Melyik magyar városok pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre?
Nem akarok hosszan vitatkozni, mert úgy látom, hogy nem személyes tapasztalatok, hanem előítéletek alapján vitatkozol, ráadásul Debrecent csak egy példának hoztam, de legyen:
Székesfehérvár területe: 171 nkm, Debrecen területe 461 nkm, a lakosság 100 ezer, ill 203 ezer...
Ezek alapján vannak a statisztikai számok: Debrecennek hatalmas a külterülete, így a járdák és a csatornák aránya nyilván kevesebb... már ha ez szempont egy EKF. jelölésnél.
Szintén indifferens, de ha már rákérdeztél: Debrecen 2 főútvonalon érhető el, az egyik autópálya, a másik most épül: előbb lesz Debrecennek 2 autópályája, mint Sz.fehérvárnak működő repülőtere...
Soha nem lesz körgyűrű Debrecenben, mert a keleti oldalon az Erdőspusztákon a védettség miatt nem engedik át a gyűrűt. (de a Panoráma úttal ez megoldott)
A repülőtérről: a Debrecen Airport nemzetközi minősítésű, mindennel totálisan felszerelt jól működő repülőtér, ahonnan naponta elmehetsz Londonba, hetente 3-szor Münchenbe, Milanóba, Malmőbe, Párizsba, Eindhovenbe, Tel Avivba és Moszkvába - egyelőre.
A győri gyakorlatilag az Audit szolgálja ki, menetrendszerinti járatok nincsenek.
Pécs-Pogány ott áll üresen, a Fly Balaton jó ha 50 ezres forgalmat bonyolít - a debreceni 300 ezerrel szemben.
Debrecenben (Szegeddel együtt) a legjobb a tömegközlekedés szerkezete, a járműállomány egésze szinte új (buszok, villamosok, trolik).
tegnap volt a YouDay Debrecenben: ez az Egyetem "évnyitója" a Nagyerdei Stadionban: 21 ezer diák fért be, és 10 ezer kinn maradt, mert nem volt több jegy...
Fehérváron hányan vannak? Mert ez is fontos lehet a döntésnél, már ha a csatornázottság is az - szerinted.
Internet: még a villamosokon, trolikon is van ingyen wifi, nem hogy a városban..
Debrecenben adottak a koncerttermek, kiállítótermek, bemutatótermek.
Én sokszor körbejártam az egész országot: bizton állítom, hogy Debrecenben a legkomplettebb az infrastruktúra.
Ugyanakkor nekem mindegy hogy ki nyeri (én Egernek vagy Veszprémnek szurkolok) csak idegesít, hogy előítéletek alapján vitatkozol...
A Putyin-kérdeés nem szerepel a kiírási kritériumok között, ezt te találtad ki - nincs jelentősége.
Miből gondolod, hogy előítéletek alapján vitatkozok? Akkor elárulom: debreceni vagyok, illetve voltam. Ott laktam 20 évig. És még ma is járok oda rokonokhoz. Szóval látom, mi a helyzet, és persze ők is mondják, hogy milyen problémák vannak a városban. De te biztos jobban tudod.
Persze, hogy nincs a kritériumok között Putyin, de szerinted el fognak tudni vonatkoztatni a politikától? :D Ugyan már... csak papíron.
Terület egyáltalán nem számít, a lakosság meg még úgy sem. Szerintem még a párezres Tokajnak is van esélye a versenyben.
Ha a népesség számítana, Budapesten kívül nem indulhatna más magyar város a címért.
Nem mentség, hogy mekkora a terület, hiszen az arányokat kell nézni. És a lakóterület nagysága nem nagyobb annyival Debrecenben, mint Fehérváron, mint maga a közigazgatási terület. Kb. másfélszerese lehet. Fehérvárnak óriási kertvárosai vannak, többen laknak családi házban, mint egy átlagos magyar nagyvárosban.
Pont az előbb olvastam, hogy az önkormányzat egyébként is szeretné növelni a közigazgatási területét a városnak, elsődlegesen a Velencei-tó irányába. A tó megint csak egy nagyon fontos tényező, hiszen a város be akarja vonni az EKF pályázatba azt is.
Az agglomeráció egy részének bekebelezése is cél, gondolom. Rengetegen költöztek ki a városból az elmúlt években a környező falvakba, kisvárosokba. De ez országos jelenség a nagyvárosok körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!