Hogyan fessek? Adtok ötleteket?
El szeretnék kezdeni festeni. Mindenféle tippet, ötletet szívesen várok :). Ti milyen festékeket ( tempera, sima vízfesték stb.. ), és ecseteket használtok? Mire festetek ( sima lap? ) ? Mivel kezdtétek a festést ( tájkép, virág stb.. )?
Esetleg linkelhettek képet is a festményeitekről ( de akkor légyszi írjátok oda mióta festetek ) :). Egyébként nem késő elkezdeni a festést 13 évesen?
Szerintem elöször a ceruzával való rajzolást, tervezést gyakorold, aztán jöhet a festés. A vastag rajzlapot ajánlom, mert az nem ázik át. Egyszerü tárgyakkal próbálkozz, mint egy alma, egy egyszerübb virág, az ablakod.. mindegy, csak tudd minél pontosabban lerajzolni. Próbálkozhatsz azzal is, hogy mondjuk van egy alap ötleted, de nem tervezed el elöre, hogy pontosan milyen is legyen a festményed, hanem az majd közben eldöl, igazán sikeresek az olyan festmények :)
Ajánlom a temperát, azzal sokkal jobb minöségü és szebb színeket tudsz keverni, ha van valami keveröfelületed. Ecsetnek pedig mókusszört ajánlok, nem drága, de jó. A lényeg, hogy ne müszálas legyen, mert az nem sok mindenre jó.
Sok sikert :)
Nem késő elkezdeni...14 éves vagyok, és most kezdtem :).
Valóban, először inkább a rajzolást kéne gyakorolni.
Szerintem vízfestékkel próbáld, és a három alapszínt használd (sárga, piros, kék), és azokat fesd helyenként egymásra, vagyis ismerkedj a színekkel :).
Kezdheted kitalált dolgokkal a festést, majd szerintem egy egyszerű virágot próbálj megfesteni (természetesen nem a fantáziavirágot, hanem ami ott van előtted :))
(Legalábbis nekem így kezdte tanítani a rajztanárom a festést.)
Én póniszőr ecsetet használok, és sima, vastagabb rajzlapot.
Persze temperával tényleg szebb dolgokat lehet festeni (és pontosabban/"valósághűbben")
Én 1 éve kezdetem el rajzolni, és most vagyok 17 éves, tehát nem késő. Bár mihez képest?
Szerintem is inkább a rajzzal kezd. Az alapokat tanuld meg!
Én akril festékkel festek. 10-ből 7-en ezzel kezdik.
A vízfesték a legnehezebb. Először fess sima lapra (dipára), és utána vehetsz vásznat, ha már valamennyire megy. Én a LIDL-be vettem 20 db volt 1300 Ft.
Ecsetnek pedig a szintetikust szeretem, mert nem olyan puha.
Itt van pár rajzom, és festményem:
A rajzaimmal már kezdek elégedett lenni, de a festéshez nem elég 1 év gyakorlás, és eddig kb. tényleg csak 4 képet csináltam. Inkább Te is rajzolj először.
Én a rajziskolában fél év szénnel való rajzolás után kezdtem el festeni, először atanárom javaslatára fekete-fehérrel csak, mert úgy könnyebb megtanulni a foltokban való gondolkodást, Következő lépésben fekete-fehér és bézs színekkel festettem, és utána pedig vöröz sárga és kék alapszínekkel, fekete és fehér nélkül, minden színt ebből a 3-ból kellett kikevernünk.
Temperával kezdtükk amúgy vastagabb papírra vagy kartonra és eleinte csenélettel, majd utána portréval és akttal folytattuk.
Később már bármit használhattunk, de ugye mivel addigra már mindent ki tudtam keverni a 3 színből, ezért ugyanúgy azokat használtam, feketével és fehérrel kiegészítve, plusz mindhárom színből vettem még egy meleg és egy hideg árnyalatot, plusz egy bézst is, mert azt iszonyat szívás kikerverni.
Tempera után érdemes kipróbálni az akrilt, amit ugyanúgy kell használni csak tartósabb, és alapnak pedig farostlemezt, amit előtte gesso-val kell lealapozni.
Ha már ez megy, akkor nagyjából technikailag mindent tudsz, jöhet az olaj, minek iszonyat bonyolult technikája van. hogy hogyan milyen sorranben érdemes felvinni a rétegeket az alapozott vészonra, vagy a farostra, mert itt már nem érdemes papírt használni, csak esetleg nagyon vastag kartont, szintén alapozva. Az olajfestés technikáját most nem írom le.
Én amúgy 18 évesen kezdtem és mára van egy művészeti diplomám, szóval nem késő elkezdeni soha :)
Ajáánlom amúgy minden fiatal művészpalántának itt a képzőművészet iskolája szímű kétkötetes könyvet, amit antikváriumban tudtok beszerezni (bookline), a legtöbb alap ma használatos technikát és alapanyagot meg lehet belőle ismerni és jó tippeket ad a kipróbálásukhoz is.
Plusz még szintén jó szolgálatot tehet stan smith-nek a rajzolás iskolája című könyve, amiben pedig illusztrálva leírja, hogy hogyan kell pl tájat, csendéletet, embert rajzolni, és élő kép után nem képről másolva, mert az nem vezet sehová.
Sok sikert és kitartást ;)
Még valami:
Menj el a magyar nemzeti galériába és nézd meg az állandó kiállítást, a 19.századtól kezdődően egészen a kortársig. Ne azt figyeld, hogy mennyire tetszik, vagy nem tetszik az a kép, hanem azt, hogy milyen technikával van megfestve, hányféleképpen lehet a színeket keverni, melyik milyen hatást kelt. Jó sok időt szánj rá, mert ha komolyan csinálod, akkor legkevesebb 10 percet fogsz eltölteni egy kép előtt, ami tetszik és a végén kizavarnak este a múzeumból (velem először ez történt), mert zárás van. Esetleg jegyzetelj is. Persze mindenkinek kialakul egy idő után egy saját stílusa, de ahhoz érdemes alőtte minél többmindent kipróbálni, hogy megtaláld a neked megfelelőt.
Én 23 vagyok, és most akarom elkezdeni hobbiból.
10 éve írok verseket, és úgy vagyok vele, hogy miért ne kezdjem el a festést? Ha nem jön be, mint hobbi, akkor hagyom, ennyi. Nincs mit vesztenem, nyilván nem fogok egyből 200 ezret belefektetni, de ki akarok menekülni a hétköznapokbòl(oké, írok verseket, de aki szintén ír, az tudja hogy az nem olyan szintű kikapcs). Mellette edzek is, de még így is szívesen vennék fel új hobbit.
Múzeumot havonta látogatok egyet-kettőt, és imádom a festményeket. Mindig alaposan kielemzem a vonalakat, színösszeállítást, formákat, stb. Most legutóbb egy Benczúr Gyula kiállításon voltam, és a szám tátva maradt. Nyilván már ilyen szintre nem valószínű, hogy eljutok, de akkor is vonz a téma.
Gyerekként elég szarul festettem, rajzoltam, és nem is szerettem igazából. Volt pár rajzom, ami tetszett, meg ötös is lett, de na, az sem egy Picasso. Majd talán visszajövök, és elmondom hova jutottam később. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!