Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A 19. században hogyan hihetté...

A 19. században hogyan hihették, hogy a magyarul beszélők tényleg a 895-ös honfoglalók leszármazottai? Pusztán a nyelv miatt gondoltak erre?

Figyelt kérdés
Mi az igazság ebben a tekintetben? A genetikai vizsgálatok alapján nem tapasztalható genetikai folytonosság a honfoglaló magyar népesség és a később magyarul beszélő népesség között? Mi az amiről nem tudunk és nem tudtak már a 19. században sem?
2019. jún. 20. 12:58
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

"Miért, szerinted te a 895-ös honfoglalóktól származol? Még véletlen sincs egy sváb, szlovák, zsidó, kun, román, szerb, horvát felmenőd sem? Szerinted kezdj el kutakodni és megtudod hogy csak ezek közül van"

4. komment

2019. jún. 21. 14:51
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

A kérdésem arra vonatkozott hogy miért hitték magukat a honfoglalók leszármazottainak...nem arra hogy jelenleg kit tekintünk magyarnak.

Az meg nem igaz hogy csak keveredtek, a lakosság 95%-ában nincs nyoma a honfoglalók génjeinek, tehát nem elődei a mai magyarságnak.

2019. jún. 21. 14:53
 13/23 anonim ***** válasza:
33%

"Az meg nem igaz hogy csak keveredtek, a lakosság 95%-ában nincs nyoma a honfoglalók génjeinek, tehát nem elődei a mai magyarságnak"

A genetika nem igazán így működik. Két generációval ezelőttről már valószínűleg csak 25%-át hordozod bármelyik ősöd génjeinek. Több mint ezer év távlatából jó ha valami ezrelékyni értéket kapsz, de jó eséllyel még azt sem.

Az érvelésed annyira értelmetlen, mintha letagadnád az egyik nagyapád, mondvám te nem vagy az ő unokája, csak azért mert más nagyszüleid is vannak...

2019. jún. 21. 15:21
 14/23 anonim ***** válasza:
De honnan tudod hogy volt-e egyáltalán magyar ősöd?
2019. jún. 21. 15:32
 15/23 anonim ***** válasza:
60%
A dédszüleimig visszamenőleg ismerem a családfámat, addig biztos magyarok voltak.
2019. jún. 21. 15:34
 16/23 anonim ***** válasza:
És honnan tudosd hogy nem csak mondjuk 1700-ban elmagyarosodott szlovákok?
2019. jún. 21. 16:27
 17/23 anonim ***** válasza:
60%

Itt születtek, itt nőttek fel, az itteni kultúrát és szokásokat tették magukévá, magyarul beszéltek, magyarnak vallották magukat. Eléggé magyarnak tűnnek, tökmindegy hány szlovák vllt a családfájukban.

De mellesleg ez eleve csak mellébeszélés. Ha én nem lennék magyar, az sem változtatna azon hogy a magyarok nem haltak ki (mert ha megtizedel egy embercsoportot egy járvány vagy egy háború, attól a túlélők még ugyanúgy továbbörökítik a génjeiket a következő generációkba) , azaz nyilvánvaló a genetikai folytonosság.

2019. jún. 21. 16:35
 18/23 anonim ***** válasza:
81%

"De honnan tudod hogy volt-e egyáltalán magyar ősöd?"

A honfoglalás korától legalább ötven generáció választ el minket, egy évszázadra ötöt számolva, ami azért valószínű, mert régen korábban házasodtak, Rómeó és Júlia 14-15 éves tinik voltak, ma kicsit meghosszabbodott a felnőtté válás időszaka.

Tekintetbe véve hogy a szaporodáshoz legalább három utód szükséges, az utódok száma köbre emelt, vagyis a lehetséges utódok száma 717 897 987 691 852 588 770 249 ezer év alatt, ami elég soknak tűnik, még akkor is, ha időnként alaposan megtizedelték az országot, így sok vérvonal megszakadt.

Az ember genetikai kódja az utódokban feleződik a statisztika szerint, a valóságban persze nem, hiszen az örökítés véletlenszerű, az unokától kezdve lehet, hogy valamelyik nagyszülő génjeiből több, vagy kevesebb öröklődik át, de ha felezzük, akkor az ükunokádban már csak 6,25% a te génjeidnek az aránya és az még csak a negyedik generáció.

Viszont a későbbiek során a házastárstól is kaphat ilyen un. 'nemzeti' géneket, vagyis onnan is visszavezethető a családfa az ötvenedik magyar generációra, így ha esetleg neked nincsenek is magyar felmenőid, a feleségednek már nagyon valószínű, hogy vannak, az unokádban meg a valószínűség nő és minden további nemzedékkel egyre jobban.

2019. jún. 21. 17:16
 19/23 anonim ***** válasza:

Engem örökbefogadtak, de ettől még egyértelműen azokat tekintettem a szüleimnek akik felneveltek, amikor családfakutatásba kezdtem akkor is ennek a családnak a történetét kutattam, mert gének ide vagy oda én úgy nőttem fel hogy ezzel a családdal azonosultam, őket tekintettem az őseimnek ha úgy tetszik. És a legtöbb adoptált gyerek ezzel ugyanígy van.

Az etnikai identitás is így működik, sőt ez a családdal szemben jellemzően nem biológiai alapon szerveződik. azonosulás útján úgy érzi egy magyar hogy ő és valami történeti népesség ugyanannak a része mert mindkettő magyar. És kész, lehet genetikai kutatásokat lobogtatni, meg személyes DNS profilt csináltatni attól senki nem fogja magát jobban vagy kevésbé magyarnak érezni.

A környező népek egyébként genetikailag pont annyira kevertek mint a magyarság, szóval kár ezt a “genetikailag szlovák, német, román, délszláv keverékük vagyunk” maszlagot kúrtölni mert nincs olyan hogy genetikailag szlovák vagy délszláv.

2019. júl. 11. 03:19
 20/23 anonim ***** válasza:
60%
Egyetértek az előttem hozzászólóval, tényleg nem kéne már ezekkel a genetikai kutatásokkal dobálózni. A honfoglalók nem azért az őseink, mert genetikailag a többség tőle származik, hanem mert a magyar kultúra alapjait, etnikai idenditásunkat/ önelnevezésünket, nyelvünket a honfoglalók hozták ide és ők alapították meg Magyarországot. Egyébként a genetikai folytonosság is megvan a génjeink 5-10 %- a a honfoglalóktól származik.
2021. jún. 11. 08:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!