Ez mitol rasszista megnyilvanulas?
Sziasztok
Tegnap este filmet neztunk a baratommal. A filmben ketto gengszter csoport volt akik egymas ellen voltak.
Az egyik csoportban több fekete boru ember volt a masikban feher boruek voltak. Amolyan hip-hop / rapper stilusuk volt.Ahogy nezzuk a filmet jott a tipikus jelenet amikor kocsiban ült a fekete buro csoportnak a fonoke es nagyban jatszotta a rossz rapper fiu szerepet. en akkor megszolaltam : hogy hat, szerintem ez a stilus jobban all a feketeknek mint a feher fiuknak...
ezen a baratom total kibukott hogy micsoda rasszista megnyulvanulas ez tolem. es huu de gaz...
nem igazan ertettem ebben mi a gaz vagy rasszista..
inkabb bokoltam ugymond a szinesznek evvel..egyszeruen csak megallapitottam a feketeknek jobban all ez a szerep amit P.Daddy vagy SnoopDog csinal...
szerintetek is gaz volt ez a megnyilvanulasom?
(egyebkent ugy gondolom tokmind1 milyen borszin..a lenyeg hogy jo ember legyen..es az lehet barki)
"szerintem ez a stilus jobban all a feketeknek"
Ez kicsit azért sztereotípia, de én nem akadtam volna ki rajta.
A libsizőknek: Ha választhatnék, ezerszer inkább egy ilyen szociálisan érzékeny pasi (még ha kicsit túlreagálós is néha), mint egy rasszista bunkó.
Szóval osztrák? Én legközelebb csak ennyit mondanék neki: Anschluss. :)
11
Jaj hagyjuk már... A minden apróságon fennakadó libsi kutya sokkal ártalmasabb, mint a rasszista. Ugyanis az előbbi a saját fajtáját gyűlöli, és ezt próbálja meg álcázni ezzel a politikailag korrekt szarsággal.
Na, jöttek a libsiző kommentek, hurrá.
Liberálisként írom, hogy semmi gáz vagy rasszista nem volt a megnyílvánulásodban. Egyszerűen a rap/gengszter stílus az amcsi fekete gettókból ered, illetve a filmek is ezt nyomják, videóklippek, stb. Normális reakció. Ugyanúgy, valami karatés, verekedős, harcművészetes filmben meg nehezen lehetne elképzelni egy afro amerikait a sensei szerepében. Nincs igazam?
A németek és osztrákok túltolták a történelmi bűntudatot. Inkább ez a gáz, és az, hogy idegenekről (főleg ha színesbőrű) nem lehet jogosan sem negatív kritikát megfogalmazni, mert mindjárt rasszistáznak.
A 63%-os liberális kollégának igaza van. Sztereotípiák mindig is voltak, és mindig is lesznek, hozzátartoznak az emberi gondolkodáshoz. Amit mondtál az egy tipikus sztereotípia, semmi köze a rasszizmushoz. Pontosabban nem szabadna, hogy köze legyen, de sokan kezdik nagyon összemosni ezeket a dolgokat.
Mindenekelőtt egy megnyilvánulás megítélése helyzettől is függően változhat. Másfelől fontos, hogy egy megnyilvánulás (mindegy, minek tituláljuk) lehet tudatos és lehet a helyzetet meg se értő. Nézzük konkrétan.
Filmbeli jelenetről alkotott vélemény lehet rasszista, de mindenképpen lényegtelen. A rasszizmus akkor lényeges, ha tömeges (mert ekkor közszemléletté válik), és/vagy cselekvő. Ugyanakkor egy olyan személy számára, aki nem ilyen megjegyzések környezetében él, lehet szokatlan és ingerlő, mert számára abszurd.
A megjegyzés, hogy "jobban áll a feketéknek" két okból lehet rasszistá(nak tűnő). Egyfelől ha valaki sokszor hallott ilyesmit, ami aztán tetté is fajult. Jelen esetben ez tőled függetlenül igaz. Másfelől, ha úgy érti, te valamit (mondjuk a rapperséget) egy bőrszínhez rendeled. Vegyük figyelembe a helyzetet, itt nem a rapperség eredetéről volt szó, hanem a megjelenési formájáról. Ha ebből a ki nem mondott "rossz" szóra asszociál (ugye itt ez a rosszaság jelképe volt, ahogy írod), akkor úgy tekinti, hogy te a "rossz" dolgot kötöd a bőrszínhez, ami valóban rasszizmus.
De mondom, a dolog súlya, egy filmbéli jelenet véleményezése, azért rendkívül csekély. Az ilyesmit egy "rosszul értetted" dologgal érdemes lezárni. Aztán ha kell, külön megbeszélni.
"A megjegyzés, hogy "jobban áll a feketéknek" két okból lehet rasszistá(nak tűnő). Egyfelől ha valaki sokszor hallott ilyesmit, ami aztán tetté is fajult."
Ezt nem értem. Az a megjegyzés, hogy "jobban áll a feketéknek", hogyan fajulhat tetté?
"Másfelől, ha úgy érti, te valamit (mondjuk a rapperséget) egy bőrszínhez rendeled. Vegyük figyelembe a helyzetet, itt nem a rapperség eredetéről volt szó, hanem a megjelenési formájáról."
Na de ha a rapperség ténylegesen a feketéktől ered, akkor mi a gond azzal, ha valaki azt a fekete bőrszínhez rendeli? Ez legfeljebb a nem fekete rapperekre lehet sértő, mert azt sejteti, hogy azok nem igazi rapperek.
"Ha ebből a ki nem mondott "rossz" szóra asszociál (ugye itt ez a rosszaság jelképe volt, ahogy írod), akkor úgy tekinti, hogy te a "rossz" dolgot kötöd a bőrszínhez, ami valóban rasszizmus."
De hát írja a kérdező, hogy a filmben a feketék voltak a rossz rapper fiúk! Akkor a film köti ehhez, tehát a megállapításod szerint a film a rasszista, és nem az, aki ezt megjegyzi!
11-es: hogy jön ide a rasszista ember? :D Mármint minek húztál párhuzamot a libsi és a rasszista között? Úgy gondolod csak ez a két réteg létezik?
És milyen üzenet ez a libsizőknek? Én libsiztem, mégsem értem mi közöm lenne a rasszistákhoz. Érdekes gondolatmeneted lehet. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!