A magyaroknál miért ilyen a munkamorál?
Dolgoztam egy gyárban soron. Ha jött a főnök minden rendben haladt, ha elment jóformán egyedül dolgoztam. A többiek lassítottak, beszélgettek és én lettem lehülyézve hogy minek "sietek" ( normál tempóban csináltam, nem lassítottam ). Próbáltam rászólni az emberekre hogy dolgozzanak, végül én lettem kiutálva, otthagytam a helyet.
Másik gyárba kerültem, ott sor mellé ( minimálisan jobb fizuval ), de ugyanez ment. Ellenőrzéskor mint a kisangyal, mindenki dolgozik, szorgalmas halad. Elmennek, előkerül a telefon, beszélgetnek, eljárkálnak, lassan haladnak, van aki nem is dolgozik.
Meguntam, szóltam a főnöknek hogy a 12 emberből kb 3-an dolgozunk, erre jött a reakció: mit kezdjen ő vele, oldjam meg én. Megoldottam, felmondtam.
Ismerősön keresztül kijutottam Ausztriába, ott is sorra ( tudom, én hibám hogy nincs felsőfokú végzettségem és egy mérnöknek vagy menedzsernek bizonyára más a mentálisa, de ebbe ne menjünk bele... ), de teljesen más világ. A 16-ból 13-14 ember folyamatosan normálisan dolgozik, a maradék kettő henyél, de itt ők vannak kiutálva, nem az aki dolgozni akar.
Sokkal jobb a termelékenység, más a mentalitás. Itt felfogják hogy ha többet termelnek, többet ad el a gyár, több a forgalma, többet tudnak befektetni és több a fizetése is az embereknek.
Nálunk meg: "örüljön hogy dolgozok és nem áll a gyár", a főnökség meg nem érti hogy hogyan lehet ilyen alacsony a termelékenység amikor mindenki dolgozik... De több embert sokszor nem tudnak alkalmazni.
Miért ilyen a mentalitása, a munkamorálja a magyaroknak?
Megjegyzés: mint említettem bizonyára más a felső körökben a diplomásoknak a mentalitása, de a legtöbb helyen nem a mérnök állítja elő a terméket. Ott ahol nincs vagy csak részlegesen van robotizálva a termelés, szükség van a sormunkásokra. Akiknek ha ilyen a mentalitása ( márpedig tapasztalatból mondom hogy ilyen ), soha nem fogják előbbre vinni se a gyárat, se az életüket.
Nem, mert ha ugyanúgy kutyába sem vesznek, akkor már egyszerűbb út lazulni.
Pontosan ezt írtam, de nem gond.
Szokásos lejárató magyarozás... Mert a magyarok mindenben szarabbak bárki másnál, ők a legtrógerabb nemzet a földön, sőt, a magyaroknak még a szarjuk is büdösebb, mint a többi népnek, stb blabla...
Bármennyire is próbálsz általánosítani, ez nem így van! Köztünk is van többféle ember, trógerok is vannak, de dolgos, szorgalmas emberek is ugyanúgy vannak. Szánalmas, amikor ezen a nyelven megnyilatkozva az egész magyarságot pocskondiázza, és alávalónak állítja be valaki.
Magyarországon magának a munkának nincs becsülete!
Addig, amíg egy közmunkást 58 ezerért kényszerítenek munkavégzésre, addig itt semmi nem fog megváltozni!
Sajnos olyanok akarják a "munka világát" szorgalmazni, akik az életükben még nem dolgoztak egy jót!
A cégeknek hatalmas pénzekbe kerül egy dolgozó, elképesztő közterhek vannak rajta!
Vissza kell állítani a munka becsületét azzal, hogy egy egységre levetítve (pl. óra) szigorúan meg van adva, hogy mennyi az a legkevesebb pénz, amit ki KELL fizetni a munkáért, és az alatt senki semmilyen jogcímen nem alkalmazható!
Azért nem mindenhol úgy van ám, mint amiket te leírtál kérdező. Elég sok ismerősöm dolgozik gyárakban, tudom mi a helyzet. Ahol édesanyám dolgozik ott a napi norma, amit gyártaniuk kell 4 év alatt több, mint négyszeresére nőtt. A fizetés ellenben max 30 ezerrel növekedett. De csinálniuk kell, mert kell a norma, máskülönben elküldik őket fegyelmivel. Akinek nem tetszik azt mondják nyugodtan el lehet menni, keresnek másokat a helyükre.
Mindez párosul olyan főnökökkel, akik közül az egyik megmondta a munkaidő alatt a melóst nem tekinti embernek. Amíg tart a munkaideje addig a melós csak egy gép.
Mégis milyen legyen a munkamorál? Soha nem fog egy magyar gyári munkás annyit kapni, mint egy nyugati, mindegy, hogy mennyit dolgozik. Nálunk, ha valami tönkremegy a sori dolgozónak, műszakvezetőnek, vagy ha ott van, akkor a terület vezetőnek kell megoldani. Németországban ugyan azt a gondot karbantartók oldják meg. 2-3 műszakban dolgozó emberek 1 műszakos bért kapnak. Van nálunk olyan aki sok mindent megtanult és valamennyire érdekli is a dolog, hogy mit hogyan kell megoldani. Ezzel az ilyenek szerinted mit értek el? Több az elvárás feléjük, mint a kevésbé tanulékony kollégák felé, többször is b*sszák le őket, de a pénz az ugyan annyi. 2 éve az akkori termelés vezető azt mondta, hogy a dolgozókat szavakkal, nem pénzzel kell motiválni. Ezek után mégis miért akarjon bárki tisztességesen dolgozni? Egy ember dolgozik nálunk egyfolytában. Pont a legostobább. Semmit sem tud elvégezni jól, egysedül egy sort sem képes elvezetni mégis a műszakvezető nyal neki, mert sajnálja.
Kettős mérce, nevetségesen alacsony fizetés, magas elvárások. Ezeken kéne változtatni a vezetőségnek, akkor nagyobb esélyt látok rá, hogy a munkamorál is változik.
Valamint ne felejtsük el, hogy gyári munkára nem mindig csak az idióták mennek, akiknek nincs semmi más esélyük az életben. Sokan vannak, akiknek pár év van a nyugdíjig, csak ki akarják húzni, addig. Őket nem fogja érdekelni, hogy a gyár 10-20 év múlva hol fog tartani. SZintén sokan vannak, akik csak munkatapasztalat miatt vannak itt, de igyekeznek elhelyezkedni a saját szakmájukban amint lesz hely, illetve azért kell pénz, hogy elhúzhassanak külföldre. Ezt a két csoportot abszolút nem fogja érdekelni a hely jövője, viszont annál inkább figyelmeztetni fognak másokat, hogy gyárba ne mennyenek dolgozni. Legalább is ne hosszútávon.
"Itt felfogják hogy ha többet termelnek, többet ad el a gyár, több a forgalma, többet tudnak befektetni és több a fizetése is az embereknek."
Nem hinném, hogy tisztában vagy Magyarország és Kelet-európa helyzetével. Nálunk SOHA sem fogják annyival növelni a fizetést, hogy az jó legyen. AZ árak nálunk kb egy szinten vannak a német árakkal. Mégis egy német 3x annyit keres mint mi, akik felé még több az elvárás is, mint külföldi kolégáik felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!