Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szektásoknak, szektatagoknak...

Szektásoknak, szektatagoknak van bármi önbecsülésük, büszkeségük, egyéniségük?

Figyelt kérdés
Legyen szó bármilyen szektáról, vallási, táplálkozásügyi, ezoterikus, vagy más egyéb, én nem tudom felfogni, ki és miért lesz tag. Személy szerint a szektás emberektől irtózom a legjobban ezen a világon. Azoknak az embereknek, akiknek konkrétan megmondják, hogy miben higgyenek, nem csak hogy önálló gondolatuk nem sok lehet, de még veszélyesek is. (Például voltak olyan szekták, ahol a vezető gyilkosságra szólította fel a tagokat, és azok engedelmeskedtek...) Akik vallás szerűen hisznek olyan dolgokban, amiket más EMBEREK találtak ki, azok hihetetlenül rövidlátóak. Ismertem szektás embereket, szó szerint rázott a hideg tőlük. Olyanok mint a gépek, amiket beprogramozott a vezetőjük, és csak azt ismételgetik, amit a "mester" mond... Mikor jön el az életben egy olyan szintű kétségbeesés, mikor keseredik meg valaki annyira, hogy úgy gondolja, hogy egy akármilyen szektához való csatlakozás lehet a helyes megoldás az életében? Ezek az emberek tudnak gondolkodni? Van önálló akaratuk? Vagy még ahhoz is gyávák (vagy hülyék) hogy utána gondoljanak bárminek is? MIÉRT LESZ VALAKI AGYATLAN SZEKTÁS???

2018. máj. 24. 15:57
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
De amúgy az állatvédő vegetáriánus gondolatmenet is igen érdekes... Vannak kifejezetten evésre kitenyésztett állatok, például a marha, a birka, a tyúk, a pulyka, stb... Ha ezeket az állatokat nem enné meg az ember, akkor a tenyésztők szélnek eresztenék az összeset, mert akkor minek tartanának ilyen állatokat? Ezek az állatok viszont emberi közbeavatkozás nélkül életképtelenek. Kiraksz egy bárányt vagy egy tehenet az erdőbe, az kipusztul. Nincs semmi védekezési ösztöne. Elszaporodnának a farkasok, és felzabálnák az összes bárányt, baromfit, stb. Mennyivel lenne az jobb világ? Egyedül a disznók élnék túl a szabadon eresztést, azok viszont elvadulnának, és futhatna ki merre lát, amikor erdőtúrára megy...
2018. máj. 24. 19:05
 12/21 anonim ***** válasza:
34%

A háziállatok léte az ember műve, természetellenes, így ezeknek a kipusztulása szerintem egyáltalán enm gond. A vadon élő formájukban ma is léteznek vadlovak, kacsák, pulykák, tyúkok (Ázsiai vad fajtából háziasodtak), vaddisznók, kecskefélék, illetve még 4 féle vad szarvasmarha létezik. Egyáltalán nem feltétlen pusztulnának ki, részben visszavadulnának. Nemrég volt pl példa rá hogy egy elszökött tehén gond nélkül beállt egy bivalycsordába.

Na mindegy is annyit akartam mondani, hogy az állatnak joga rendelkeznie a saját testével, életével, ez a veganizmus lényege. Mi azért a jogért küzdünk ami minden élőlényt megillet, hogy ne lehessen őket tárgyként használni, más kényére kedvére kihasználni, leölni őket.

De értem hogy nem úgy gondoltad hogy maga a vegetarianizmus vagy a veganizmus a szekta hanem vannak ezeket az elemeket felhasználó szekták is így más a kérdés.

2018. máj. 24. 20:57
 13/21 anonim ***** válasza:
én pl. egy városkánkban épp letanyázott hitgyülis emberkével beszéltem, pedig csak megálltam hogy mit zenélnek a parkolóban és megszólított, tipikusan az az eset volt aki régen rosszfiú volt aztán a kereszténység ezen ágában látta meg a kiutat, állítólag még teológiát is tanult utána szóval nem lehetett annyira buta, mégis idegenül hatott a túlzott közeledése, olyan volt mint egy elvakult jehova tanúi behálózás. én éreztem rosszul magam mikor a beszélgetés végén a közösen imádkozást elutasítottam csak mert nekem más a világnézetem ezzel kapcsolatban
2018. máj. 24. 21:23
 14/21 A kérdező kommentje:
A mi környékünkön vannak jehovák például, akik nem restellenek becsöngetni, és kérni "5 percet" az életedből (ami igazából van egy óra is néha) és nekiállnak téríteni... Döbbetet, újabban kifejezetten szép, fiatal nőket, jó kiállású férfiakat küldenek, és azonnal el sem árulják a szándékukat, csak "beszélgetni" jönnek, közvéleménykutatóan állítják be magukat, stb. Egyszer meg bulit kellett csinálnom egy csapat jehovásnak (mint technikus), és elképesztő dolgok zajlottak ott... Még a cigány esküvőkön sincsenek olyan cifra dolgok mint amikez ezek a jehovák művelnek, és még el is loptak ezt-azt (mikrofon, álvány, kábelek) a helyszínről, terembérletet se nagyon akartak fizetni, az is egy külön procedúra volt... És a jehovások még MESSZE nem a legrosszabb szektások, sőt, őket még a jobbak közé sorolnám. Vannak olyanok, ahol tényleg, a vezetőjük elkér havi 40-50-60 ezer forint tagdíjat, és cserébe világrombolóan nagy baromságokkal tömi azoknak a balfúróknak az eszét... Én ezeket az embereket nem tudom sajnálni, mert saját akaratukból, saját gyengeségük miatt lettek ilyenek. Én ezeknek az embereknek a közvetlen rokonságát sajnálom inkább... Van egy jó barátom, akinek az anyja egy nagyon durva szektához csatlakozott, miután ketté ment a férjével... Szokott mesélni a barátom, de inkább nem is mondok róla semmit, nehogy vélatlenül magára ismerjen.
2018. máj. 24. 23:02
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés. Szerintem azok tudnák erre a legjobb választ adni akik egykoron tagjai voltak egy szektának, de valahogy kitudtak szállni belőle.

