Akkor most a VersTAN előírja, vagy leírja, hogy hogyan kell verset írni?
Viaskodunk a témában.
Hallottam magyar tanártól azt, hogy leírja, meglévő művek alapján állítanak fel szabályszerűséget.
Volt olyan költő ismerősöm, aki meg egy egész életművet dobna ki, ha abban 1% -előírt- verstani hiba van.
Viszont ha meg nézzük a mai LEGTÖBB (nem mindenki) főleg fiatal szerzőket, na az ő művükről meg még leírni, se, hogy előírni nem lehetne semmiféle szabályszerűséget.
Na most akkor mizu?
Azt kifelejtettem, hogy nagyon sok ilyen mai, aki semmit nem használ nagyon népszerű. befut.
Sőt, véleményem szerint ma ők képviselik az uralkodó irányzatot.
Sok éve írok verseket, és semmilyen szabályt nem követek a saját szabályaimon kívül. Nálam például, csak a párosrím jöhet szóba, mert csak azt szeretem, stb.
Régen, az ókorban szigorú szabályok alapján írtak verset, de ma már inkább a szabadvers a jellemző, amiben sem rím, sem semmilyen szabály nincsen. Természetesen vannak különböző műfajok ahol eleget kell tenni a szabályoknak, például himnusz, vagy ballada, de némelyik mai verset még besorolni sem lehetne sehova pontosan, mégis felkapottak ezek is.
hm, érdekes kérdés, hogy mitől vers a vers, de semmiképp sem a ritmikától és a kötött formától
egyrészt szoktuk azt mondani, hogy a sor teszi verssé a verset, tehát, hogy nem egy szövegfolyamról van szó, mint pl egy novellában, hanem törjük a sorokat, de ez nyilván csupán a szerkezetére vonatkozik
ami pedig a tartalmat illetni, már sokkal nehezebb a meghatározás, a vers tömörít, rettenetesen tömörít, emellett "érzelmiség" és "gondolatiság" jellemzi, nem "történetiség"
a verstan szerintem inkább leírja (pl a szerdahelyi könyv), az irodalomelmélet az, ami inkább előírja
Igen, igaz lehet amit a hármas ír. Azonban létezik kivétel, például az elbeszélő költeményekre nem lehet azt mondani, hogy azokat nem a "történetiség" jellemzi. Mondjuk az már pont egy olyan műfaj, ami az epika és a líra határán fekszik.
Kettes voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!