Szerintem a történelem illetve az aktuális hazai és nemzetközi politika ismerete nagy vonalakban. Irodalombòl a klasszikus és a mostani sláger könyvek ismerete (ha nem is olvasod mindet, legalább névről illik ismerni).
A termeszettudomanyokbòl kb alap általános iskolás szintet szerintem illik tudni.
De ez attól is függ szerintem, hogy milyen körökben mozogsz.
Angol (vagy 1 idegennyelv alap, de inkább közepes tudása), vezetés, google használat, helyesírás (vagy legalábbis viszonylagos helyesírás, tehát nagy hibák ne legyenek).
Legalább annyi politika tudás, hogy ki a min.elnök, illetve szerintem még az is, hogy mennyi kb az euró vagy $ árfolyam (nyilván nem tizedes pontosságra, de kb 300 már elég, hiába most épp 320 körüli az euró).
Történelem és irodalom tudás szerintem ma már nem annyira az alapműveltség része, hisz arra ott a google, vagy max a nagyobb események.
Még talán az is, hogy egy cv-t összetudj dobni, de az inkább Word használat, de minimálisan az is kell. (habár egy szakmunkásnál lehetséges, hogy ez nem kell, de ettől még lehet nagyon "alapművelt", így munka fajta is válogatja).
Nyilván még lehetne a fentieket sorolni, de a nagyon alap dolgok szerintem az előzőek.
Az, hogy mekkora az ország területe az tisztán memória kérdés, hogy mennyire emlékszel az iskolából, de google 1. találat és megvan. Nekem fogalmam sincs, hogy mennyi, csak kb viszonyításom van országok tekintetében, hogy kb mekkora az ország. Sosem kérdezték, max földrajz órán, és sosem kellett használnom. Iskolai tananyag dettó, illetve nem is érdekel az irodalom (oké, névről ismerem pl Adyt, és annyit tudok róla, hogy alkesz volt, de egy művet nem tudok megemlíteni tőle). Ettől függetlenül lehet, de ha az alapműveltség része, akkor műveletlen vagyok :)
Továbbá szvsz az iskolai tananyag nem része ennek, illetve hanyadik osztályig lenne az? Matekra ott a számológép, másodfokú egyenletet meg alapból nincs olyan élethelyzet, ahol kellhet. Biosz, kémia, fizika, stb dettó. A naponta használt dolgokkal legyél képben (pl leveszel a polcról négy 249ft-os banánt, tudd, hogy az egy ezres, ilyesmi).
28/f
Nézd, szerintem pedig az a ciki, hogy ha valaki nem tudja elmondani pár mondatban, a jelenleg zajló nagy konfliktusok lényegét (Brexit, Ukrajna, Venezuela, közel-keleti káosz, Kína Egy Övezet stratégiája stb), illetve az Európai Unió intézményeinek a hatáskörét. Lefogadom, hogy ezeket 100-ból 1 tudja megmondani google nélkül, pedig ezek nagyon nagy hatással vannak az életünkre, illetve az itteni politikára is. Vagy minden választás előtt gyorsan guglizgatunk 2 napig és le van tudva?
Én tudom fejből is, hogy 93 ezer km2 Magyarország területe, fogalmam sincs, hogy miért, de ettől egyáltalán nem lettem tájékozottabb. Az elhelyezkedését és a relatív területét el tudom képzelni alapműveltségnek, de ezt mindenki el tudja sajátítani azzal, hogy nézegeti egy kicsit a világtérképet. A történelemoktatás is térkép mellett szokott zajlani, így ez önmagától beépül a memóriánkba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!