Ugyan azt a megírt kottát, bármilyen hangszeren el tudom játszani, ugyan úgy fog megszólalni?
Nem vagyok zenész. egy vitát szeretnék lezárni.:D
De pl: Beethoven - Moonlight Sonata kottáját, egy gitár, vagy trombitán, ugyan abból a kottából kell eljátszni?
Nem kell át írni annak megfelelően?
Illetve egy klasszikus koncerten mindenkinek ugyan az a példány van lemásolva. És csak 1 fajta kotta van mindenki előtt az előadáson.
fuvola, hegedű, gitár, bőgő, cintányér stb....
Köszi előre is.
De, természetesen át kell írni a kottát más hangszerre.
Egy klasszikus koncerten a különféle hangszeren játszó zenekari tagok előtt különféle kotta van.
Üdv,
egy tizenpár éve zenélő hozzászóló :)
már miért szólalna meg úgyanúgy? a különböző hangszereknek más-más a hangszíne, hangterjedelme. ezért is vannak különböző hangszerek.
valamint mindegyiknek más a játéktechnikája. glissando-t nem minden hangszeren lehet játszani, vagy máshogy.
szólam kották vannak. mindenki előtt a sajátja. csak a karmester előtt van partitúta (amiben minden szólam látszik egyszerre)
Én furulyázni tanultam, és van egy kötet keresztény zeném gitárra.
A legtöbb darabot transzponálni kell, és ettől eltekintve is máshogy hangzik, mert más a hangszíne. Valamint zongoradarabokat nem is tudnék lejátszani, a hangterjedelem miatt.
Azért egy hangverseny ennél sokkal bonyolultabb, Minden hangszernek saját szólama van. Egy hangszer nem is tudná eljátszani az egészet.
A legnehezebb dolguk azoknak a zenészeknek van, akiknek a hangszerei csak ritkán szólalnak meg, de akkor meghatározó, elemi erővel, mint mondjuk az üstdob a fortisszimóknál, mert könnyen kieshetnek addigra a ritmusból és elbámészkodhatnak a hosszú darab alatt.
Egyébként a gitárduóknál látszik mindkét szólam, de mindkét fél tudja, hogy az alsót, vagy a felsőt játssza, de kamaradaraboknál is, ahol több hangszer van, ám nincs karmester, ott szükséges a többi szólam megjelenítése.
A zenészek annyit gyakorolják előtte, hogy valójából nem kottából játszanak, hiszen fejből tudják már régen a részüket, csupán néha rápillantanak, hogy hol is járnak, mert mindenki eltévedhet kicsit néha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!