Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményed? Melyik...

Mi a véleményed? Melyik versem a jobb és mit gondolsz róluk?

Figyelt kérdés

1.

Hajnalig ténfergett még a gondolat...

reggel még parázsként bukkant fel,

estére már hatalmas tűzként írtotta

az éltető levegőt nyújtó fákat

Síkítva bemászott a párnám alá és bögdösött

Majd féregként végigvájva az összes zugot a testemben

élősködő parazitává változott

és véresre kaparta az összes agysejtemet

Mikor már beletörődtem az ittlétébe

és abba, hogy ismét nem fogok tudni aludni,

megkönyörült és távozott...

Majd ma reggel egy újabb kis parazita

kelt életre bennem, de már tudom,

hogy hajnalra ő is elpusztul

2.

Ha az óra is eljárt már

és csonkig égtek a gyertyák,

akkor látod majd csak az igazi csodát

Mikor a test szunnyad

a lélek akkor szárnyal csak igazán

De benn esik az eső és dörög az ég

az ablakon túl, de mégsem túl

ott egy márványfolyosó

Felvezet az égig...

de mi az az ég?

Különös táj, tudom, hogy ez az

de mégsem pontosan, mégis teljesen más...

Szárnyal a képzelet, de nem én irányítom

az apró gépezet csodákat rajzol a puha ecsettel

amelyet én működtetek, de mégsem én

erre a különös tájra, vigyél el ha indulnál...

3.

Szembogarában fürdik az arcom

Könnyben úszik szemem, mégis száraz mindenem

Nekem már kék a tűz, és vörösben izzik az ég

Egy apró cigi parázstól gyúlt lángra

egy hatalmas tér bennem

A fotel leláncolt minket, abban utazunk,

onnan nézzük végig ahogy forog a föld

Hipnózisba ejt, és eltáncolnám dalát, ahogy ő énekel...

A vásznon egy diagramm mutatja hol van a ma,

és hol volt a tegnap

A szavaid ízét érzem, hol édes, hol keserű...

ebben a hangulatban már nem kell hogy értsem a szót, elég ha felfogom amit érzek

1 saját verset kell választanom egy interjúban és elemeznem

nem tudom meyik legyn

2010. jún. 2. 23:50
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
75%

1: ha egészen fiatal és kezdő vagy, akkor nem is olyan rossz. Nem vers ez igazából még, csak valamiféle verselési kísérlet. Nem nagyon mond semmit, kicsit zavaros, logikátlan. Viszont felvillant pár egészen élvezhető képet, hagy valami benyomást. Ez még messze nem költészet, de talán úton van afelé, hogy az legyen. Nem közhely, nem kamaszos szenvelgés, nem kínos okoskodás, hanem látható, érezhető kép. Szóval nem reménytelen, hogy egyszer ebből még költészet lesz.

2: ki kell szedni belőle a közhelyeket (csonkig égő gyertyákat emlegetni mostantól 100 évig tilos lesz márai sanci miatt), további kiirtandó közhelyes kifejezések, pl.: "szárnyaló képzelet" (a képzelet folyton, mindenki szerint szárnyal, ideje, hogy szárnyalás helyett valami mást csináljon!). Amúgy itt is vannak kisebb villanások, de nem olyan hatásos, mint az 1-es.

3: a "szembogarában fürdik az arcom" félig közhelyes, félig képzavar... ami kár, mert ugye a 2 daktilus + 2 spondeus nagyszerű ritmus. A második sor kicsit fölösleges és értelmetlen. Utána viszont javul, határozottan jobb.

A 3. (kivéve az elejét) szerintem a legjobb, vagy esetleg az 1. A 3-as még az 1-esnél is szétesőbb, nem igazán szól semmiről. Az 1-esről jobban lehet beszélni, mert valamennyire egységes. Válaszd szerintem az 1-est.

A 2.-nál az volt az érzésem, hogy próbáltál tudatosabb lenni, "okoskodni", és ez tévútra vezetett, nem hallgattál kellően az ösztöneidre.

ma 00:15

Ez sem rossz.

Mint tudod, a költészetben kell hogy legyen tartalom (méghozzá valami ÚJ, nem közhely) és ezt valamilyen hozzá illő formában kell közölni. Amikor a tartalom és forma egymásból szinte "következnek", a tartalom pedig valami új, valami csak itt átélhető, vagyis: ha a költemény új élményekhez vagy felismerésekhez vezeti az olvasót, azaz nem az idejét rabolja, hanem az életét bővíti, akkor JÓ egy vers és akkor beszélünk költészetről. Ez egy nehéz, évek vagy évtizedek munkájával kitanulható mesterség.

Ezt csak azért mondom, mert szemben az átlagos verselgető kamaszokkal, nálad látok némi potenciált: mintha szemben az átlagos versíró fiatallal, jobban éreznéd, mi a költészet. Egyelőre nincs nagyon mondanivalód, de tudsz képeket vetíteni. Formába rakni sem tudod, de néha ráérzel, milyen lenne az. Szóval ha esetleg nálad valami komoly hobby vagy törekvés a költészet, akkor csak biztatni tudlak, hogy ne hagyj fel vele, lehet, hogy kialakul valami belőle.

2010. jún. 3. 01:42
 12/16 anonim ***** válasza:
Nekem az első tetszik a legjobban.
2010. jún. 3. 02:12
 13/16 anonim válasza:
Szerintem az 1. a legjobb. A 2. közhelyes,a 3. kicsit túl szürrealista, de olyan erőltetett módon.
2010. jún. 4. 20:14
 14/16 A kérdező kommentje:

nem erőltettem

ez csak a salvia utóhatása volt

xD

2010. jún. 4. 23:43
 15/16 anonim ***** válasza:
Nekem a 00:15-kor küldött és a második vers nagyon tetszik:) A "hosszan válaszolónak" igaza van a abban, hogy néhol szétesősek a versek( én azt mondanám hogy furcsa:) ) de ezzel együtt is nagyon tetszenek.
2010. jún. 9. 15:27
 16/16 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2010. jún. 10. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!