Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Érdekelnek valakit a novelláim...

Érdekelnek valakit a novelláim Wattpadon?

Figyelt kérdés

Tegnap létrehoztam egy Wattpad fiókot, és utána fel is tettem egy novellát. Nincs igen más ötletem, hogy hogyan virágoztathatnám fel, szóval gondoltam, ide kiírom, hogy érdekel-e valakit. Nem lesz se erotikus, se romantikus történet. Inkább átlagos tinikről szólók lesznek, esetleg urban fantasy, rejtélyes, misztikus...

Úgyhogy akit érdekel, az írjon, és elküldöm neki a nevem, hogy már olvashassa is az első novellát, aminek Rossz döntések a címe. Egy lányról szól, aki sokat tanul egy versenyre, és direkt veszít, mert egy srác strébernek nevezi. Véleményt is írhattok.

Szóval igen, ennyi. :)

2020. júl. 24. 19:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
65%

kb minden második novella egy átlagos középiskolás lányról szól...

Ha azt akarod hogy olvassuk akkor mi a francért nem írod meg hogyan lehet elérni, minek kell ehhez privátot írni? Publicitást akarsz vagy nem?

2020. júl. 24. 19:10
 2/12 A kérdező kommentje:

Az első szól egy olyan lányról. Majd tervezek srác szemszögéből is írni.

És tényleg azt akarok, csak igényes olvasókkal. Olyanokat, akiknek van idejük leírni, hogy ők szeretnék elolvasni.

2020. júl. 24. 19:45
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Tedd ide a linket, és akkor biztos többen fogják olvasni, mintha privátban kellene könyörögni érte.
2020. júl. 24. 20:54
 4/12 A kérdező kommentje:

Jó, oké. 0Nikol0 a nevem.

[link]

2020. júl. 24. 21:08
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Elolvastam.

Nos sürgősen változtasd meg a novella leírását, mert ez egy lelövi a poént kettő senkinek sem hívja fel a figyelmét.

Azon kívűl pedig a sztori unalmas és logikátlan. Írd újra és keress egy bétát! És olvass!

2020. júl. 25. 09:39
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A novella leírásán majd gondolkodom. Viszont mit értesz az alatt, hogy logikátlan? Hogy nem tetszik neked, mert nem ilyen műfajúakat szoktál olvasni? Ha van valami konkrét dolog, akkor azt mondd. Mert azzal, hogy logikátlan, nem tudok mit kezdeni. Leírhatnád, hogy mi nem volt világos.

Mellesleg három bétával is elolvastattam. És mindannyian felfogták a történetet.

A kérdés kiírója

2020. júl. 25. 16:24
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Helyesírásilag jobb, mint az írások 90%-a, és ez nagyon nagy piros pont.

Maga a sztori engem nem annyira fogott meg. Elég rövid, nincs igazán kifejtve. Nincs igazán benne bonyodalom, a megoldást meg valóban én sem nagyon értem - de lehet, hogy én vagyok buta. Mindenesetre az írást ne add fel.

Szerintem legközelebb hosszabb, kidolgozottabb novellát írj, mert ez így inkább csak egy kis fogalmazás, vagy ilyesmi.

2020. júl. 25. 18:23
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Oké, építő jellegű kritika:

Jól írsz, szép levegős és olvasható is. Sokan erre képtelenek, nálad a külalak rendben.

Nézzük a tartalmat.

Egynek jó, de lagymatag. Legyen benne feszültség, keresd meg azokat a pontokat ahol az olvasó azonosul a főszereplő küzdelmeivel.

Legyenek tétek, félelmek, motivációk.

Az, hogy valaki jól tanul, kemény munka, tehát ez számukra nem meglepő, hogy ezt más is észreveszi. Ha valaki már ott tart, hogy versenyeken indul, az valószínüleg hallotta már, hogy lestréberezik, sőt.

A fiú beszédmódja túl választékos ahoz, hogy ez igazán iskolai piszkálódásnak érződjön. Ha valaki teljes mellbedobással getcizik veled, az nem fog úgy fogalmazni, hogy "mert a stréberek ezt teszik".

A megfogalmazás megmutatja az illető karakterét, ha a srác rosszindulatú, ettől sokkal kegyetlenebb hangnemben beszéljen. Legyen különbség a felnőtt és a tini beszédmódjában. Egy kiforrott írásnál pusztán a dialógusból is egyértelmű, ki szólal meg, milyen hangnemben beszél, hogy érez éppen.

