Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mennyire szokás manapság a...

Mennyire szokás manapság a gyász ideje alatt (akár hónapokig, évekig) fekete ruhát hordani?

Figyelt kérdés

Közeli hozzátartozó esetében pl. mennyire "elvárt"?

Nyilván az ember a temetésre feketében megy, de anyukám pl. a családból szinte mindenkit (szülőt, anyóst-apóst, testvért) egy évig gyászolt és csak fekete ruhákat hordott közben.

Elvárt ez még ma is? Szükséges egyáltalán? Mármint ne értsétek félre, de szerintem az ember maga tudja eldönteni, hogy ő hogy mutatja ki a gyászát, fájdalmát, de ezt én speciel feleslegesnek tartom. 1-2 hét még rendben van, de nekem az egy év nagyon hosszú időnek tűnik. (római katolikusok vagyunk)

2019. febr. 4. 13:33
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Legfeljebb akkor elvárt ez a dolog, ha nagyon kis faluban élsz vagy nagyon vallásos vagy és vannak körülötted emberek, akik adnak erre.

Én (magyarországi viszonlatban) nagyvárosban élek, nem vallásos emberek közt és egy napig sem járt senki feketében senkinek az elhalálozásakor, sem szalagot nem hordott senki. Az ember a szívében gyászol, nem a ruháján, úgyhogy ezek a külsőségek semmit sem jelentenek.

2019. febr. 5. 19:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!