Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hol található ez a budapesti...

Hol található ez a budapesti épület, épületdísz?

Figyelt kérdés

Amikor Budapestre jártam egyetemre, nemigen csatangoltam a városban, amit most már bánok. Akkoriban még nem érdekelt annyira az építészet, szobrászat. Egy igen érdekes dombormű azonban nagyon megfogott. Terveztem is akkor, hogy visszamegyek és lefotózom, de aztán nem lett belőle semmi. Már arra sem emlékszem, hol lehetett.

Egy hatalmas ördögfej/ördögi fej volt egy kapu felett. Próbáltam megkeresni a köztérképen, olyan helyeken, ahol emlékszem, hogy jártam anno, pl. Népszínház utca és környéke, Pannónia utca, Lajos utca/Bécsi út környéke, Franken Leó utca, Tavaszmező utca és környéke, Keleti pu. környéke stb., de nem találtam rá, persze nem is biztos, hogy benne van az adatbázisban. Na meg az sem biztos, hogy a felsorolt helyeken kéne keresgélni.

Esetleg valakinek nem ismerős?

2020. dec. 28. 22:32
 1/4 anonim ***** válasza:
31%
Ha jól tudom ez Budapesten van.
2020. dec. 28. 22:44
 2/4 anonim ***** válasza:

Az a baj ezzel a kérdéssel, hogy minden második kapu fölött van valami fej, és közülük sok, ha nem is ördög, de ördögien ronda...

Így hirtelen pl. eszembe jutnak a Mintarajztanoda Itabella utcai oldalán sorakozó fejek (Google street view-n megnézed) Hát az Andrássy út felől a 6. 13. és 15. fej elmegy ördögnek is, bár meg nem mondom, minek szánták.

2020. dec. 29. 04:59
 3/4 anonim ***** válasza:
Rengeteg ilyen van. A századfordulós bérpaloták építésekor volt divat (javarészt tömeggyártott) ijesztő fejeket tenni az ajtók és ablakok fölé, hogy távol tartsák a háztól az ártó szellemeket.
2020. dec. 29. 18:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy sok ilyesmi van, igazatok van. Ami a keresettet illeti, tényleg nagy volt, nem csupán egy zárkő dísze, olyan széles volt, mint maga a kapu. Az épületen emlékeim szerint nem nagyon volt más dísz, legalábbis maga az épület nem volt túl feltűnő. Ami még valamelyest szűkítheti a kört, egy szűkebb, 2 sávos utcában volt.
2020. dec. 29. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!