mindegyik ilyen, de a többit valahogy laposabbnak is tartom. Lehet, hogy más ezt nem találja meg benne, amit én, de ezért szép a verselés, meg az egész irodalom, mert mindenkiben mást mozgat meg.

2021. ápr. 7. 07:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!