A szippantós autók előtt hogy kezelték az emberek ezt a problémát vidéken?
# 2: Régen még gyakori volt az hogy otthon volt az emberek munkahelye például a saját gazdaságban. Így bőven volt idő például arra amit a 3. válaszoló leírt. Az árnyékszék ilyen odébb telepítése nem nyűgnek számított hanem inkább konditerem helyettesítő testmozgásnak. Én is ilyen falu széli házban nőttem fel és maximálisan tetszett az a szabad, független, rezsimentes életmód. Persze a városi kényelem engem is beszippantott, de erre mégsem mondom legbelül azt hogy hú de szuper. Sőt mióta városi vagyok, még mérnöki fizetéssel is gyakran meghallom azt hogy szegény emberekhez tartozom. És büszkeséget félretéve, igazuk van. Mert a gazdagság az volt amikor minden ingyen volt, például a szóban forgó szennyvíz kezelés is. És akkor mindig gazdagnak nézett mindenki.
Eltérni látszunk a tárgytól ha ezt a két idézetet beszúrom ide:
"A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van."
(Bob Dylan)
"A boldogság ott kezdődik, amikor azt csinálsz, amit akarsz, és nem azt, amit mondanak."
Vagyis a mai városi ember egyáltalán nem azt csinálja amihez kedve van. Nem teheti meg hogy akkor megy be dolgozni amikor felébred és az eső sem esik. És természetesen érthető amit írtál, hogy nyűg lenne a szennyvíz saját kezelése munka után, én is így gondolom. De mikor régen évi 365 napot voltak otthon... Akkor nem számított nyűgnek ha 10 évente egyszer fogadni kellett napszámost gödör ásásra vagy maga ásta ki a gödröt.
Előző válaszoló, azért a kertvégi pottyantós és a közületi szennyvíztisztítás között volt egy olyan köztes évszázad, amikor a vízöblítéses fűtött fürdőszobavécé tartalma ingyen ugyanabba a kertvégi pottyantósgödörbe ment ki a házból egy PVC-csövön. (20. század)
Még valami: egy 4-5 kútgyűrű méretű, betonozatlan aljú gödör a büdös életben nem telik meg, mert hamarabb eloszlik, elszívja a föld, mintsem megélnéd, hogy megtelne. A "járogat hozzánk a szippantóautó" is csak egyesek úri murija volt, felvágás a szomszéd előtt, átlag proli ilyennel sose szórakozott. És akkor én most 30 évvel ezelőttről beszélek, nem a középkorról.
Ami meg a szippantóautó tartalmát illeti, az sumákban 100 méterrel odébb a mezőn végezte... Sőt, amikor elkészült a falu csatornahálózata, egy bő évtizedig az is. Ablakot nem lehetett nyitni nyaranta, na ez volt az úgynevezett "fejlődés".
"mert hamarabb eloszlik, elszívja a föld"
A vizet igen, csakhogy ez szennyezi a talajvizet. Tanyán ez még elmegy, egy nagyobb faluban már problémás.
Ami meg szilárd, az ott marad... ha megtelik a kút, akkor vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!