Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől értékes egy vers és...

Mitől értékes egy vers és mitől nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy jóbarátom, aki szerintem szép gondolatokat, közöl verses formában.

Én nem értek az irodalomhoz. Miből tudom eldönteni, hogy értékes, akár közlésre alkalmas verseket ír vagy csak úgynevezett "fűzfapoéta".

Verseiben szép gondolatok, metafórák, "képek" szerepelnek. Számomra nagyon sokat mondanak. De mitől vers egy vers, és mitől értéktelen rímkupac?. Sosem értettem. Segítsetek......

Várom szíves válaszaitokat!

2020. júl. 14. 21:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

-Mennyire egyedi. Mind a rímeket, mind a költői képeket tekintve.

-Átélek-e katarzist, ha olvasom. Mond-e valamit.

2020. júl. 14. 22:19
 2/7 anonim válasza:
100%
Egy jó versben sok minden számít, mint például milyen választékosak a szavak, milyen rímeket képeket használ vagy vannak e benne rejtett gondolatok és mennyire jön át az az érzés, amit a költő akar átadni. Például ott van az egyik József Attila vers (karóval jöttél), ami nagyjából azokról a körülményekről ír, amiben J. A. élt és a vers végére az ember teljesen együtt érez vele.
2020. júl. 14. 22:23
 3/7 A kérdező kommentje:

Számomra meglehetősen egyedi, választékosan megfogalmazott versek, amik egyből megfognak, néhány versen igazán gondolkodnom kellett, hogy pontosan értelmezzem.

Viszont nem értek a versekhez olyan szinten, mint ahogy iskolában tanultuk, pl. szótagszám, ütemhangsúly, időmérték. Nem tudom, hogy csak attól, hogy jók a rímek, választékos, meglepő szóvariációkból alakított képek szokatlanul használt írásjelekkel, nagy fájdalom vagy szerelem, már vers lehet egy írás, vagy több kell?

Nem tudom értitek-e mit kérdezek, mert nehéz megfogalmaznom.

2020. júl. 14. 22:53
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Az alapvető jellemzőkön túl(normális rímelés, közel azonos szótagszám)már teljesen szubjektív, hogy mit tekintünk versnek.

Azok a legjobb versek, amik a legtöbb emberből képesek érzelmet kiváltani.

Például jó példa erre Arany János: Walesi bárdok című műve.

A szép megfogalmazások és képek egy pluszpont, de ami megmozgatta a szívem, hogy a verset olvasva én is úgy éreztem, hogy Edward király egy végtelenül gonosz és könyörtelen alak.

Persze egy vers attól hogy téged nem érint meg, nem feltétlen kevesebb.

Ugyanakkor minnél jobb egy vers, annál több emberre lesz hatása, ugyanis mint a legtöbb művészeti ág, ez is az érzelmeket célozza jelentős részben. Ha képes ingert kiváltani, akkor célját, mint vers messze betöltötte.

Ne azt nézd szerintem, hogy mennyire cicomás egy vers, attól még lehet gyenge.

Ha tetszeni fog, nem hiszem, hogy azért lesz, mert van benne betűrím vagy tele lesz hasonlatokkal.

2020. júl. 15. 04:43
 5/7 anonim ***** válasza:
befogadóközeg olvasóréteg ilyesmi...
2020. júl. 15. 13:45
 6/7 anonim ***** válasza:
46%
De leginkább a Szovegkornyezet!!!
2020. júl. 15. 14:53
 7/7 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat /pacsi ment/. Ha van még valakinek vélemény szívesen olvsom
2020. júl. 16. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!