Nem sok 17000Ft egy szennyvíz szippantásért?
Anno 1999-ben vettünk egy házat, aminek gyakran megtelt a szennyvíz aknája, már akkor 10 ezerért jöttek ki.
Utána faterom csinált a hátsó kertbe egy nagy gödröt, és egy szivattyúval odavezette, mint mindenki a faluban. Persze ha összesen 200 nm kerted van, és a szádban van a szomszéd, akkor ezt nem lehet megcsinálni, de itt falun 1000-2000 nm telkek vannak. Sajnos nem egy környezetbarát megoldás, ez tény, de már ott tartottunk, hogy 1-2 havonta hívni kellett a kocsit, olyan kicsi volt az akna, ki bírja ezt anyagilag?
Én azóta elköltöztem, és 5 éve egyszer sem kellett szippantóst hívnom. Ha belenézek, azt látom, hogy óriási az akna, és gondoltam, szép lassan elpárolog. Aztán ezen az oldalon felvilágosítottak, hogy ne legyenek illúzióim, az aknám 4 oldalról beton, de alja nincs, tehát soha az életben nem fog megtelni.
Nálad nem oldható meg, hogy elvezesd, azaz kialakíts egy új gödröt valahol?
Tőlünk 1365 Ft/m³ áron viszik. (1360 Ft/m³ a szippantás, szállítás, és 5 Ft/m³ a környezetterhelési díj. Ezek az árak már tartalmazzák a 27%-os ÁFA-t, tehát ténylegesen ennyit kell fizetnünk.)
A mérésük, saját méréseim alapján, igen pontos. (Nem a kocsi végén levő átlátszó csövet nézik, hanem mérőműszer van a vezető fülkében.)
Azért tudom az árat ilyen részletesen, mert készpénzfizetési számlát adnak.
Az ürítési hely tőlünk 13,5 km-re van.
Többféle tartályméretű kocsijuk van, így tudnak alkalmas méretűt küldeni, akár egyéni szállításhoz, akár úgy, hogy összeszerveznek több szippantást. (Volt, hogy a szomszéddal egyszerre kértük, kb. meg is telt a nagyobb tartályos autó, ugyanannyit fizettünk, pedig csak a szállítandó mennyiség volt több, a szippantáshoz még arrébb sem kellett állni az autóval. A szállítási út viszont fele annyi volt, mintha külön jöttek volna.)
Egyébként, különböző árak vannak. Ugyanebbe a faluba jár szomszéd falubeli szippantós is, 6 m³-es autóval, 9000 Ft-os egységárért szippant és szállít, akár 3 m³-t is, akár 6 m³-t kell. Azt mondja, hogy a költsége jelentős része a szállítási költség (üzemanyag, kocsi karbantartás-, javítás), úgyhogy nem nagyon számít, mennyit visz.
Lehet, hogy nálad is ilyesmi van: 12, esetleg 16 m³-es tartálykocsival viszik, és a teljes tartály díját számolják, akkor is, ha közel sincs tele.
De, lehet, hogy ilyen magas a m³-enkénti ár.
Önkormányzat köt szerződést szállítóval, állapodnak meg a díjban. Ez annyit szokott jelenteni, hogy a szerződéses köteles elvállalni a szállítást, más mérlegelhet. (Nálunk a drágábbal van szerződés, önkormányzati ingatlanokról ő szállít, és néhány magán ingatlan esetén is őt hívják.) Ahogy mondani szokták: mi kétszer hívtuk. Először és utoljára.
Az ingatlanon két fúrt kút található. A korábbi tulajdonosok(örökösök) nem tudták a kutak pontos mélységét. Méréseim szerint maximum 10-12 méter mélyek lehetnek és ez itt nálunk az első vízadó réteget jelenti. A szennyvíztárolót a kutak elfertőződésének veszélye, a saját környezetünk megóvása és szomszédokkal történő esetleges konfliktus elkerülése miatt zárt rendszerűnek alakítottuk ki.
Amúgy hely lenne és ha havonta-kéthavonta meg fog telni, akkor kipróbálom az egyik környezetbarát megoldást amin korábban is gondolkoztam. Képzeljetek el egy tavat melynek medre tófóliával szigetelt de nem vízzel hanem a vizet könnyen átengedő anyaggal van feltöltve, mondjuk homokkal vagy sóderrel. A talajba olyan növényeket ültetve melyek sok vizet szívnak és párologtatnak el pl.fűzfa, nád meg lehetne oldani a háztartásban keletkező szennyvíz bio módon történő kezelését. A méretezés és kialakítás fontos tényező. Mint ötlet hogy hangzik?
sz.rul
ettől minden növény kirohad kismennyiségben is, nemhogy abba ültetve. Ez nem tápanyag semminek se, bár nádba nem vagyok otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!