Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » SOS! Hogyan küszöbölhetném ki...

SOS! Hogyan küszöbölhetném ki a szóismétlést?

Figyelt kérdés

Egy olyan novellát írok, amiben nincsenek nevek.

Egy lányról és egy fiúról szól. Kezd elég sok lenni abból, hogy 'a fiú így, a lány meg amúgy'. Próbáltam szinonímával helyettesíteni a szavakat (legény, lányka [a srác és a csaj nem illik a mű stílusához]), viszont így is elég szembeötlő a szóismétléses probléma.

Nagyon sürgős, pályázatra lesz!

2018. máj. 13. 15:18
 1/10 anonim ***** válasza:

Elöször is használhatsz személyes névmást (Ö), másrészt nem kell a legtöbb helyen kiírni a konkrét személy, lehet a nevét is használni.

De ha beírsz egy rövidebb részt, akkor konkrétabban is lehet segíteni odaillö szavakkal.

2018. máj. 13. 15:30
 2/10 anonim ***** válasza:
2018. máj. 13. 15:32
 3/10 anonim ***** válasza:
50%
Ha nem jön át a szövegből, hogy mikor kiről van szó, akkor rossz a szöveg. Az nem baj, ha az olvasónak gondolkozni kell.
2018. máj. 13. 15:51
 4/10 anonim ***** válasza:
Erre én se tudok megoldást (sokszor még úgy is gondot okoz, hogy neveket is használok), csak próbáld meg minél jobban kitolni a két "lány"/"fiú" közti szakaszt (legyen legalább 2-3 mondat).
2018. máj. 13. 20:33
 5/10 anonim ***** válasza:

Használd a jellemzőiket:

"Az alacsonyabb felnézett társára(/párjára), ... "

"A szőke (hajú) végül, ... "

Esetleg még szemszín, frizura vagy ruházat alapján is lehet.

Vagy írd azt, hogy másikuk / másik fél / mellette ülő/álló/xy dolgot csináló...

Vagy a foglalkozása alapján említsd meg a szereplőt.

2018. máj. 14. 02:02
 6/10 anonim ***** válasza:

Vagy próbáld meg így megfogalmazni:

- ... Ennyi a véleményem. - Lerogyott a székre. Tarkóját a falnak támasztotta. Tekintete a szembe levő kézpárra szegeződött. Figyelte, ahogy az ujjak idegesen tépkedik a szoknya anyagát, amely alatt két remegő térd egymáshoz csapódik újra és újra. A tulajdonosa végül vett egy nagy levegőt, és megszólalt:

- Nem teljesen értek egyet.

Vagy:

- ... Ennyi a véleményem. - Lerogyott a székre. Tarkóját a falnak támasztotta. Tekintete a szembe levő kézpárra szegeződött. Figyelte, ahogy az ujjak idegesen tépkedik a szoknya anyagát, amely alatt két remegő térd egymáshoz csapódik újra és újra.

- Nem teljesen értek egyet. - Válaszolta. / Merészkedett elő. / Szólalt végül fel és folytatta mondandóját. (Ezután írod vele tovább a mondandóját)

Amúgy, használhatod még ezeket is:

- Nő/férfi

- Fiatalabbik/idősebbik

- Fiatalember

- Emberünk (ezt a fiúra mondják inkább)

- Férfiú

- Hölgy / Kishölgy /Fiatal hölgy

- Asszony / Kisasszony

2018. máj. 14. 02:18
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem a szinonimak, vagy kerülőutak hiányával van baja, hanem azok stílusértékével. Persze hívhatja őket férfinak, nőnek, legénynek, stb. de az van olyan rossz, mint a szóismétlés ha nem a megfelelő benyomást/stílushatást kelti.
2018. máj. 14. 13:14
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez nagyon érdekes téma, sokszor én is küszködök ezzel, még ennyi év után is.
2018. máj. 16. 22:47
 9/10 Úgysemkapodmeg válasza:
Nos, én egy dolgot tudok ezzel kapcsolatban mondani, még pedig azt, hogy: bővítsd a szókincsed.
2018. máj. 19. 21:33
 10/10 anonim válasza:

szinonimaszotar.hu

Nekem bevált.

2018. aug. 16. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!