Ez a versem milyen?

Figyelt kérdés

Írtam ki egy hasonló hangulatú verset, és érdekelne, hogy amit ma írtam, arra hogyan reagáltok. Építőjellegű kritika is jólesne! :)

Élni, Vagy....

Fájdalomtól részegen szédelgek

Olykor egy-egy szép szó magához édesget,

De nem tesz boldoggá!

Csak egy naiv bolonddá!

Nincs nekem semmi bajom, csakugyan

Sosem álmodoztam, csak zokogva aludtam

Mindig is - hisz nem volt miről, vagy kiről

Ha mindenki ártatlan, mondd, ki öl?

Nem fáj nekem semmi, csak az ihlet

Eltapostak, mint egy cigarettacsikket,

S most ott heverek, hol más elhalad

Bármit teszek, semmire sem tartanak.

Már csak a boldogságot kutatom,

Mint gyógyszert a vegyész

Bár nem öl meg az unalom

Hiába a cselekedet, ha a semmibe vész.

Nem adtam fel, de mégsem küzdhetek

Elfáradtam ahhoz, hogy jó legyek

Talán kár volt belém az anyatej

És az élet is, míg azt vallom: mire fel?

Nem küzdöttem azért, hogy legyek

De azért igen, hogy elmenjek

Mégis én vagyok életben, nem az, ki életrevaló

Nem vagyok én sehová sem való.

Mint bárány, ki a tömegben leell;

Úgy születik az, ki az életre halállal felel,

S ha élni nem akar, talán fel sem lélegez

A nemlét gyötrelme rám tör; hát élet ez?

2020. máj. 26. 11:09
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem rossz. Mi is sokszor írtunk középiskolásként és mutogattuk egymásnak. Ez is olyan. Tehát jó, de nem ájultam el tőle, mint pl. egy Pilinszky verstől.

A legtöbb versszakban szó szerint le van írva, hogy te milyen rosszul érzed magad. Kevés a költői kép, nem látom benne a koncepciót. Az utolsó versszak a legjobb, ott tényleg nemcsak annyi van, hogy hú de szomorú vagyok rímekbe foglalva. Az már olyan, amin el lehet gondolkodni és mindenkinek mást jelenthet, amit bele akar látni, amit ő érez.

2020. máj. 26. 12:05
 2/5 anonim válasza:

A költői képeket én is hiányolom. Nekem ez a vers egy válasznak felel meg, pl. egy musicalben vagy valami nagyon mély filmben, ahol a főszereplő egy zseni, vagy ilyesmi :D Ha megfogadsz egy tanácsot, próbálj a vers köré írni egy jelenetet. Nagyon bő a szókincsed, már csak ezért is érdemes.

(Az ötödik versszak egyébként nagyon megfogott!)

2020. jún. 3. 12:22
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megfogadom!
2020. jún. 3. 12:34
 4/5 anonim ***** válasza:

Nekem zavaró a szótagszám szabálytalansága.

Nem matematikai szempontból, hanem azért, mert szétzilálja a vers ritmusát.

Nem értem, hogy a negyedik versszakban miért fordul meg a rímpár?

Az 5. versszak "mire fel?" és a 7. verszak "élet ez?" kérdéses zárása számomra nagyon suta.

Ne cseréld föl a szerepeket, nem a bárány, hanem a birka szokott elleni...éppen bárányt. ;)

Jah' és a "leell" helyett -talán- járhatóbb lenne a "megell" kifejezés.

Azaz:" mint birka, ki a tömegben megell".

2020. jún. 9. 22:55
 5/5 anonim ***** válasza:

4-es válaszadó ezt írja:

"Nekem zavaró a szótagszám szabálytalansága."

"Az 5. versszak "mire fel?" és a 7. verszak "élet ez?" kérdéses zárása számomra nagyon suta.

Ne cseréld föl a szerepeket, nem a bárány, hanem a birka szokott elleni...éppen bárányt. ;)

Jah' és a "leell" helyett -talán- járhatóbb lenne a "megell" kifejezés."

Én meg ezt írom:

A szótagszám szabályossága, vagy szabálytalansága abszolút nem zavaró. Nem csak szonetteket lehet írni. Erre itt egy példa:

"Vihar lökdöste, sodorta barmaimat,

visszaterelni őket orrukhoz vertem botot,

szegények bőgtek, szájuk tele volt sárral".....

"Akkor a világ kiderült, néztek a felhők után,

fényben ziháltak, szívták a jó levegőt,"

Nem a szótagszám és a ritmus, hanem a mondanivaló a lényeg. A "mire fel?" és az "élet ez?" kérdések felvetése, no pontosan ez a kérdező mondanivalójának a lényege.

Aközött pedig, hogy egy állat "megell" vagy "leell" óriási a különbség. Megellik az az állat, aki istállóban, felügyelet mellett, kontrollált körülmények között világra hoz egy másikat.

A leell azt jelenti, hogy ott, ahol éppen van, mert már nem bírja tovább, életet ad egy másiknak.

Amiben igazat adok a 4-es válaszadónak, az a birka és a bárány viszonya. Mert a birka az anyja a báránynak.

A többiben nem értek egyet. És igen is jó ez a vers, bár kissé komor hangulatú. Régóta ott volt a figyelt kérdéseim között.

2020. jún. 10. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!