Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tudtok olyan szólásokat,...

Tudtok olyan szólásokat, közmondásokat írni, amik irrelevánsak, valótlanok vagy ellentmondásosak? Példa lent.

Figyelt kérdés

Van az a mondás pl. amit gyűlölök, hogy "A kivétel erősíti a szabályt". Mégis hogy erősíthetné a szabályt? A kivétel éppenhogy gyengíti azt.

Még egy példa: Aki nem dolgozik, ne is egyék. Ezek szerint egy gyerek, aki még nem vállalhat munkát, az ne kapjon enni? Vagy a nyugdíjasok, akik már nem dolgoznak? És mi a helyzet a munkaképtelen emberekkel? Ők se egyenek? :D

Szóval arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e még ilyet. Nyilván úgy az igazi, ha indoklást, érvelést is írtok mellé.

2018. márc. 17. 23:06
1 2
 1/14 anonim válasza:
43%

Ki korán kel, aranyat lel - Emögött az az elkeseredettség van, hogy korán kell kelnem, hogy dolgozni mehessek, de aranyat keresek, szóval az egészet megpróbálom egy magasztosabb szintre emelni. Nem pénzt keresek, ARANYAT. Másrészt ez egy baromság, mert aki délutános vagy éjszakás műszakban dolgozik, annak nem kell korán kelnie, mégis ugyanúgy megkeresi az aranyat.

De ez jó téma, remélem, még sok válasz jön. :)

2018. márc. 17. 23:10
 2/14 anonim válasza:
Van egy olyan, hogy "Nem adott volna sokat érte" vagy valami hasonló. Ami szerintem éppen az ellenkezőjét jeleneti, azaz például nagyon meg akarta tudni. Bár ez nem egy közmondás(és nem biztos, hogy jól ismerem a jelentését).
2018. márc. 17. 23:23
 3/14 anonim ***** válasza:

Két ellentétes jelentésű mondás:

1. Ellentétek vonzzák egymást.

2. Hasonló a hasonlónak örvend. (similis simili gaudet)

2018. márc. 17. 23:34
 4/14 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem a "Ki korán kel, aranyat lel" egy metafora.

Az arany a felkelő Nap sugarait szimbolizálja, amit csak az tapasztal meg, aki korán kel fel.

2018. márc. 17. 23:49
 5/14 anonim ***** válasza:

A munka nemesít.

Jobb félni, mint megijedni.

Ki korán kel aranyat lel. (Még soha nem leltem aranyat pedig 4 kor kelek)

2018. márc. 17. 23:56
 6/14 anonim ***** válasza:

"Azt kapja mindenki amit megérdemel."

Ez egy irdatlan nagy hazugság és közhely, hány olyan lélektelen ember van, aki minden rossz cselekménye ellenére sikeres életet él? És hány olyan, aki szörnyű körülmények közt, de még azt a keveset is szétosztogatja amije van?

"Ajándék lónak ne nézd a fogát."

Már miért ne? Ezzel konkrétan azt mondjuk, hogy mindent el kellene fogadnunk és vigyorral a szánkon örülni neki, annak ellenére, hogy szar az a dolog amit kapunk.

"Nézd meg az anyját, vedd el a lányát."

Értem én, hogy bókolásra lett kitalálva a szöveg, de őszintén hány ember beszívta volna ezzel a módszerrel?! :D

Ahogy néztem a magyar közmondásokat (igen, lesek, lebuktam :D), találtam egy ilyet:

"Serény asszonynak rest a lánya, rest asszonynak serény a lánya."

De akkor ez kiüti: "Amilyen az anya, olyan a leánya."

Kis ellentmondás. :D

"Mondd meg, ki a barátod megmondom ki vagy."

Gandhi Hitlert barátjának szólította a levelében, mégsem rémlik, hogy hasonlítottak volna. :D

"Bátraké a szerencse."

Nem, a szerencse pont azért szerencse, mert külső hatások ("véletlenek") által jön el az emberhez, nem a bátorsága miatt.

"A betyárból lesz a legjobb pandúr."

Dehogy lesz... :D Talán "lehetne".

"A cél szentesíti az eszközt."

