Hogy illeszkedjek be Magyarországon és fogadjam el a döntésem?
Hosszú idő után, a honvágytól hajtva, végül hazaköltöztem Magyarországra. Belgium nagyszerű hely volt, de a honvágy csak nőtt.
Hazaköltöztem és képen ütött a magyar valóság: a pénztelenség a mindennapokban, a megkeseredett légkör, az ápolatlan közterek, a málló vakolatú épületek - mostmár szinte minden településen, a végtelen rossz minőségű utak és döbbenetes igénytelenség - nehéz mesterembert találni, akik drágán és gyenge minőséggel dolgoznak.
Az itthon töltött első pár hónap után végtelenül megbántam a döntésemet. Itthon vagyok, de nehéz örömöt találni benne, annyira sokat változott pár év alatt.
Hogyan fogadjam el a döntésemet, hogy hazajöttem?
Hogyan lássam meg a szépet itthon?
Menj el minél hamarabb, úgyis az lesz a vége.
Egy csomó ilyen embert ismerek, akik sokáig csak jöttek-mentek, 2-3 év itthon, aztán el, aztán itthon stb.
A vége az, hogy sehol sincsenek otthon, de külföldön legalább annak örülnek, hogy elmentek, még ha kinn tulajdonképpen nem is vált be a számításuk.
"még ha kinn tulajdonképpen nem is vált be a számításuk."
Na ja. Nekik összejött, te meg a selejttel maradtál. :)
"A számításunk bejött" az én esetemben:
- A diploma megszerzése után külföldi tapasztalat gyűjtése.
- Az angol nyelv mellé a francia nyelv hozzátétele.
- Versenyképessé válni, hogy Magyarországon sikeresebben tudjak érvényesülni.
Külföldön is vannak problémák, de teljesen más jellegűek. A honvágy és a család miatt jó Magyarországon, de az életminőség terén tapasztalzt változás megdöbbentett.
Ha van családod, foglalkozz velük.
Ha nincs családod, keress olyan közösséget, ahol szükség van rád, ahol segíthetsz másoknak.
Amikor mesteremberre van szükséged, ha csak lehet csináld meg, tanuld meg, hogy hogyan kell. Azok is csak tanulták, te is meg tudod, ha lassan is.
Gondolj azokra, akik a szépet, jót és hasznosat létrehozták, és találd meg, hogy te mit, hogyan tudsz tenni a hazádért, a nálad gyengébb magyarokért.
Pár hónap nem is elég visszaszokni, talán pár év se. De ha rágondolsz, hogy pont abból kényelmesebb pl. a belgák élete, mert a magyaroké nem lehetett, akkor erősebb leszel tőle.
A pesti vakolatokon még az 56-os belövések nyomai vannak, a belga világháborús károkat meg a magyar 56-osok hozták rendbe a gyarmataikról szedett pénz bankban fialtatásából.
Ezzel szemben a mi lelkiismeretünk tiszta lehet, mi senkiktől nem vettünk el semmit, csak a sajátunkat nem tudtuk megvédeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!