Másokban is olyan szörnyű emlékeket hagyott az iskolai kötelező orosztanulás?
Én is szerettem az orosz nyelvet, mert az általánosban remek, a mai Észtországból ideszármazott tanárnőnk volt.
A gimiben viszont olyan tanárt kaptunk, aki eredetileg latint és angolt tanított, és láthatóan utálta az oroszt, amit szerintem kötelező volt felvennie, és nem tudott sokkal jobban, mint mi.
A jó oroszosokat szinte kiutálta az osztályból, nyilván politikai meggyőződése miatt.
Pedig szerintem egy nyelvet nem szabad összevetni azokkal a nekünk nemtetsző politikusokkal, akikkel nem értünk egyet.
Szerencsére jó latinos is voltam, ezért "megbocsátotta", hogy az orosz is jól megy.
A kérdésedre meg az a valószínű válasz, hogy azért utálták sokan, mert kötelező volt.
A választott nyelvekben ezek is erősebbek voltak.
"sorolták a volt osztálytársaim a sérelmeiket, a borzalmakat, amiket oroszórán vagy az orosztanártól elszenvedtek ... kíváncsi lennék, hogy mások is így gondolnak-e vissza az egykori, nekem kedves oroszórákra."
Azokon az órákon mi nem voltunk ott, csak ti. Attól, hogy mások máshol, másik iskola másik tanáránál kellemes élményként élték meg az orosztanulást, még nem lehet mit csinálni azzal, hogy ők viszont szenvedtek - azzal együtt sem, hogy te viszont szeretted. Ilyen az élet: senkit és semmit nem szeret mindenki - még akkor sem, ha ez a "mindenki" ugyanabba a nyelvi csoportba jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!