Mennyire hátrány vagy előny tollal rajzolni ceruza helyett?
Szerintem az előnye, hogy jobban oda kell figyelni, hova húzom a vonalakat, mert nem lehet radírozni. Ez a tónusban is érvényesül az arcnál inkább. Egyenlőre ceruzával kissé fekete az arc tónusom. Azért is kezdenék bele tollal, hogy ne kelljen fixálót venni.
Egyetlen hátrányom lehet, hogy elszokok a ceruzától, de nem tudom h ez mennyire lesz majd hatással az iskolában való rajzaimra és hátráltatja az érettségit.
Nehezebb az árnyalás, fény-átmenetek, a vonal erősséggel való játék. Amúgy egy másik technika, más jellegű rajzok készülnek tollal.
Persze ezt is lehet profin csinálni. :)
Szerintem az érettségi kedvéért ne válts át tollra, mert tényleg el lehet szokni a ceruzával való rajzolástól, ezt én is észre vettem magamon. Viszont legalább ugyanannyira nagy előny a tollnál, hogy mivel nem lehet kiradírozni, muszáj jobban koncentrálnod és fejben tervezned. Nekem ez az előre tervezés sokat segített a vizuális látásmódban. De ha ez megvan, tényleg ne hagyd el a ceruzát.
Töltőtoll:
Lehet egy kicsit maszatolni is, mielőtt megszárad a tinta. Pacákat is lehet vele ejteni - véletlenül, vagy akár szándékosan. Közelebb áll a festéshez, de mégis rajz.
A golyóstollnál nem egyenletes a szín, használat közben is változik lassan, hogy mennyire folyik a tinta.
A mataszolás nem jó. Nem lehet rajzot elmaszatolni! Úgy kell a megoldani a tónust,h ne látszodjanak a vonalak, vagy ha mégis látszik akkor szép legyen.
Tollal igen csúnyább lehet a tónus, mert nem egyenletes. De ceruzát meg elmaszatolom, elsietem. De sztem ha megtanulom tollal azután talán ceruzával is jobban oda figyelnék. Egyenlőre idk.
Attól, hogy tollal rajzolsz, nem kell feladnod a ceruzát sem. Én skiccelni szoktam tollal, és abban látom előnyét, hogy nem kell azon gondolkodnom, hogy akkor most majd kiradírozom azt a vonalat, ami nem jó, egyből, eslőre kell odatenni a jó ívet, vonalat. Más technika, más gondolkodásmód.
Portéhoz inkább szenet ajánlok, lehetetlen, hogy ezt nem engedik rajzérettségin. Szén, szürke vagy barna papír és fehér pittkréta. (Tudom, nem ez volt a kérdés.) De a toll krokikhoz tényleg jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!