Sőt, építsd fel a dolgot jobban. Az iskolai piszkálódás nem csak szemtől szembe megy, és nem csak verbális.

Súgjanak össze a háta mögött. A szünetből visszaérve észreveszi, hogy valaki tejet öntött a könyvére. A könyv drága volt, mit szólnak majd otthon? Büdös lesz ha beleszárad? Ezért is kicikizik majd? Elterjed róla, hogy na, ő a tehén anatómiás csaj? A többiek mondják el mindennek, szóljanak utána, hogy "hé Flóra, inszeminátornak készülsz?"

Ez nem csak a dolog valóság érzetét segíti, de sejtet is. A srác tudja mi van az anyagban. Lehet, hogy a főszereplő nem jön rá, de az olvasó elkezdi összerakni.

A srác belelátott a könyvbe? Vagy már eleve tudja mi van benne a borító alapján? Lehet, hogy ez nem csak megalapozatlan rosszindulat?

Kelts feszültséget. Mutasd meg, hogy a főszereplő komoly stressz alatt van, vegyen titokban a szülők tudta nélkül kávét, hogy este fennmaradjon tanulni. Rémálmai vannak? Mutasd meg, hogy hajnal négykor csatakosra izzadva arra ébred, hogy jajj elkések a suliból. Mutasd meg a karikás szemeket, és azt, hogy igyekszik sminkeléssel elfedni a jeleket. Szégyellje a véresre rágott körmöket, azt, hogy nincs idő a barátnőkkel lógni meg shaket venni a mekiben, vagy ha igen, lelkiismeret furdalása van közben.

Emeld a téteket. Miért fontos neki a biosz? Az orvosira akar bekerülni? Talán a szülők, sőt, nagyszülők is orvosok? Saját maga vagy a külső elvárások miatt tanul? Mi lenne, ha Flóra pocsék lenne bioszból?

Lehet, hogy átfut rajta, hogy na, ha ez a verseny vagy az érettségi nem sikerül, mehetek a mekibe melózni és a barátnők ha jönnek, milyen kínos lesz.

Mutasd be, hogy már képtelen odafigyelni, a matek teszt alatt hallja a legyet a lámpabúrában, a gyerekeket az udvaron, a mellette ülő lelegzetét, az óra ketyegését a falon...

Legyen ceruzafoltos a papír, a radír szakítsa ki a lapot. Legyen tele a feje biosz teszt válaszokkal, esetleg írjon be tévedésből egy biológiai latin nevet valami matekos terminológia helyett.

Értsük meg miért nem képes rá figyelni, mitől szorong.

A versenyen meg ha bedobja a kesztyűt, akkor éreztesd azt a közönyt. Mindenki gürizik, ő meg néz ki az ablakon a semmibe.

Közben belül legyen ott a feszülség tetőpontja. Érezze magát jó śzarul, legszívesebben sírna, toporzékolna, de nem mutathatja. Aztán ahogy vége a versenynek, szaladjon ki az udvarra vagy be a vécébe és jöhet az idegösszeroppanás.

A barátnőktől kapjon érdemi vigasztalást. A fekete-fehér fatalista gondolkozás helyett jelenjen meg a realitás.

A kiégést kezeljék valahogy, például nézzenek filmet, valaki főzzön egy forró csokit. Nyugtasd meg az olvasót, hogy nem egy vizsgán múlik az élet, és ha ez külső elvárás, akkor lehet Flórából ezer más dolog, nem csak gyorséttermi dolgozó vagy orvos.

Vagy jöjjön rá, hogy pl a mekis dolgozó orvostan hallgató, és a helyzet árnyaltabb, mint hitte.

Remélem ez segít 😉

Ha nem is ebben, de a következő írásodban.

2020. júl. 25. 18:34
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó nagyon jó dolgokat írt, esküszöm, most nekem is kedvem támadt írni. Csomó ihlet jött. :D
2020. júl. 25. 18:59
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez tényleg nagyon jó! A későbbiekben még biztosan többször el fogom olvasni, mert azta! Egyébként ezt a novellát egy pályázatra küldtem, és ott meg volt adva, hogy mennyid szabad írni. Szóval nem igen bontakozhattam ki, de ezek után tuti, hogy átírom.

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat! Ha még van bármi meglátás, akkor nyugodtan írjátok meg :D

A kérdés kiírója

2020. júl. 25. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!