Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért terjedt el ennyire az a...

Miért terjedt el ennyire az a szó, hogy proli?

Figyelt kérdés
Minden második mondat arról szól, hogy jesszus milyen proli vagy ezért meg azért....manapság miért illetnek bárkit is ismereltenül ilyen csúnya jelzővel?
2019. jan. 16. 20:04
 1/7 anonim ***** válasza:
75%

Munkást jelent a proli. Aki nem gazdag családban született. Hallottam én is sokszor, rám is mondták, engem nem érdekel. Főleg nem innen Angliából.

Azokat, akiket leprolizol, lehet még ugyanúgy értelmes ember, csak szar körülmények között van. Nem lehet mindenki főnök vagy irodai adminisztrátor. Munkásokra is szükség lenne.

2019. jan. 16. 20:42
 2/7 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom, hogy eredetileg a munkásréteg legalja volt a proletárius. Ergo, a legszegényebbek/legtanulatlanabbak. Attól, hogy valaki rosszul ír egy szót pl., nem értem, miért egyből buta, szegény, meg proli...na mindegy. Csak kiakadtam mostmár :D
2019. jan. 16. 22:02
 3/7 anonim ***** válasza:
Köszönhetjük a politikának, akiktől átvette a társadalom.
2019. jan. 16. 22:31
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem "proletárius", hanem proletariátus, de ettől még nem vagy te sem buta.

Az eredeti szó proletár, amely azokra az emberekre vonatkozott, akik a munkaerejükön kívül nem rendelkeztek semmivel.

A proletariátus legalja a lumpenproletár, aki elitta a fizetését, züllötté és munkakerülővé vált.

Ma a prolit ugyanolya pejoratív értelemben használják, mint ahogy már hosszú ideje leparasztozzák azokat az embereket, akik nem felelnek meg egyes körök értékrendjének.

Nem kell vele törődni.

2019. jan. 17. 12:00
 5/7 anonim ***** válasza:

az előző rendszerben valóban munkást, pontosabban igénytelen munkásembert jelentett, akinek volt a munkája, és nagyjából ennyi.

Ma már a prolit - sokszor végzettségtől, foglalkozástól független - olyan emberekre használják, akik igénytelenek, egyszerűek, sokszor buták és az alapszükségleteken kívül semmi nem érdekli őket, ergo dolgoznak, d.ugnak, esznek, piálnak, de ezen kívül semmi, nem gondolkodnak, előre tervezni nem tudnak.

nem tudom, mitől jött divatba, sokszor sztem olyanok használják, akik nem is ismerik a szót.

2019. jan. 18. 09:15
 6/7 anonim ***** válasza:

Tévedés, hogy a proli munkást jelentene. A munkás az munkás, az is volt.

Ajánlom elolvasásra a Magyar Idők cikkét a témáról, annál jobban én sem tudnám leírni, és tele van irodalmi idézetekkel, ami szemlélteti a szavak jelentését.

2019. jan. 25. 05:48
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem állítottuk, hogy a proli munkást jelent.

A proletár szó bérmunkást jelöl, ennek "becézett" alakja a lezüllött munkást jelentő proli, amelyet a parasztok "prosztó" elnevezésével lehetne összehasonlítani.

2019. jan. 25. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!