Én úgy gondolom,hogy a graffitizést legalizálni kéne. Vélemények?
Csak egy kis korlátozással.
Kezdőknek,az eddig is legálfala(k)on kéne gyakorolniuk, nem a városban. Pl. Filatorigát(és több nem is létezik:D)
Graffiti továbbra is tilos lenne ablakra és személyjárművekre (bicajok,autók,rollerek),a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Emlékházak, múzeumok, templomok, kertesházak falára, kerítésére és útest asztfaltra szintén tilos.
Legyen egy fake mosolya Magyarországnak!~Ze:D
Ha kizárólag gyakorlott értelmes graffiti művészek készítenék el ezeket, akkor támogatom, hogy lazítsanak a szabályokon.
(Mondjuk azt sem bánom, ha néhol kevésbé profi munkát látok, az üres falaknál mindenféleképpen szebb látvány lenne az is :D)
#8-as ra írom
"Ha olyan mű készül a házukra,ami nem tetszik nekik közös költségen megoldható lenne a költekezés egy graffiti művészre aki újjá alkotná a nem kívánatos területet"
Ne idegelj már ki... Ki fizetne azért hogy mégjobban összefirkálják a falát... Közös költségen inkább eltűntetném ezeket a vackokat. Meg törvénnyel még jobban bűntetném.
Fírkáljonak olyan falra amire lehet öntérvényűen meg ne garázdálkodjanak.
Az embereknek arra sincs pénzük hogy az otthoni dolgokat rendbe tegyék. Ma is van arra lehetőség hogy pénzért valakit felbéreljünk és falfírkát rakassunk a házunkra. DE ERRE SENKINEK SINCS IGÉNYE! Még ha lenne az embereknek pénze erre akkor sem csinálnának ilyet.
Észnél vagy ember?!
#13-as voltam.
Inkább egy olyan törvény kellene hogyha látom hogy éppen összerfirkálják a falamat akkor gumilövedékkel rálőhessek a illetőre az ablakomból.
Na azt már inkább támogatnám :)
Megjegyezném Amerikában pl egy puszta területsétésért akár ÉLES lőszerrel is rálőhetek a másik emberre. Itt is jó lenne ilyesmi.
13. "Ki fizetne azért hogy mégjobban össze"firkálják" a falát."
Ilyen most is létezik. Felbérelnek egy graffiti művészt,hogy a megegyezéseik szerint alkosson valamit a falra. Nem mondtam ezzel újat. Ha meg nem akarnak érte fizetni ne tegyék,ez a közösség döntése.
"Fírkáljonak" olyan falra amire lehet öntérvényűen meg ne garázdálkodjanak."
Először is nem firka,hanem graffiti. Nagy különbség.
Firka: [link]
Graffiti: [link]
Gondolom emeletes házban lakhatsz,ha ennyire kiidegeled rajta magad. De tudod nem a belső térre vagy a lakásodba mennek fújni,hanem az utcára néző területre,amit lehugyoznak a csövesek vagy a kutyák tehát egy elképesztően ronda felületre,alkotnának valami szépet és nem a pisit vagy a kakit a sarokban fogom meglátni először. Nem értem mi a probléma...
Kedves kérdező te tudsz egyáltalán olvasni?
Ezt írtad: "Ilyen most is létezik. Felbérelnek egy graffiti művészt,hogy a megegyezéseik szerint alkosson valamit a falra"
Olvasd már újra a 13-es hozzászólásomat...
De segítek bemásolom a lényeget
"Az embereknek arra sincs pénzük hogy az otthoni dolgokat rendbe tegyék. Ma is van arra lehetőség hogy pénzért valakit felbéreljünk és falfírkát rakassunk a házunkra. DE ERRE SENKINEK SINCS IGÉNYE! Még ha lenne az embereknek pénze erre akkor sem csinálnának ilyet."
És az én szememben a graffiti is csak falfírka.
"Gondolom emeletes házban lakhatsz,ha ennyire kiidegeled rajta magad"
Kertes házban lakom.
"ronda felületre,alkotnának valami szépet és nem a pisit vagy a kakit a sarokban fogom meglátni először"
Képzeld és mi van ha sem kakit sem pisit sem graffitit sem falfírkát nem akarok látni.
