Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ti mit tartotok valószínűbbnek...

Ti mit tartotok valószínűbbnek József Attila halálával kapcsolatban: egy bipoláris depressziós rossz időszakot, vagy véletlen balesetet?

Figyelt kérdés
2018. máj. 4. 22:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy aki tisztában van József Attila életével, az nehezen tudja elhinni, hogy csak baleset volt. Az említett könyvekkel is ugyanez a helyzet: A szerző abban hisz, hogy baleset volt, így persze, hogy azt hozza ki belőle. Ugyanígy az öngyilkosságra is lehet ugyanilyen részletekbe menő ésszerű érveket és elemzéseket felvonultatni, attól még nem lesz bizonyított a helyzet.
2018. máj. 5. 18:13
 12/17 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem az előbbi történt, öngyilkos lett. Garamvölgyi könyvét is olvastam, de az ő logikai érvei egy pszichiátriai betegség esetén hiábavalóak. Az öngyilkosságot támasztja alá szerintem az is, hogy a halála napján József Attila azt írta az orvosának: "Hiába kísértette meg a lehetetlent."
2018. máj. 9. 21:59
 13/17 anonim válasza:
90%
Ha megnézed a verseit, szerintem abból az derül ki, hogy valószínűbb az öngyilkosság
2018. máj. 22. 17:09
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Öngyilkosság.. Garamvölgyi nem olvasta a verseit..
2018. jún. 19. 13:05
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Jagykanizsai fűtőházfőnök (Arató):

„Üzletvezetőség IV. Bp.

Tisztelettel jelentjük, hogy az 1937. XII. 3-i 1284 számú vonat Balatonszárszó megállóíelyen

indulás után egy embert elgázolt. A mozdonyvezető eseménykönyvi jelentésének

:ivonata az alábbi:

Tisztelettel jelentem, hogy a mai napon közlekedő 1284 számú vonatnál azt a rendeést

kaptam, hogy Balatonszárszón kirakás céljából meg kell állni. A kirakás és menesztés-

.itán szabályszerű féket ereszd meg jelzést adtam és elindultam. Egy pár méteres mozgás

jtán észrevettem, hogy a vonatot leintik. Féket húzd meg jelzést adtam és megálltam. Hátrakentem

megnézni az okot s akkor értesültem, hogy egy gyengeelméjű költő a lassú mozgásban

lévő kocsik közé bújt, öngyilkossági szándékkal. Az elgázolt költő neve József Attila,

40 éves. Huszár Béla, Nagy József és Nagy László 13—15 éves gyerekek kik a helyszínen

tartózkodtak látták, hogy nevezett nem véletlenül, hanem szándékosan került a vonat

alá. A csendőrség a nevezettek vallomását nem méltatta. 24 perc tartózkodás után a menetet

Szemes állomás intézkedésére folytattuk.

(Időjárás: eső, szél.)"

„M. kir. szombathelyi III. csendőrkerület 346. szám bűn. 1937. Balatonszárszói őrs.

József Attila öngyilkosságáról értesít.

F. hó 21-én kelt 31494/1937 III. számú megkeresésre.

M. kir. államvasutak budapesti üzletvezetőségének. —

2018. júl. 7. 20:04
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyértelmű az öngyilkosság. Nagyon rossz állapotban került le Szárszóra. Több búcsúlevelet is írt, ami Garamvölgyi szerint nem búcsúlevél, mivel nem írta bele, hogy meg fogja ölni magát, és ezért kriminalisztikailag nem tekinthető búcsúlevélnek..de attól még egyértelműen búcsúlevelek mindenki más szerint. A Flórának írt levelekből is látszik, hogy úgy érezte, hogy nem szereti őt igazán Flóra, csak szánalomból van vele. Nem érezte magát férfinek, aki el tudná őt tartani. Kilátástalan volt az élete, és hát egészségileg is eléggé rosszul volt.
2018. júl. 8. 10:28
 17/17 anonim ***** válasza:

Régi a kérdés, de megoldatlan.

Van rá egy elméletem.

József Attila aznap sötétedéskor érkezett vonattal Szárszóra közeli rokonaihoz, de csak náluk hagyta a táskáját és sietősen távozott. Később a táskában búcsúlevélnek beillő irományt találtak, noha nem írt egyértelműen öngyilkossági szándékról.

Tudni kell, korábban Szeged körül sínre feküdt, de nem jött vonat (mert egy épp elgázolt egy öngyilkost), J. A. egy idő után megunta és hazament.

A végzetes este a forgalmi szolgálattevő/állomásfőnök és a helyszínelő rendőrök beszámolóiból tudjuk, hogy a közúti átjárón J. A. bemászott a kitérővágányról épp elindítás alatt álló tehervonat alá, pedig a bakter ott volt a peron végén, az átjárótól nem messze, látta, hogy valaki mit csinál, talán még kiáltott is neki, de J. A.-t nem érdekelte. J. A. magára rántotta a használaton kívüli csavarkapcsot, amibe kapaszkodni próbálhatott, ami betörte a fejét, majd a kerék is lenyeste a karját. Ekkor már fékezett a masiniszta, mert a bakter sípjellel sürgősen megállította. De J. A. már menthetetlennek bizonyult.

Szóval J. A. valószínűleg öngyilkos akart lenni, de egy öngyilkos nem egy komótosan induló gőzvontatású tehervonattól akar meghalni. Illetve nem is a jeges Balatonba akar veszni. Bár ki tudja. (Az, hogy kétségbeesetten a felakasztott kampóba kapaszkodott, nem jelenti, hogy nem volt öngyilkossági szándéka. Az öngyilkos is átértékeli a helyzetet, hogy mégsem kellett volna, legfeljebb már késő. Illetve váratlan pánikhelyzetben az öngyilkossági szándékot felülírja a túlélési ösztön.) Ha J. A. induló vonat által is meg akart volna halni, megtehette volna, hogy az alá ugrik be, amivel leutazott Szárszóra. De nem így tett.

Azzal viszont vhogy senki nem foglalkozik, miért siethetett annyira kamikáze módra J. A., ill. miért pont akkor indult el a tehervonat. Szerintem leginkább azért, mert a Balaton felőli fővágányon elhúzhatott egy menetrend szerinti gyors, amiről J. A. előre tudhatott. Ebben váratlan akadályozó tényezővé lépett elő a mellékvágányon várakozó teher, ami totál elállta az átjárót. Elég hülyeség, hogy így épült meg az állomás, miért nem a másik vége felé hosszabbították meg a mellékvágányt, de ez van. A tehervonat pedig akár már azelőtt megindulhatott, hogy a gyors hátulja meghaladta a (neki) bejárati kitérőt, elvégre elég lassan gyorsul csak fel, meg olyan gondok se voltak a gőzösökkel, hogy két mozdony együtt túlterheli az állomási körzet trafóját.

Szóval szerintem József Attila könnyen lehet, hogy vonat elé akart lépni, csak egy vágánnyal előbb "sikerült" neki a tervezetthez képest.

2024. júl. 26. 00:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!