Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mennyi pénzt szoktatok könyvre...

Mennyi pénzt szoktatok könyvre költeni?

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy más emberek mennyit költenek könyvekre, milyen szokásaik vannak.

Elsősorban nem tankönyvekre vagy szakmai könyvekre gondolok, hanem szépirodalomra, szórakoztató irodalomra. Én pl. nagyon szeretek olvasni, sokat is olvasok, de új könyvet ritkán szoktam venni. Inkább olvasgatom az otthoni könyveket, hiszen van bőven, illetve könyvtárba járok, vagy antikváriumban vásárolok. Nem vagyok csóró, de sztem elég durva, hogy egy könyv 3-4 ezer forintba kerül. Ha mindet megvenném, amit elolvasok, csődbe mennék :D

Ti hogy vagytok ezzel? Mennyit költötök erre? Vagy inkább ajándékba kértek könyveket?

2017. okt. 6. 21:32
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nagyon szeretek új könyveket is venni, de természetesen nem fog az egész könyves szekrényem ebbõl állni. Amúgy irodalmat olvasni szoktam pdf-ben is, vagy ismerõsöm adja kölcsön egy érdekesebb könyvét. Azt veszem meg, amirõl tudom, hogy annyira tetszik, hogy többször is fogom olvasni. Nem sajnálok 3000-4000-et kiadni rá, pedig vannak kisebb olvasmányok is, amik fele ennyi árban vannak.
2017. okt. 6. 21:44
 2/9 anonim ***** válasza:
88%

Egyetértek, marha drágák a könyvek. Hobbim idegen nyelven olvasni, a múltkor vettem egy John Grisham krimit, valami 4 ezer forint, antikváriumba is be - betérek.

Kisgyerekünk van, ő is szereti a mesekönyveket. Járunk könyvtárba - a kicsi is beiratkozott.

Én jóval a magyar átlag felett keresek, de szerintem is botrány a könyvek ára, ha holnap tehetném - elvileg megtehetném, de sok más kiadásom is van - 50 ezret simán el tudnék költeni olyan könyvekre, amiket már régóta szeretnék megvenni. Tavaly karácsonykor 25 ezerért vettem könyveket, ha könyvesboltba betérek - pár havonként - 15 - 20 ezret biztos otthagyok.

2017. okt. 6. 22:40
 3/9 anonim ***** válasza:
76%

Ha van olyan új ami nagyon érdekel, akkor is 3000 alatt, de még azok sem érnek annyit. Függetlenül a tartalomtól. Hibásak. Hatalmas betűk, nagy vastag könyv, egy kézzel alig lehet megtartani kinyitva. Mindenhol széles margók, kivéve persze a kötésnél ahol meg kellene, mert szinte szét kell feszíteni hogy megtaláljam a sorok elejét. 4-5 nyomdahiba szerintem már soknak mondható. A papír minősége is gyenge.

A régieket letöltöm, ha tetszik megveszem használtan, ez eddig mindig 1000 alatti összeg volt, 300-800 körül. De most vettem teljesen új könyvet leakciózva 700-ért.

2017. okt. 6. 23:22
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Van egy kiadó, akinek a könyvei nagyon bejönnek. Van egy műfaj, aminek a könyvei megint bejönnek. Egy évben 3-5 alkalommal szoktam 1-3 db. könyvet venni ezekből a típusokból. Legszívesebben többet vennék, de én is "csődbe mennék".
2017. okt. 6. 23:29
 5/9 anonim ***** válasza:

Rutinos könyvvásárlók már kitanítottak arra, hogy új könyvet harminc százalék kedvezmény alatt nem veszünk. Nálam ez nagyon ritka, de van néhány író, akiket annyira szeretek olvasni, hogy amint kijön egy új könyv, azonnal kell a polcomra.

Általában viszont aktikváriumból vásárolok, ám onnan nagyobb tételben, ha az alapból alacsonyabb árra 20-50%-os kedvezményekkel akcióznak. Nemrégiben annyira vérszemet kaptam 80%-kal olcsóbb könyvektől (jegyezném újra, antik-beli árhoz képest), hogy új polcot kellett vennem :D

Mindent összevetve évente 10-20 ezer, ha nagyon eleresztem magam.