Tudod vannak még normális épelméjű emberek is veled ellentétben.
Elhiszem hogy TE szereted a falfirkákat (graffitit a te szótáradban) de az emberek 99.9999%-a NEM AKAR ILYEN SZ*RSÁGOKAT A HÁZUK OLDALÁN FOGD MÁR FEL TE ÉSZKOMBÁJN!!!
SE KAKIT SE PISIT SE FIRKÁT SE GRAFFITIT SE RÉSZEG CSÖVEST!
16."Kedves kérdező te tudsz egyáltalán olvasni?"
Tudok.
"DE ERRE SENKINEK SINCS IGÉNYE!"
Ahogy te is írtad létezik olyan,hogy felbérelnek egy graffitizőt,tehát valakinek van rá igénye.
"Kertes házban lakom."
Akkor téged nem érint.:
"Graffiti továbbra is tilos lenne ablakra és személyjárművekre (bicajok,autók,rollerek),a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Emlékházak, múzeumok, templomok,KERTESHÁZAK FALÁRA, KERITÉSÉRE, és útest asztfaltra szintén tilos."
"Az embereknek arra sincs pénzük hogy az otthoni dolgokat rendbe tegyék."
80 ember plusz minusz néhány között oszlik a költség,ha egyáltalán akarnak bárkit is felbérelni. Nem kötelező csak felvetettem ötletként.
"NEM AKAR ILYEN SZ*RSÁGOKAT A HÁZUK OLDALÁN FOGD MÁR FEL TE ÉSZKOMBÁJN!!!"
Az nem csak egy ember háza...Sőt tulajdonképpen övék csak az általuk birtokolt lakás,ez nem terjed ki a külső falra.
"SE KAKIT SE PISIT SE FIRKÁT SE GRAFFITIT SE RÉSZEG CSÖVEST!"
De van kaki,pisi és részeg csöves is és nem igazán fognak eltűnni. De ezen kívül van még,rengeteg unalmas kosztol szürke fal is,mert senki nem festi újra hónaponta. Egy graffitis "karbantartja",mert folyamtosan festi és nem engedi,bekoszolódni, ráadásul folyamatosan újúlna a látvány világa az utcának.
"Képzeld és mi van ha sem kakit sem pisit sem graffitit sem falfírkát nem akarok látni."
Még mindig nem értem,hogy mért zavar egy tőled távol eső dolog. Ahol egy kertes ház van,ott több is van,tehát ott nem igazán lesz az én szabályaim szerint legál terület.....
Kedves kérdező !
Budapesti társasházban élek, és a lakóközösségnek arra sincs pénze, hogy fizesse a vízszámlát. Valaki lopja a vizet talán, nem tudni, de mindenestre is komoly elmaradásunk van. A tető ázik be, a legfelsőbb emeleten lakók kárára. Nincs pénzünk tetőfelújításra, se liftfelújításra. A közös képviselet sok társasházban sajnos csak beszedi a pénzt, és elnyeli... Máshol a lakók is annyira sz**rnak mindenbe, hogy még határozatképes sem tud lenni egy-egy közgyűlés. És nem mi vagyunk a legrongyosabb társasház Budapesten, szerintem. Tehát ez az elgondolásod nagyon utópisztikus, a legtöbb magyar társasház örül, hogy karbantartja önmagát, és félretesz váratlan kiadásokra, esetleg spórol a következő felújításra, hogy csinosítani hogy lehetne a házat, ez már hogy úgy mondjam, egy luxus. Ráadásul ez egy plusz intézkedési, ügyintézési pont, amihez senkinek nincs kedve.
Véleményem szerint a street artnak van helye a városokban, csak mint mondtam, financiális okok miatt ez eléggé utópisztikus gondolat, másrészt szerintem bizonyos városrészeken történelmi vagy más múlt miatt nem venné jól ki magát egy hirtelen akármilyen menő falfestés is + nem biztos, hogy esztétikus lenne utcakép szempontjából, ha az egyik házon egy hatalmas gumimaci lenne szivárványokkal meg felhőcskékkel, a szemben lévőn meg valami halálszimbólumok. Erre lehet külön közigazgatási egység is kellene, hogy ilyen ne lehessen, és hát erre végleg kinek van pénze meg energiája az országban. Meg szerintem nem jó, ha túl sok ilyen van, és minden sarkon ilyenbe botlani, szerintem az alap, letisztult házakkal sincs semmi gond.
