Miért nincs ma nagyon sok fiatalnak Magyarság-tudata? Sajnos az én 20 éves fiam sem lett fogékony a témára, pedig igyekeztem úgy nevelni. Ez fáj nekem.
"menő utálni az országot, a nemzetet"
Nem, egymást utálni menő mostanság. Na erre aztán nem vagyok büszke. Komolyan nincs még egy ilyen ország, ahol ennyire széthúznak az emberek.
Nem szoktam ilyen jellegű kérdésekre válaszolni, de most kivételt teszek. Számomra egy kicsit a magyarságtudat kifejezésről a 19. század romantikus eszméi és a mai magyar politikai propaganda jut eszembe. Én külföldön élek és dolgozom, külföldi (mindenféle kontinensről) zenét hallgatok, külföldi könyveket (is) olvasok, nyitott vagyok idegen kultúrák felé, és sosem tagadom le, hogy magyar vagyok. (sok helyen utáltak is románok rendesen csak a tény miatt, hogy honnan jöttem.)
Erőltetni nem lehet. Szépen, lassan rávezetve, érdeklődő neveléssel. Én szeretem a magyar népzenéket (nem a mulatóst), olvasok magyar irodalmat (kortárs és 20. századi főleg), igyekszem hiányzó történelmi ismereteimet bűvíteni és tájnyelvi szavakat (is) használok. Nem attól lesz valakinek magyarságtudata, hogy kiteszi a ház homlokzatára a nemzetiszín zászlót, sem pedig attól, hogy a történelmen kesereg. Mégcsak nem is attól, hogy ha beáll valamelyik helyi hagyományőrző egyesületbe. Attól, hogy a fiad nagyon érdeklősdéssel fordul más népek (Kapitalista nyugat, Közel-Kelet vagy esetleg Japán?) kultúrája felé, nem jelenti azt, hogy nincs magyarságtudata. Szerintem pont ott kezdődik a baj, amikor ez külsőség. Kokárdát sem hordok március 15-én, mégsem érzem magam hazaárulónak, bár sokak szerint biztos az vagyok, mert kalandvágyból jöttem nyugatra.
Ha a fiad máshol találja meg, amit keres, akkor támogasd.
Én is külföldre tervezek, ennek több oka is van, de a szüleim támogatnak.
Az érdekel, hogy téged ez miért bánt.
18/L
Szerintem minden mai fiatalnak van magyarságtudata. Mindegyik tudja magáról, hogy magyar -de az előző geberációkkal ellentétben ezt nem kiváltságként élik meg, hanem egy állapotnak. És valljuk be, nem olyan, amire teljes szívükből büszkék lehetnének.
De ha valóban nem lenne magyarságtudatuk, akkor az azoknak a bűne, akik szitokszóvá tettél a magyar nevet, akik miatt sokszor szégyelli magát az ember, hogy magyarnak született.
A magyarkodás helyett inkább hagyni kellene a következő nemzedéket, hogy töltse meg pozitív tartalommal a "magyar" kifejezést -és akkor a magyarságtudattal sem lesz gond...
Te pedig akkor azt nem értékeled, amit ő tart fontosnak, nem?
18/L
Abszolút nincs azzal baj, ha valaki másképp vélekedik, mint a szülei.
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!