2017. okt. 7. 01:04
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Manapság már semennyit. Vagyis a könyvtári olvasójegy árát költöm rájuk, az egy évre 2000 forint, aztán onnan olvasok könyveket. Vagy ha ott nincs bent, akkor egyszerűen letöltöm a netről és az e-book olvasón olvasom el.

Régebben rengeteg könyvet vettem, de ahogy mondod, nagyon drágák, és rájöttem, hogy pénzkidobás őket megvenni, mert általában egyszer elolvasod, aztán soha többé, és utána már csak porosodik a polcon. Sőt, még rosszabb, ha megveszed és soha is nem olvasod el. A legdrágább könyv, amit valaha vettem, 10.000 forint felett volt, de olyan unalmas volt, hogy csak a feléig olvastam el. Utána 4.000 forintért tudtam túladni rajta, szóval buktam nettó 6.000 forintot egy halál unalmas könyvön. :(

Ajándékba szoktam néha kapni könyveket, mert minden rokon, ismerős könyvszakmában dolgozik, és így ingyen tudnak szerezni a legújabb megjelenésekből. De azok sajnos mind olyan regények, amik engem nem érdekelnek, szóval ezeket vagy tovább szoktam ajándékozni olvasatlanul vagy eladom őket másoknak.

2017. okt. 7. 04:43
 7/9 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, kedves Hozzászólók,

alapjaiban különbözik a véleményem a könyvárakról.

Gyakorlatilag kevés olyan árucsoport van, ami annyira megéri mint a könyv (talán az egészségmegőrzés). Ti nem tévesztitek össze a birtoklást a könyv tartalmának élvezetével? Úgy, h iksz szépirodalmi művet egyszer elolvasol, és utána felteszed a könyvespolcodra évekre, nos erre van kitalálva a könyvtár. Életem egyik legboldogabb szakasza volt, mikor egyidejűleg 4 különböző könyvtárnak voltam a tagja. Ritka, nem kölcsönözhető művekért utaztam ám 360 kilométert is.

Nem kell mindent megvenni, sőt, priorálni kell a vásárlásokat. Van erre egy trükk. Először elolvasom a könyvtári pld-t, aztán ha tényleg jó és hasznos a mű, akkor -és csak akkor- vásárolom meg.

Szakkönyvekkel, verseskötetekkel, és naaagy kedvencekkel más a helyzet. Azokat meg kell venni, de hát hány százalék ezek mennyisége az összes, elolvasott művekhez képest?

2017. okt. 7. 05:42
 8/9 anonim ***** válasza:

A csődbe menés a dolog egyik oldala. A másik, hogy bizonyos idő után új lakást kell vásárolnod.

A könyv vásárlása erősen szubjektív dolog. Először is, sokan vannak, akik az iskola óta egyet sem olvastak, Ők miért vennének? Másfelől a könyv vásárlásához két dolog kell. Pénz és hely, ahová pakolod. Kezdetben az ember vásárol, ha olvasni akar. Aztán egyre inkább szelektál.

Szép könyveket vásárol. Mert időnként előveszi, hogy lelke felviduljon. Más könyveket az ember könyvtárból vesz ki, mert így minden tekintetben gazdaságosabb.

Általánosságban, amit többnyire egyszer vesz kézbe az ember, azt kölcsönzi. Amit többször bármi oknál fogva, azt megveszi.

A könyv a lakás dísze is. Az egyensúlyt megtalálni, ez is része az igényességnek.

2017. okt. 7. 17:15
 9/9 anonim ***** válasza:

Tankönyveket már nem veszek, néha egy szakmai könyvet, de igazából inkább neten olvasok szakirodalmat. Szórakoztató irodalmat általában évente kétszer rendelek netről, 10-15 ezer körüli értékben. Plusz néha elcsábulok a könyvesboltban 1-1 könyvre. Ajándékba is szoktam kapni, ez olyan 3-4 darab évente.

Könyvtárba mindennap járok, mivel ott dolgozom:), persze hozok is haza könyveket, bár lényegesen kevesebbet, mint pár régebben, mert sajnos sokkal kevesebb időm van olvasni, mint szeretném.

2017. okt. 11. 20:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!