A hajléktalanok, rendezetlen utcák akkor is lesznek, ha valami graffiti felkerül, tehát ez ezt a problémát nem oldja meg.
"Az nem csak egy ember háza...Sőt tulajdonképpen övék csak az általuk birtokolt lakás,ez nem terjed ki a külső falra" - ezzel vitatkoznék, egy lakás eladhatóságát, árát az is befolyásolja, hogy hogy néz ki maga a ház. És aki graffitimentes házat vett, és sok a fiatal lakó, és megszavazzák mondjuk a gumimacis példámat, de van másik 10 lakás tulajdonosa, akik meg ehhez túl konzervatívak, nem fogják magukat így jól érezni, és nem vették volna meg a lakást annak idején annyiért, amennyiért vették, ha tudják, hogy ilyesmi lesz később. Ugyanígy, ha a lakosok később eladnák a lakásukat, egy vásárlói körtől elesnek, mert a gumimacis szavazókat/ellenzőket lehet nem a gumimacipártiak követik. Plusz bizony, ha felhívnék magamhoz kollégákat, nekem is gázul venné ki magát, hogy mondjuk valami szélsőséges jelkép van a házon, mert a lakóközösség fiatalos trendje ezt szavazta meg.
Btw. aki társasházban él, tudja, hogy a lakóközösségek ritkán döntenek egyhangúlag valamiben, ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy döntenek bármiben.
Kedves kérdező egyszerűen kiégetsz a hülyeségeddel. Egy normális letisztult fal az amit látni szeretnék.
Ráadásul az ingatlan értékét is csökkentik.
A graffitiket meg rakják olyan falra ahol ez engedélyezve van. Ha fel szeretnék bérelni graffitist akkor erre van lehetőség manapság is de öntérvényűen ne csináljanak semmit sem mert az törvényellenes ráadásul dühítő is! Az engedélyem nélkül ne legyen a falamon egyszer csak egy nagy halálfej se gumimaci se más. Mit nem lehet ezen érteni?
18. Köszönöm az érdemleges választ! Olyan szemszögeket is megmutattál nekem, amit eddig észre se vettem! Külön köszi,hogy nem áltál le személyeskedni!
Az írásod 1. blokkja elég komoly problémákat vet fel. 1.sorban ezeket a "leépüléseket",lenne célszerű megoldani,amihez nem csak politikai, hanem társadalmi változás is kell. Nyitottnak kell lenni az új dolgokra és elfogadni azt. Ezeket a problémákat, pedig nem a lakóknak hanem a politikában rendszeresen résztvevő embereknek kéne inditványozni,fizetni. Ahelyett,hogy a munkások 6X feltúrják ugyan azt az utat,az ilyen épületekre vagy területekre kellene fordítani a közpénzt,amit a rengeteg adóval beszedtek és félreraktak saját zsebbe. Mert ez nem csak a lakók, hanem az ő érdekük is,hiszen egy jobb környezet,egészségesebb és szorgosabb méhecskéket hoz.
2. blokk Teljes mértékben egyetértek! Nyilván a történelmi háttértől is függnek a dolgok. Erre, mondjuk egy olyan megoldás is lehetne, hogy részekre,graffiti negyedekre osztani a várost.(Valami olyan alkalmazással,mint a drónozásnál. Ott is meg vannak adva területek,hogy hol lehet felszállni.) A műemlékeket,a szépen beépített vagy hangulatot adó területeket "kivonni a forgalomból."
3. blokk Ezzel is teljes mértékben egyetértek. Amúgy nem is kell feltétlenül házak falára,már az is bőven elég lenne ha ezeket a területeket legalizálnák:
járda,aluljárók,vonatmegállók, hangszigetelő falak,régi romos épületek,vonatok(ablakra tilos),kis zöld kukák stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!