Az internet világa is tele lett szeméttel?
Más is gondolja így?
14 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy nem fogyasztok többé mainstream kulturális dolgokat: tévé, újság, átlagos filmek, rádió stb. Ekkor 14 éves voltam, és az internet akkor kezdett el ébredezni. Nem volt bulvár, a közönséges dolgok is teljesen elkerülték a netet. Nekem az egy tök jó menekülési hely volt, fórumok, msn, tele értelmes és hozzám hasonló emberekkel. Akkor az átlag ember furcsán nézett rám, hogy internetezek (igen, betárcsázós modem stb.). A youtube valami iszonyú jó, kreatív tartalmakkal volt tele, és nem ilyen kreált, hülye celebekkel, elég csak megnézni a "youtubereket", akik hozták magukkal a kertévés mentalitást: kreált dráma, x kibeszélése y által. A videók minősége is nagyot csökkent, ma már nagyon kevés a kreatív tartalom, vagy van, csak elrejtve.
Úgy látom, hogy a szép kis menekülő helyemet elöntötte a szar, és nem látom, hogy hová tudnék menekülni.
Nézd barátom, a helyzet az, hogy minden médiában találni trágyát is, és gyémántot is. Meg persze a skála két végpontja közötti rengeteg átmenetet is.
14 éve 2003 volt. Mondjuk hogy akkor még betárcsázós modemmel szenvedtél, amikor már javában minden szolgáltató erőltette az ADSL-t, az egy másik kérdéskör, de tudod, közel sem volt az internet olyan messziről csillogó színarany, amilyennek most, egy mindent megszépítő nosztalgikus szemüvegen keresztül nézve megpróbálod lefesteni.
A Youtube nem hogy minőségi, kreatív tartalmakkal nem volt tele, hanem nem is létezett, lévén 2005-ben - 12 éve - indult, és egyébként is érdekes lett volna 56k-s modemmel videókat nézni. ;-)
Egyébként a chat.hu és a Gyalogló chat mond valamit? Na, az pont az az időszak, és bár lehetett ott értelmes emberekkel találkozni, a színvonalat tekintve közelebb áll egy lerobbant kiskocsmához, mint az Operettszínházhoz.
A felhasználói tartalom meg javarészt kimerült pár Geocities-es meg extra.hu-s, animgifekket telepakolt "Jóska vagyok, fradista, és van egy kutyám" jellegű "tartalomban".
De nézzük a másik oldalt! Egy halom olyan újság és tévécsatorna van, ami mindennek mondható, csak szemétnek nem. Nem kötelező ám Barátok Köztöt, Győzike Show-t meg Józsibarátot nézni, és a Blikk-et sem kényszeríti senki, hogy megvedd. De ameddig teljes tematikus tévécsatornák vannak tele természetfilmekkel, dokumentumfilmekkel, tudományos műsorokkal, addig a panaszaid mindössze üres sirámok. Ugyanez igaz a nyomtatott sajtóra is. Való igaz, az interaktívabb médiák eléggé megtépázták a népszerűségét, de ha végigmész a TESCO magazin-részlegén, persze, ott lesz a Blikk, meg a Magyar Demokrata is, de emellett jónéhány érdekes, tematikus magazint is tlaálhatsz. Az interneten meg azon siránkozni, hogy nem találsz minőségi tartalmat, az mindössze azt jelenti, hogy még keresni is ügyetlen vagy.
"Teljesen mindegy hova mész, milyen blockert használsz, a **** a szemét mindig megtalál téged."
Na, ebből látszik a technikai analfabétizmusod, illetve az, hogy igazából csak azért sírsz, mert tömegszórakozássá lett az egykori sznobériád. A reklámblokkoló persze, hogy nem fog "megvédeni" egyetlen tartalomtípustól sem, jól is néznénk ki. :D Annak egy feladata van: a reklámok blokkolása. (Amiről megint lehetne egy meddő vitát folytatni, hogy vajon jó és etikus dolog-e azt blokkolni, amiből a tartalom előállítójának bevétele van, és ami talán ösztönzi az újabb minőségi tartalmak előállítására...) Ha te az adblocktól várod, hogy megvédjen Molnár Krisztiántól, akkor nem hogy többnek ne képzeld magad az átlagos netszemét-fogyasztónál, de még a közelükbe sem érsz.
"A yt. olyan videókat ajánl, amit soha nem néztem meg, még csak hasonlót sem."
Érdekes, nekem javarészt azért sikerül eltalálnia, hogy mi érdekelhet, és mi nem. Persze, ehhez be kell jelentkezni, és nem azon reszketni, hogy jaj, a szemét Google lekövet, ha megadom az adataimat...
Ami pedig nem érdekel, arra nem kell rákattintani. Ennyire egyszerű. :) (Persze, tudom, szerinted nem, de erről hadd ne mondjak véleményt. :D)
"már az is bőven elég, ha csak a címben olvasod: Voksán virág lefogyott 2kg-ot."
Most teljes komolysággal mondom: ha te egy ilyen cím elolvasásától mentálisan összecsinálod magad, akkor neked nem internet kell, hanem egy jó pszichiáter. Oké, semmitmondó hír, rohadtul nem érdekel, tovább kell lépni, és nem háborogni. Ennyire egyszerű. ;-)
"A facebookról nem is beszélek, tele van reklámmal, és olyan dolgokat oszt meg velem, ami egyáltalán nem érdekel"
Ott általában az ismerőseid osztanak meg tartalmat az idővonalukon - leszámítva azt a 2%-nyi reklámot, amit a Facebook tol bele az idővonaladba -, azt pedig, hogy kinek a megosztásait lásd, be lehet állítani.
"töröljem magam FB-ről? Igen, az lenne, imádnám, ha megtehetném, de ha megteszem aláírtam szociális halálomat..."
Ha neked ettől lenullázódik a szociális életed, akkor megint csak érdemes lenne elgondolkodnod, hogy nincs-e valami nagyon nagy baj az életvezetéseddel. Egyébként meg itt is igaz, amit már többször elmondtam: nem kéne összecsinálni magad attól, mert látsz egy bulvárhírt, ami hidegen hagy.
"Vége annak az inspiráló közegnek, ami az internet volt 7-10 éve."
Azért azt köszönöm, hogy feldobtad az estémet, rég nevettem ilyen jót. :D Tényleg a puruttya meg a napi**** korszaka inspiráló közeg volt. :D
Tudod, a legnagyobb baj az, hogy azt hiszed, azért, mert betegesen irtózol mindentől, amit az emberek több, mint 1%-a fogyaszt, te most irtóra felsőrendűbb vagy másoknál. Pedig nem. Csak egy egyszerű sznob, aki ahelyett, hogy elfoglalná magát, kislányos hisztiben tör ki, amiért nem talál olyan médiát, amit az emberek kevesebb, mint 1%-a használ. Ja, és tegyük hozzá, mindezt egy olyan oldalon teszed, ahol 10-ből 9 kérdés a "lehetek terhes, ha a barátom megölelt?" színvonalat üti meg. Ez azért nettó öngól.
Inkább siránkozás helyett tanuld meg megtalálni azon tartalmakat, amik téged érdekelnek, és fogadd el, hogy nem attól lesz valami minőségi, szórakoztató és nívós, hogy a kutya sem használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!