Településemen évekkel ezelőtt volt egy sátánista szekta ("spirituális sátánistáknak" hívták magukat, volt weboldaluk is, asszem spirits of eridu és joy of satan néven). Az antiszemitizmusokról, muszlim és kereszténygyűlöletükről voltak híresek.

Sajna nem tudok róluk többet, mint amennyit a szociális média közvetített: a tézisük az volt, hogy a sátánizmus az emberiség eredeti vallása, a zsidók pedig valójában földönkívüli reptilian-ok, akik azért jöttek a Földre, hogy minden nem zsidót rabszolgaságba kényszerítsenek. A zsidók találták ki a kereszténységet pl, hogy agymosást végezzenek a nem zsidó embereken stb stb.

A megoldás pedig a zsidóság teljes kiirtása, amely kivitelézéshez minden településen krematóriumot kell építeni a helyi zsidóság számára.

Egy volt osztálytársamat szippantotta be másfél évre ez a szekta (több tárgyból is megbukott az egyetemen, áthelyezték fizetősre, de nem tudott perkálni, ezért összetört, ők pedig befogadták).

Önálló gondolkodásra képtelen volt, a félelem uralta az egész életét.

Étkezési szokások csak annyiban változtak, hogy tilos volt olyan terméket vásárolni amit zsidó cégek állítottak elő.

Nem tudom hogyan, de idővel rájött, hogy őt bizony átverték. Ezután kezdődött a rémálom csak igazán, ugyanis elhordták mindenféle zsidóbérencnek, fenyegették, hogy megölik stb stb. Háromszor költözött el a lakóhelyéről (első két alkalommal megtalálták), majd törölte magát az összes közösségi oldalról, IP-t váltott és mindent újrakezdett álnéven. A városába tudtommal azóta sem ment vissza soha.

Tehát, a szekta definíciója: államilag nem elismert egyház, vagy vallási csoport.

Jellemzői:

- Eleve a magányos, befolyásolható esetleg lázadni vágyó embereket céloznak meg, mert könnyű egy szektába menekülni a valóság elől.

- Legtöbbször nem mondják ki, hogy ők egy szekta, hanem "csak beszélgetni akarnak".

- Teljes, de de fokozatos agymosás.

- Hierarchikus felépítés, személyi kultusz a szektavezér körül, a tagok neki engedelmeskednek.

- Folytonos ellenségkép generálás, a feszültség és gyűlölet fenntartása.

- Tagdíj, pénzlehúzás és kizsákmányolás.

- A kilépők üldözése, esetleg elhallgattatása.

Vannak akik vallástól független szekuláris csoportokat is szektának tartanak, pl a gender ideológia követőit vagy a fideszeseket, de a szekta fogalma nem igazán állja meg rájuk nézve a helyét.

Persze a politikai és társadalmi nézetek,esetleg eltérő étkezési szokások lehetnek 1-1 szekta alkotóelemei, de ettől még maga az alkotóelem mint irányzat nem lesz szekta.

A krisnások pl lakto vegák. De bárki lehet lakto vega, világnézettől függetlenül is.