Ez több sebből is vérzik, valószínűleg azért találták ki, hogy az emberek kitartsanak egy hülye ötlet mellett a végletekig, majd mikor beteljesítették, örüljenek neki, hogy idióták voltak.

"Add meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené."

Ez is csak egy politikai ideológiát jellemez, de nem lehet abszolút igazságnak venni.

"A dió törve, az asszony verve jó."

Ezt nem hiszem, hogy le kéne írnom miért undorító szólás, ehhez képest gyerekkorom óta legalább 20 embertől hallottam, pedig nem olyan környékről származom, ahol gyakran használnak közmondásokat az emberek.

"Ez van, ezt kell szeretni."

Kezdem azt érezni, hogy a közmondások által is befolyásolva van az agy. :D Ez például arra vezeti rá az embert, hogy ha szarba lépett, akkor álldogáljon csak rajta, sőt még élvezze is, táncoljon a fekáliában, mert ez van, más miatt meg lépni kéne, az már túl fárasztó. :D

"Amilyen a fa, olyan a gyümölcse."

"Jó fának is van rossz gyümölcse."

Ellentmondás 2.0

"Amíg nekünk csak fizetgetnek, addig mi is csak dolgozgatunk."

És akkor mire várja el az ember a jobb fizetést/változást ezek után?

Húú mennyi már az idő, elkalandoztam a közmondásokban, de találtam pár számomra ismeretlent/elgondolkodtatót, így ez egy megérős kaland volt. :D

Itt a link amin néztem őket:

[link]

2018. márc. 18. 00:10
 7/14 anonim ***** válasza:
36%
'Aki másnak vermet ás, maga esik bele.' <- Nem, aki másnak vermet ás, az sírásó vagy közmunkás. Vagy egy kocsog.
2018. márc. 18. 00:22
 8/14 TR75 ***** válasza:
90%

"A kivétel erősíti a szabályt"

Ez egy félrefordítás eredménye, lásd itt:

[link]

"Aki nem dolgozik, ne is egyék"

Ez meg egy pongyola idézet Pál thessalonikaiakhoz írt második leveléből (3,10), ami eredetileg úgy szól, hogy aki nem akar dolgozni, az ne is egyék. Így pedig már kissé mást jelent.

2018. márc. 18. 00:53
 9/14 A kérdező kommentje:

Válaszolnék pár dologgal a felmerültekkel kapcsolatban. Szerintem a Ki korán kel, aranyat lel mindenképp a munkára, a pénzre utal, hiszen azokat a bizonyos napsugarakat akkor is meg lehet pillantani, ha délután 1-kor kel az ember.

Valaki írta az "Ellentétek vonzzák egymást". Elsőre én is azt gondoltam, hogy ez hülyeség, de ha megnézzük például a mágneseket, azoknak a megegyező oldalai taszítják egymást.

"Jobb félni, mint megijedni" - Kíváncsi lennék, miért írta ezt az egyik válaszoló. Szerintem ez egy elég pontos, és valamilyen szinten elgondolkodtató. Jobb félni, tehát inkább legyünk óvatosak, mindenre felkészültek, minthogy hirtelen üssön be a baj (megijedni).

"A munka nemesít" - Ezt a mondást viszont én sem szeretem. Ez arról szól, hogy a szükségből erényt csinálok. Elegem van abból, hogy folyton dolgoznom kell, de hát végülis megéri, mert csak nemesebb leszek tőle. :D

"Azt kapja mindenki amit megérdemel" - Ez viszont tényleg a legalja. Az okfejtésed tökéletes volt.

"Aki nem dolgozik, ne is egyék" - Elhiszem, hogy ez egy mélyebb jelentéssel bíró mondás, de így, ebben a formában úgy hangzik, mintha csak a tisztességes, kétkezi munkásnak járna az étel.

Eddig nagyon jók voltak, jöhetnek még. :D

2018. márc. 18. 06:17
 10/14 anonim ***** válasza:

A korán kell aranyat lel értetlenkedőinek:

Kelljetek fel 3-4 órakor menjetek be a városba valami buli után(szombat reggel), tele lesz elhagyott szarokkal. Pénz, telefon, ékszerek, sörösüveg stb.

2018. márc. 18. 07:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!