2018. máj. 26. 13:24
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
sajnos nagyon rossz példákat lehet látni a modernkori szekták áldozataira, kicsit gondoljatok bele az ő helyükbe milyen érzés lehet megrengetni mindent amiben addig hittek és teljesen más szemlélettel létezni egy ponttól. borzalmas érzés lehet megélni, elfogadni. engem mindig a scientológia áldozatai szomorítanak el leginkább, példa rá hogy mennyire működik az agymosás napjainkban is. bár mostanra már ez is változott állítólag, vannak akik kilépve a szoros kötelékeik alól szabadon próbálják gyakorolni a tanultakból a hasznos dolgokat, ez is érdekes lehet. viszont én Szabolcs megyében élek és azt tapasztalom hogy míg nálunk jehova tanúi talán egy évben 1-2 alkalommal fordulnak meg, ilyen becsöngetős próbálkozással, addig máshonnan akár havi rendszerességgel hallani eseteket. mivel ez elég vad vidék, el tudom képzelni hogy erőszakkal vezették rá a híveket hogy ezt nem nagyon kéne, esetleg indulatos elhajtást vagy erőszakot is alkalmaztak hogy tudtukra adják. és lám, kevesebb is a próbálkozás, ért belőle az adott szekta.
2018. máj. 26. 22:31
 17/21 A kérdező kommentje:
Én az ilyen embereket nem tudom sajnálni, nem tudok rájuk áldozatként tekinteni, egyszerűen csak taszìt az az emberi gyengeség és büszkétlenség amit képviselnek, de ha ilyenek, akkor kicsit meg is érdemlik. Az evolúciónak nincs szüksége a gyengékre, bármennyire is gonosz dolog ez, de a természet gonosz. Az ősi törvények életbe lépnek. Az erősebb tovább megy, a gyenge elbukik. Nekem sem volt könnyű az életem, de soha nem menekültem ilyen megoldásokba. Egyszerűen elfogadtam az igazságot, és mentem tovább. Egyedül a valóságban hiszek. Abban amit látok, és megtapasztalok. Azok az emberek meg olyasmiben hisznek vallásszerűen, amit más emberi lények találtak ki. Abban hisznek, ami valakinek, vagy valakiknek az agyából annak idején kipattogzott, vagy jelenleg is pattogzik. Más agya az nem a valóság. A valóság körülötted van, nem mások fejében. Soha, soha nem fogom megérteni hogy valaki beáll egy szektába ahelyett, hogy inkább megalkossa a maga világképét a saját, egyedi tapasztalatai alapján.
2018. máj. 27. 00:59
 18/21 anonim válasza:
Amúgy a legtöbb szektának egy elég meghatározó vallási tanítása, hogy híveik ne foglalkozzanak a nem-szektások véleményével, mert senki másnak nem lehet igaza, mint az adott szekta megalkotójának és híveiknek. Akik nem szektások, azokat az embereket "szegény ártatlan vakok"-nak tartják, akik hiába fröcsögnek, hiába szidják a szektákat és szektásokat, csak szegény ténfergő tudatlanok mind. Én ezen röhögöm szét az agyam... Egy elvakult szektás minket, a tapasztalatainkra építő, valóságban élő és gondolkodó embereket tartják vakoknak, míg magukat, akiknek önálló véleményük sincs csak szalagsoros termékek, magukat tartják a nagy, mindent tisztán látó embereknek. Hihetetlen, némely embereknek mennyire ki lehet mosni az agyát. Teljesen visszafordíthatatlan szintekre. Miféle agyak lehetnek azok? Ezen én is sokat gondolkozom. Kérem, azon kevesek, akik keményen szektások voltak, de valahogy vissza tudtak jönni a való életbe, azok mesélnének erről? Milyen agyi folyamatok zajlanak le, ami teljesen elvakítja az embert? És akkor mi zajlik, amikor ráébred az átverésre? Érdekel az efféle katasztrófaturizmus, mert én úgysem fogom soha átélni.
2018. máj. 29. 03:29
 19/21 anonim ***** válasza:
én egyszer megkérdeztem normális hangnemben egy laposföld-hívőt hogyha lehetőséget kapna hogy kiutazhat az űrbe, személyesen élheti át a dolgokat mit szólna hozzá, és azt válaszolta hogy nem élne a lehetőséggel, nem fogadná el, mert biztos hogy átvágás stb... nem tudom emberek, én hivatalosan keresztény vagyok de nem gyakorlom, csak ugyanannyi esélyt adok annak hogy lehet valaki által vagyunk minthogy spontán véletlenül, de belegondoltam fordított helyzetbe hogyha valaki azt mondaná nekem hogy gyere megmutatom ezt a Teremtőt, bárki bármi is legyen, ha nem is hiszem el amit látok kíváncsiságból is bevállalnám, nem ragaszkodnék görcsösen ahhoz hogy nehogy megrengessen valami abban amit eddig gondoltam
2018. jún. 2. 21:18
 20/21 anonim ***** válasza:

Mivel képtelen vagy az általad nem ismert vallásopkat elviselni és minden ismeretlent "szektának" bélyegzel,lépjünk a kovid vakcina szektájára!

A média kéziirányításra mantrázta a "beoltatni magadat,vagy meghalsz" demagógiát s erre diplomás emberek milliárdjai beoltatták magukat számukra s a tudósok számára is ismeretlen hatású oltásokkal. Az sem volt baj,hogy sportolók,makkegészséges emberek-bizonyíthatóan-annak hatására haltak meg.

Egy számunkra többnyire ismeretlen körülményben az emberek többsége biztonságra vágyik és számukra hitelesnek ítélt emberek véleményére,ítéletére bízzák magukat....Ez ilyen egyszerű!

2023. máj. 28. 05:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!